Ortaokul sosyal bilgiler taslak programında, 4 ve 5’inci sınıflardaki ünitelerde anlatılan konuların kazanım (dersin sonunda öğrencinin elde edeceği bilgi) bölümlerinden Atatürkçülükle ilgili vurgular çıkarıldı.
Talim ve Terbiye Kurulu’nun sosyal bilgiler 4’üncü ve 5’inci sınıflar için hazırladığı programda, ‘Atatürkçülükle ilgili konu ve kazanımlar’ başlığı yer alıyordu.
ATATÜRK’ÜN HAYATI VARDI
ESKİ HALİ: 4’üncü sınıfta ‘Geçmişimi Öğreniyorum’ ünitesinde, Milli Mücadele’deki birlik ve beraberliğin temelinde dayanışmanın olduğu anlatılıyor, Atatürk’ün sözleri veriliyordu. Mevcut programda kazanım “Milli Mücadele’nin kazanılmasında ve Cumhuriyet’in ilanında Atatürk’ün rolünü fark eder” diye tanımlanıyordu. “Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda Türk milletini aynı amaçta birleştirdiği açıklanır. Türk büyüğü olduğu vurgulanarak vatan, millet ve insan sevgisiyle ilgili örnekler anlatılır” gibi kazanımlar okutuluyordu.
YENİ TASLAK: Taslakta ise ‘Kültür ve Miras’ ünitesinde “Milli Mücadele kahramanlarının hayatlarından hareketle Milli Mücadele’nin önemini kavrar. Kazanım, biyografi öğretimi bağlamında ele alınacak. Millî Mücadele’deki çocuk ve öğrenci kahramanları üzerinde de durulacak” denildi, Atatürk vurgusu yapılmadı.
ESKİ HALİ: 5’inci sınıf sosyal bilgilerde Atatürk’ün inkılapçılıkla ilgili görüşleri örneklerle açıklanarak Türk toplumuna sağladığı fayda vurgulanıyordu. Cumhuriyet’in Atatürk ilkelerine dayandığı belirtiliyordu. ‘Atatürk’ün barışçıl bir devlet adamı olması’, ‘Milli eğitim düşünceleri/uygulamaları’ başlığı vardı.
YENİ TASLAK: Taslakta Atatürk ile ilgili kazanımlara yer verilmedi.
6 VE 7. SINIFTAKİ ANLATIM
Taslakta sosyal bilgilerde Atatürk kazanımına 6 ve 7. sınıfta dört cümleyle yer verildi. 6’ncı sınıf ‘Bilim, teknoloji ve toplum’da “Atatürk’ün akılcılığa ve bilime verdiği öneme değinilir” denildi. ‘Küresel bağlantılar’ ünitesinde “Türk Cumhuriyetleri, komşu ve diğer ülkelerle ilişkilerimiz Atatürk’ten itibaren millî dış politika anlayışı ele alınacak” ifadesi yer aldı.
7’inci sınıfta ‘Birey ve toplum’ ünitesinde konu “İstiklâl Savaşı’nda Darüşşafakalı öğrencilerin telgrafçılık eğitimlerinin oynadığı rol örnek gösterilebilir. Atatürk’ün iletişime verdiği öneme kanıtlar gösterilerek” ifadesiyle anlatılacak. ‘Etkin vatandaşlık’ta Atatürk’ün Türk demokrasisinin gelişimine katkısı açıklanacak.
Bu arada 5, 6, 7’nci sınıflardaki sosyal bilgiler dersinde olan Atatürk ilke ve inkilapları ise taslak müfredatta 8’inci sınıfa taşındı.
MİLLİ ŞUUR EKSİKLİĞİ İLE HAFIZASIZ TOPLUM HEDEFLENİYOR
Türkiye'deki eğitim sisteminde milli şuur bilincinin eksik verildiğine dikkat çeken Üçüncü, buna rağmen yeni müfredat taslağında da aynı hatalarda ısrarcı olunduğunu dile getirdi. Uygulanan eğitim politikasını, "Milli Eğitim'in sadece adında milli kalmış" sözleriyle eleştiren Prof. Dr. Üçüncü, şöyle dedi
"Atatürk, Atatürkçülüğün ve inkılap tarihinin müfredattan çıkarılması ne demektir anlamış değilim. Dünyanın en gelişmiş eğitim kurumlarına bir bakın hepsinde kendi ülkelerinin kültür tarihini anlatan dersler istisnasız vardır. Tarih ve kültür bilinci olmayan bir insanın bilimsel bilgi üretme mantalitesi olmaz. Ortaya konulmak istenen bir gölge muhafazakârlıktır. Kültür tarihi ve milli bilinci artıracak konular müfredatta epeyce zayıflatılmış. Çağdaş dünya ile entegre olunacağından bahsediliyor.
Öyle ise evrim teorisi müfredattan çıkarılmış. Bu durum, 'Ben tekerleği tanımıyorum' demek gibi bir şeydir. Diğer yandan milli mücadeleyi ortadan kaldırarak hafızasız bir toplum mu tasavvur etmek istiyorsunuz? Atatürk ve milli mücadeleyi müfredattan çıkarmakla kastınız nedir?"
Bu Haber 1174934 Defa Okunmuştur