ÇAPAR KANAT yazdı
BAKANLIK ET VE SÜT KURUMUNA HAVANDA SU DÖVDÜRÜYOR
ET ve Balık Kurumu’nun ismi ve Et Ve Süt Kurumu olarak değiştirildiğinde çiğ süt üreticilerinin umudu olmuştu. Ne de olsa yeni ismiyle kuruma çiğ süt piyasasına düzen verme görevi verilmişti. ESK bu görevi çiğ sütün fazla olduğu dönemlerde onu parasal teşvikle süt tozu yaptırarak fazla olan çiğsütü bu yolla piyasadan çekmekti. Süt tozu yoluyla piyasadan çekilen çiğ süt azalınca da fiyatı istenen – referans fiyat seviyesine gelecekti.
İş böyle iken şimdi duruma bakalım,
Bakan Çelik medyaya verdiği demeçte ‘’ ESK, 2016 yılında süt piyasasını regüle etmek amacıyla piyasadan aldığı çiğ sütü, süt tozuna dönüştürerek üreticilerimizin mağduriyet yaşamasına engel olmuştur.’’ diyor?
Şimdi öncelikle şu soruyu sormak gerekir: Et ve Süt Kurumu 2016 yılında çiğ süt fiyatlarına düzen verebildi mi, düzenleyebildi mi? Referans fiyat düzeyine getirebildi mi ? HAYIR.!! Sadece fazla çığlık atan, üretici temsilcilerinin ilçelerindeki üreticilerin çiğ sütleri referans fiyattan ESK tarafından satın alınarak mağduriyetleri giderilmiş oldu. ESK piyasayı düzenleyememişti.
ESK –BAKANLIK- UYGULAMA BAŞARILI İSE İCMALLER YAYINLANSIN
Yazdıklarımız yanlış veya yalan ise Bakanlık kendi elindeki İCMAL ‘leri yayınlasın, hangi sanayici hangi bölgeden, süt birliğinden, kooperatiften kaç liradan çiğ sütü almış, uygulama sonrasında ESK ‘nın çiğ süt almadığı hangi bölgelerde fiyatlar referans fiyatlara getirilmiş KAMUOYU öğrenmelidir.
ESK nın fazla olduğu iddia edilen veya fazla olan çiğ sütün düşen fiyatlarını referans fiyat düzeyine çıkarmak için süt tozu yaptırarak fazlalığı piyasadan çektirmesi doğru bir politikadır, ama bakanlık ESK ya yanlış uygulattırıyor.
Bakan Çelik’e ‘’Efendim ESK 2016 yılında süt piyasasını regüle (düenlemek) etmek amacıyla piyasadan aldığı çiğ sütü, süt tozuna dönüştürerek ‘’ Çiğ süt fiyatlarını referans fiyatlar düzeyine çıkarttı ‘’ sözlerini söyleten hangi babayiğit bürokrat, genel müdür var ise kanıtlarını göstersin. Hayvancılık Genel Müdürlüğü sayın bakanın kanıtsız konuşmalarını hazırlamaktan başka sahi ne iş yapıyor.
Kanıt olarak ESK’nın süt tozu yaptırmak için sanayicilerin alımı bıraktığı ilgili süt birliklerinin, ilgili kooperatiflerin satış fiyatlarını referans fiyata getirdi ise buna piyasayı düzenlemek veya regüle etmek değil o birlik veya kooperatiflere ve üyelerine sadaka vermek demektir. Buna da ekonomide sosyal yardım deniyor, yani piyasa düzenlemesi değil.
ESK gerçekte 2016 da çiğ süt fiyatlarına düzen veremedi, sadece hangi süt birliğinin çiğ sütünü süt tozu yaptırdı ise ancak onun fiyatını kendi eliyle referans fiyat düzeyine getirdi, yani Türkiye piyasasına düzen veremedi. Türkiye piyasasına nasıl düzen verileceğini daha önce yazdık, yazmaya devam da edeceğiz.
ESK, yaptırdığı süt tozunu ihale ile de olsa teşvik indirimli bir şekilde VAHİM HATA olarak endüstriyel süt sektörüne satıyor.
Piyasaya düzen vermek demek piyasa düzeni manivelalarıyla piyasa oyuncularının kulağını çekmek demektir, ve bu imkan var iken çiğ süt alımını sahtekarca bırakarak piyasayı bozanlara indirim teşvikli süt tozu veriliyor. O da aldığı süt tozunu çiğ süt fiyatlarını indirmede kullanıyor.
Sevgili üreticilerimize, üretici temsilcilerimize TMO (Toprak Mahsülleri Ofisi) örneğini vereyim. Buğday Mısır fiyatlarını tüccar artırmaya kalkıştığı zaman veya piyasası yükselmeye başladığında TMO ‘ buğday ithalatı yapmaya başladığında TÜM YURTTA buğday fiyatları istenen seviyeye geliyor.
Böylece Buğday azlığından veya tüccarın stok yapmasından dolayı artan fiyat tüm yurtta regüle edilmiş oluyor?
Siz bakanlık olarak fiyatı düşen, düşürülen çiğ sütün fiyatını güya referans fiyatlara yükletmek için parasal teşvikli süt tozu ürettirip tekrar sanayicilere satarsanız çiğ süt – damızlık üreticisinin ayağına kurşun sıkmış olursunuz. Yani sanayicilerin üreticiden satın almadığı malı, FAZLA dediği malı tekrar devlet kaynaklarıyla ucuzlatıp kendisine vermenin adı nedir öyle ise ?
Sanayicilerden sahtekarları çiğ süt FAZLA diye almıyor, siz devlet olarak o malı, çiğ sütü süt tozu yapıp ihale ile de olsa onlara veriyorsunuz. Söyleyin ey üreticiler FAZLA olan mal ihale ile de olsa FAZLA diyenlere satılır mı ?
DEVLET TEŞVİKİ İLE ÜRETTTİRİLEN SÜT TOZU NE YAPILMALI
Devlet teşviki ile ürettirilen süt tozu direkt olarak ET VE SÜT KURUMU tarafından yurt dışına ihraç edilmelidir. Yurt içine ihraç kayıtlı da olsa vermek piyasa düzeni açısından sakıncalıdır. Allah aşkına bu memlekette yok mu bir ekonomist bunları söyleyecek.
Bu Haber 922030 Defa Okunmuştur