http://www.haber2000.com
» ÜNLÜ HUKUKÇU- YAZAR TAHA AKYOL DİYOR Kİ; "KALKINMANIN ARTIK ŞARTI; HUKUKTUR, HUKUK DEVLETİ OLMAKTIR"

ÜNLÜ HUKUKÇU- YAZAR TAHA AKYOL DİYOR Kİ; "KALKINMANIN ARTIK ŞARTI; HUKUKTUR, HUKUK DEVLETİ OLMAKTIR"

TAHA AKYOL : "ASIL MESLE; HUKUK DEVLETİ OLMAK, BAĞIMSIZ ADALET MEKANİZMASINI KORUMAK"
Paylas
ÜNLÜ HUKUKÇU- YAZAR TAHA AKYOL DİYOR Kİ;
Güncel - 05 Mart 2019, Salı 07:21:30
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ünlü Hukuçu- Yazar Taha Akyol, KARAR Gazetesinde ki bu gün ki makalesinde "Hukuk ile Ekonomiyi ve kalkınmayı" ele alarak, asıl meslenin Hukuk Devleti olduğunu vurgulayarak; "Artık kalkınmanın şartı Hukuktur, Bağımsız Adalet kurumlarını korumaktır" mesajını verdi..

 

İŞTE TAHA AKYOL'un HERKESİN OKUMASI GEREKEN O ANLAMLI YAZISI;

 

KARAR gazetesinin pazar günkü manşeti, Türkiye’de “asıl mesele”nin hukuk ve adalet sorunları olduğunu haber veriyordu. Uluslararası “Hukukun Üstünlüğü Endeksi”nde Türkiye’nin sırası 2013’te 68 iken, 2019’da 109’a inmişti!

 

Dünyada 20 büyük ekonomi içinde yer alan Türkiye’nin uluslararası “Hukukun Üstünlüğü Endeksi”nde 109’uncu sıraya inmesi fevkalade önemlidir.

 

Bugün söz konusu indeksin verilerini tekrarlayacak değilim; okurlarımız zaten görmüştür. Başka bir açıdan, özellikle de ekonomiyle hukuk ilişkileri arasından bakmak istiyorum.

 

Hukuk ve ekonomi

 

World Ekonomic Forum (WEF) dünyaca saygın bir kurumdur. Başında “Dördüncü Sanayi Devrimi” adlı kitabın yazarı ve ünlü Davos toplantılarının düzenleyicisi Klaus Schwab bulunuyor. Her yıl “Küresel Rekabet Edebilirlik Raporu”nu yayımlıyor.

 

Çağımızda ülkelerin istikrarlı ve verimli kalkınabilmesi için “rekabet gücü”nün önemini belirtmeye gerek bile yoktur: Eğitim, yatırım, ihracat, verimlilik, teknoloji falan diyoruz ya, hepsi birden “rekabet gücü”nü oluşturuyor.

 

Hukuk da son derece önemli bir faktördür.

 

WEF’in 2018 raporuna göre, dünyanın 20 büyük ekonomisinden biri olan Türk ekonomisi rekabet gücü sıralamasında dünyada 61’inci sıradadır.

 

Başarılı kalkınmanın en dikkat çekici örneği olan Güney Kore 15’inci sıradadır. Kore ve Japonya gibi Uzak Doğu modelinden esinlenen Müslüman ülkelerden Malezya 25, Endonezya 45, Tunus ise 87’nci sırada bulunuyor.

 

Türkiye’nin Tunus’la mukayesesi ufuk açıcı olacaktır. Tunus’ta Arap Baharı sürecinde İslamcılarla laikler 2014’te uzlaşarak birlikte anayasa yaptılar. Uzlaşma kültürü ve hukuk düşüncesi sağlamıştı bunu.

 

Türkiye ve Tunus

 

WEF’in verilerine göre, “alt yapı” sıralamasında Tunus 84, Türkiye çok daha yukarılarda 50’nci sıradadır.

