Dünya’da olduğu gibi Türkiye’mizde de; adı internette Mavi Balina ve Momo oyunu olan ama 10 ila 20 yaş arasında ki çocuklarımızı; kendilerine zarar vermeye ve intiharlara sürükleyen “Siber tuzak” veya “Siber zorbalık” tehlikesi alınan birçok önlemler ve yapılan müdahalelere rağmen, ne yazık ki tehlike varlığını sürdürmekte..
“TEHLİKE İLE TOPYEKÛN MÜCADLE ŞART”
Ankara Eryaman’da ki MAT-Pİ Eğitim Kurumları’nda; Uzman Eğitimci ve Öğrenci Yaşam koçu görevini sürdüren, NLP Uzmanı(Bilinçaltı temizlik), Ankara- Armada İş Merkezinde ki; Whitelife Aile Danışmanlık Merkezi sahibi Psikolog ve aynı zamanda Başkent Ankara Dernekleri Federasyonu Kadın Kolları Başkanı Serap Selen Altındal, Youtube’nin; oyun adında ki bu ölüm tuzağı yazılımlara karşı etkili önlem aldığına işaret ederek, birçok sosyal internet ağında bu tehlikenin halen insanlar arasında paylaşıldığına dikkat çekti..
Genelde 10 ila 20 yaş aralıklı çocuklara gizlice musallat edilen bu sözde oyunun, çocukları depresyona da sürüklediğine vurgu yapan Eğitimci- Psikolog Serap Selen Altındal; bu tehlikeyi bertaraf etmemenin en yakın ve tek etkili çaresinin topyekûn mücadele ile olacağını kaydetti.
Mavi Balina denilen sözde oyunun orijinal adının Siniy Kit olduğuna da dikkat çeken Selen Altındal; bu sözde oyun tuzağının 50 bölümden oluştuğunu ve son bölümünde ise karşı oyuncunun, yani çocuklarımızın intihar etmesini istediğini belirterek, adı oyun olan ölüm tuzağı hakkında şu bilgileri aktardı;
“Bu oyuna bir şekilde katılan kişilerden, çoğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında, derin olmayacak biçimde kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. 50. günün sonunda da kişiye son aşama olan ‘yüksekten atlayarak ya da kendini asarak’ intihar etme komutu veriliyor.
Mavi Balina, Momo ve benzeri ölüm oyunları sistematik kurgulanmıştır. Yetkililer erişimi engelleseler de, Whatsap ağı linkinden paylaşılıp, tekrar çocuklara oynatılmaktadır. 10 – 20 yaş arası çocuklara oyun tutsağı olarak hedef alıp intihara kadar sürükleyen bu oyunlar sadece Türkiye değil birçok ülkenin de mustarip olduğu bir sorundur..
Bilinçaltı duygu tahribatı oluşturarak hipnotekniklerle çocuğun hayatında travma tik anlamsızlık, içine kapanıklık, sosyal çevreden uzaklaştırılıp çocuğun içsel dünyasına psikolojik baskıyla oynattırılmaktadır sonu intiharla biten bir ölüm oyunudur.
Burada ailelere çok iş düşüyor, fakat ailesi bilinçli olmayan, ergenlikte ailesiyle ilişkileri kopuk, okulla ilişkisi problemli, arkadaş ilişkisi olmayan, özgüveni eksik birebir bilgisayar, telefon, televizyon başında kalan çocuk ve ergenlerin daha fazla yakalandığı bu yüzden çocukların intihar etmesi kadar acı bir şey olamaz bu oyunu merak edip oynayan çocuklarımız intihar etmese bile şiddet kodlanmış olduğundan psikolojilerinin bozulduğu bu olayın faturasının ileriki yaşlarda ortaya çıkacağını ve ben bir psikolog olarak ne kadar acı ki yasaklansın diyorum ve yasaklanmalı.. İstatistiklere göre 200 çocuk Türkiye de intihar etmiştir”
Çocuklarımızı bu ölüm tuzaklarından korumak için Cumhurbaşkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığına, Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri Başkanlığına (BTK) topyekûn mücadele edilmesi çağrısında bulunan Psikolog Serap Selen Altındal;
“Gerek Türkiye’de, gerekse diğer ülkelerde bu tür tehlikeli sözde internet oyunları sosyal ağlar üzerinden paylaşımlarda bulunanlar ile bu paylaşımlara alet olan İnternet sosyal ağlarına en ağır cezaların verilmesi konusunda uluslararası kamuoyu oluşturmalıyız” önerisinde bulundu..
Uzman Eğitimci- Psikolog Serap Selen Altındal, bu tür sıkıntılar yaşayan ailelere de her türlü konuda destek olabileceklerini duyurarak, “Bizi arayıp, sıkıntılarını belirtmeleri yeterli” dedi
Ankara Whitelife Aile Danışmanlık Merkezi
https://www.facebook.com/profile.php?id=100015234586860
Regus -Armada İş Merkezi-ANKARA
Telefon : 0555 140 95 15
ANKARA MAT- Pİ EĞİTİM KURUMLARI
http://www.matpikoleji.com/TR/default.aspx?upper=1
Adres : Güzelkent Mah. 687. Caddesi. No:63 Etimesgut / ANKARA
Telefon : 0312- 395 29 27
Eposta : info@matpikoleji.com
Bu Haber 1082101 Defa Okunmuştur