AB Türkiye İlerleme Raporu geçtiğimiz günlerde yayınlandı. İlerleme Raporu’nda; 3 ayrı bölümde Roman vatandaşlarımızla ilgili bölümler yer alıdığına işaret eden CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu;
"Sosyal Politika ve İstihdam, Yargı ve Temel Haklar, Eğitim ve Kültür… Roman vatandaşlarımızla ilgili yer alan tespitleri, hükümetin açıkladığı Roman Vatandaşlara Yönelik Ulusal Strateji ve Eylem Planı’na yönelik eleştirileri AKP’nin dikkate alıp, iyileştirmeler için daha fazla geciktirmeden adım atmasını umuyorum. Ancak Raporun geneline AKP’den itiraz ve tepki geldiğine göre, hükümet Romanlar konusunda sorunları çözmeyi öteleyeceğe, 2015 İlerleme Raporundaki önerileri hayata geçirmekteki isteksizliğini sürdüreceğe benziyor" dedi
İlerleme Raporu’nda yer alan “Türkiye Strateji’yi uygulamaya başlamalı ve bir izleme ve değerlendirme mekanizması kurmalıdır.” İfadelerini önemli bulduğunu vurgulayan Roman milletvekili Özcan Purçu; değerlendirmeleriini şöyle sürdürdü;
"Özellikle izleme ve değerlendirme kısmına dikkat çekmiş olması bakımından… Defalarca TBMM kürsüsünden söyledim, TBMM’ye soru önergeleri ve araştırma önergeleri sundum, Nisan ayında açıklanan Romanlara Yönelik Strateji ve Eylem Planı’nın yetersizliğini, somut adımları ötelediği, en önemlisi de bir bütçe ayrılmadığı için gerçekçi olmadığını ve Roman vatandaşlarımızın acil ve zorunlu ihtiyaçlarına cevap vermediğini anlattım. İlerleme Raporu da bu hususlara dikkat çekiyor ve hükümetin sınıfta kaldığını gözler önüne seriyor.
“Türkiye’deki Romanların durumunu tespit etmeye yönelik kapsamlı bir araştırma için ön çalışmalar başlatılmış olmakla birlikte, genel olarak, Romanlar hakkında nitel, nicel ve karşılaştırılabilir veri eksikliği mevcuttur.” tespiti de İlerleme Raporu’nda yer bulmuş.
Hükümet “mış” gibi yapıyor, Nisanda nihayet Strateji ve Eylem planı açıkladılar ancak ne saha çalışması ne veri çalışması var. Oysaki sorunlar çok açık ve net, çözümü de belli: İşsizlik, barınma hakkından yoksunluk, eğitime erişim engeli, sağlıksız koşullarda yaşam, yoksulluk kısırdöngüsü…
“Kentsel gelişim projeleri, Roman vatandaşları geleneksel iş olanakları ve dayanışma ağlarından mahrum bırakmak suretiyle vatandaşlar için bir dezavantaj oluşturmayı sürdürmüştür.” İfadeleri de İlerleme Raporu’nun değindiği önemli başlıklardan biri… Dezavantajlılığı sonlandırmak yerine artıran bir stratejiyle devam edilirse Romanlar için kronik sorunlar daha sıkıntılı bir hal alacak.
Rapor’da Selendi Davasına, çocuk işçiliğe yönelik birer cümleyle yer bulan sorunlar daha detaylı yer alabilirdi. Bu raporda belirtilen “Roman Entegrasyonu 2020” konusunda irtibat noktası ataması yapmıştır ve şimdi taahhütlerini yerine getirmeye hız vermesi gerekmektedir.” deniyor ki hükümetin adımlarının da takipçisi olacağım.
“Türkiye’deki Romanların durumunu tespit etmeye yönelik kapsamlı bir araştırma için ön çalışmalar başlatılmış olmakla birlikte, genel olarak, Romanlar hakkında nitel, nicel ve karşılaştırılabilir veri eksikliği mevcuttur.” tespiti de gösteriyor ki hükümet hala yolun başında, masa başında tespitle meşgul, insanımıza dokunamıyor, Roman mahallelerine
girmiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, taleplerimize cevap veremiyor, sorularımızı yanıtsız bırakıyor.
“Sosyal adaletsizliğin azaltılması konusunda, geçen yılların aksine hiçbir gelişme olmadığı”na değinilen İlerleme Raporu’nda özellikle Roman çocuklarımızın şiddetli maddi yoksulluk içinde oldukları vurgulanıyor.
Bu ne demektir? Nüfus cüzdanı olmayan, çadırı yıkılan, barakada sağlıksız koşullarda yaşayan, eğitime erişim engelleri yaşayan, forması olmadığı için okula gidemeyen, karnı aç halde ders dinleyemeyen, okul çağında çalışmak zorunda kalan, önyargılar nedeniyle dışlanan Roman çocuklar için hiçbir şey yapamadık, yapmadık demektir. Türkiye’deki gelir adaletsizliğinin artması, yoksulluk kısırdöngüsünden çıkılamaması demektir.
Hükümet AB’den gelen bu eleştiri ve çağrıları umarım dikkate alır. Umarım, hükümetin Romanlara yönelik taahhütleri ivedilikle yerine getirilmesi çağrısı içeren AB İlerleme Raporu, kaplumbağa hızında giden hükümeti Roman vatandaşlarımız için somut adım atmaya teşvik eder"
Bu Haber 877176 Defa Okunmuştur