 

Havayollarıyla seyahat yoğunluğunda Tunus 71’inci sırada iken, Türkiye bu bakımdan gelişmiş ülkeler düzeyindedir, dünyada 14’üncü sıradadır.

 

Karayollarında da benzer şekilde Türkiye çok ileride.

 

Bu tablo, Tunus’ta diktatörlük döneminde ekonominin geri kaldığını, Türkiye’de ise yılların birikimiyle ve elbette 2001-2011 arasında yoğun yabancı sermaye girişleriyle de hızlanan ekonomik büyümeyi, ileri düzeyde bir alt yapıyı yansıtıyor.

 

Böyle devam edebilir miyiz?

 

Yaşadığımız ekonomik krizin sebepleri bir tarafa, temel faktörleri görmek için madalyonun öbür tarafına bakmalıyız: Genel rekabet sıralamasında 87’nci sırada bulunan Tunus “kurumlar” sıralamasında 71’inci sıraya çıkıyor… Genel rekabet sıralamasında 61’inci sırada bulunan Türkiye ise “kurumlar” sıralamasında 71’inci sıraya iniyor!

 

Nedir “kurumlar” denilen kıstaslar?

 

Mesela “yargı bağımsızlığı”dır; Tunus 66’ıncı sıraya çıkarken, Türkiye 109’uncu sıraya inmiştir!

 

“Hukuki çerçevenin etkinliği” sıralamasında Tunus 53, Endonezya 50, Türkiye 109’uncu sıradadır.

 

Basın hürriyetinde Tunus 78, Endonezya 100, Türkiye 129’uncu sıradadır.

 

Kalkınmanın şartı artık hukuk

 

Türkiye birçok kurumsal veride, mesela “Bütçe şeffaflığı”nda ileri düzeylerdedir. Tarihimizin çeşitli dönemlerinde inşa ettiğimiz hukuki kurumsal yapılarla ve kalkınma politikalarıyla Türkiye belli bir düzeye ulaşmıştır.

 

Bunun ötesine geçmek için Türkiye’nin “hukuk devleti” kıstaslarında daha ileriye gitmesi zorunludur fakat rakamlarda görüldüğü üzere, geriye gidişler oldu: Yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü, sistemde denetim ve denge işlevinin azalması gibi.

 

Kendimiz “hukuk devleti” olduğumuzu bin defa, milyon defa söyleyebiliriz ama dünyaca referans kabul edilen Venedik Komisyonu, Hukukun Üstünlüğü Endeksi, WEF ve AB İlerleme Raporları gibi kaynaklar dünyada daha etkilidir; sermaye de bu raporlara bakar.

 

İş dünyası ve saygın ekonomistler hep “yapısal reformlar” diyorlar ya; bunların birinci maddesi hukuk sahasındadır; kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, basın hürriyeti, kurumların güvenirlirliği, Meclis denetimi gibi…

 

Darbeyle, FETÖ’yle mücadele, bu ilkler yükseltilerek de yapılabilirdi.

 

Hükümet haklı olarak sürekli yabancı sermaye çağrısı yapıyor. Gerek yatırımlar için gerek siyasi sorunlar için “Türkiye hukuk devletidir” diye vurguluyor.

 

Bu vurgular bile Türkiye’nin ulaştığı “orta gelir”in ötesine geçebilmesi için “hukuk devleti” ilkelerini gerçekleştirmenin zorunlu ihtiyaç haline geldiğini gösteriyor.


