Yeni Şafak gazetesinin sorularını cevaplayan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Mevcut değişiklik teklifinin usûl ve içeriğiyle ilgili görüş, değerlendirme ve kaygılarımı, Anayasa Komisyonu öncesinde hem Sayın Cumhurbaşkanına hem Sayın Başbakana detaylı olarak aktardım' dedi. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bütün maddelerle ilgili ve anayasanın bütünüyle ilgili kanaatlerini içeren ‘uzun ve detaylı bir metin takdim ettiğini’ söyledi.
"Meclis'in güçlü kılınması önemli"
Davutoğlu, yürütme erki bakımından Cumhurbaşkanlığının tahkim edilip güçlendirilmesinin, yürütmenin bir elde toplanmasının doğru olduğunu, bununla birlikte Meclis'in, milletvekillerinin güçlü kılınmasının da önemli olduğunu öne sürdü.
"Türkiye'de siyasi yapı itibari ile bakıldığında, demokrasinin omurgası, demokrasinin koruma kalkanı Meclis'tir" diyen Davutoğlu şöye konuştu: "Çünkü, toplumun bütününü kapsaması itibari ile üzerinde manipülasyon yapılması çok zor olan bir erki temsil eder.
Mesela 12 Eylül rejimi Meclis'i kapattı ama Meclis tekrar seçimlerle oluştuğunda 12 Eylül rejiminin istemediği bir Meclis tablosu ortaya çıkabildi. Aynı şey, 27 Mayıs dönemi için de geçerli. Nihayetinde, bir seçim sonra toplumun ortak iradesinin yansımasıyla Demokrat Parti çizgisinde bir iktidar oluşabildi. Meclis'in, milletvekillerinin güçlü kılınması bu anlamda önemli."
"Tarihi görevimiz"
Davutoğlu, güçler ayrılığının önemine ilişkin ise şu sözleri kullandı;
"Yasama ve yürütmenin güçler ayrılığı prensibi etrafında, sağlam bir zeminde yürümesi icap eder. Bütün bu hususları detaylı olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Bu anlamda verimli ve kapsamlı bir istişare imkânı oldu. Bu bizim tarihi bir görevimiz."
"Ak parti'de Fire olmaz"
Davutoğlu, yeni anayasa teklifinin ikinci turunda, AKP içinden fire olmayacağını da söyledi.
"AK Parti'nin bütünlüğü mutlak surette bu anlamda inşallah ikinci tur oylamalara da yansıyacaktır. Bu ülkede, nihai karar verici millettir. Vesayete karşı yürüttüğümüz mücadelelerde hep bu ilke çerçevesinde hareket ettik. Bugün de, aynı nokta geçerlidir.
Bu anayasa değişiklik teklifi de mutlak surette milletin önüne konulmalı, kararı milletimizin vermesi sağlanmalıdır. Milletimiz bütün görüşleri değerlendirecek ve engin basiretiyle doğru kararı verecektir."
Bu Haber 6107783 Defa Okunmuştur