Bu Haber 469016 Defa Okunmuştur

OKUYUCU YORUMLARI

UYARI:Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.(Yorum Yapanın Taahütü)Yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
Ad Soyad
E-Posta
Yorum

Haber Arşivi

ÇOK OKUNANLAR

Hava Durumu



İçerik Yükleniyor...
Ankara’ya 5 yıldır tek bir kalıcı eser yapamayan, “Çapsız” Mansur Yavaş; dünyanın en büyük tema parkı olan ANKAPARK’ı, siyasi kin ve ağır kıskançlık psikolojisi ile açıkça harabeye çevirtti. Parkta yapılan 83 hırsızlıklara göz yumduğu gibi şimdi de yerel seçimler arifesinde; parkta ki dinozor ve diğer oyuncakları kaldırıp, atacağını ve bu alanı yeşil alan yapacağını duyuruyor, güya Ankaralıların da görüşlerini aldığı anketi aktarıyor.. İşine geldiği zaman da; yıllardan beri “bu park 14- 16 milyar liraya yapıldı, parayı oyuncaklara gömdüler” gibi ciyaklayıp, siyasi itibar suikastları yaptı, yaptırdı.. Parkı harabeye çevirmesinin tek gerekçesi ise; Ağır siyasi kin.. Melih Gökçek yaptırdı diye.. Şimdi, halkı ücretsiz, otobüslerle parka getiriyor. Niye; Parkın kırılan oyuncakları, harabe görüntüsünü görmeleri için.. Zeka özürlüler, Ankaralı sormayacak mı, “Bu parkı kim bu hale getirdi?” diye Sayın İçişleri Bakanı, Sayın Ankara Valisi.. Bu parkı Melih Gökçek Belediyeye süper görüntülerle teslim etti mi? Etti? Park kimin denetimde idi? Ankara Büyükşehir Belediyesinin.. Başkanlar kimdi? Mustafa Tuna ve Mansur Yavaş.. Peki, 5 yılda bu büyük devasa parkı kim bu hale getirdi? Kim harabe olmasına göz yumdu? Mansur Yavaş.. Şimdi bu parkı tamamen kaldırıyor.. Bu park 14 milyara yapılmış ise, sen kimsin ki devletin bu parasını keyfine, kinine göre çöpe atıyorsun? Evet, Sayın İçişleri Bakanı ve Ankara Valisi. Lütfen, derhal parka görevlileri gönderip, zarar- ziyan tespitleri yapılmasını ve parkın şuan ki halinin tespitini ve gerekli soruşturma işlemlerinin yapılmasını Ankaralılar adına sizlerden rica ediyorum...
SAYIN, İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA ve ANKARA VALİSİNE “MANSUR YAVAŞ” ÇAĞRIMDIR.. “KAMUYA AĞIR ZARAR VERDİ, YAPILAN MEGA HİZMETİ; SİYASİ KİN İLE HARBEYE ÇEVİRDİ, ŞİMDİ DE ORTADAN KALDIRIYOR”

SON EKLENENLER

FaceBook

Haber Ara

Copyright ©2010 - Tüm hakları saklıdır.
PHP Haber Sitesi Türkiye Tasarım
Haber 2000- Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz Ve kaynak gösterilmeden Alıntı Yapılamaz. Yayınlanan Tüm Haber Ve Açıklamalar İlk Kaynaktan Ulaştırılan Açıklamalardır. Sitemiz Bu Açıklamalara Ekleme Veya Müdahelede Bulunmadan Yayınlar. Yorum,Makale, Sizden Gelenler Bölümündeki Yazılardan Yazanlar Sorumludur. Harici Bilgiler Ayrı Bir Sayfada Açılır. Haber 2000 Bu Linkler Ve İçeriklerinden Sorumlu Değildir.Her Türlü Haber Ve İletişim İçin millitaraf@hotmail.com Adresini kullanabilirsiniz. Sitemizden Daha İyi Yararlanabilmek için Gizlilik İlekeleri Ve Yayın Prensiplerimzi Okuyunuz. Ekonomik Veriler Bilgilendirme Amaclidir.Kullanimindan Dogacak Sorunlardan Sitemiz Sorumlu Degildir. En İyi İnt Exp 8+ 1024x768 Görüntülenir