Sayıştay Raporuna göre Develt Bankası olan Halkbank'ın her yıl batık kredileri artmış.. Yani alacağı imkansız olan krediler verilmiş. Halkbank'ın 2106 yılında ise tahsil edemediği batık kredisi 1.1 milyar lira...
CHP'de, Başbakan Binali Yıldırım'a sordu; "Bu batık krediler kimlere ve hangi şirketlere verildi? Neden alınamadı?"
İşte CHP İstanbul milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu'nun TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi;
"Halk Bankası'nın tahsil edilemeyen ve alınmasından da ümit kesilen milyarlarca liralık kredisi olduğu ve Sayıştay Raporlarına da yansıdığı haberleri basında yer almıştır.
Bankanın sadece 2016’da 3 bin 686 adet 1.1 milyar liralık krediyi geri alamayacağını anlayınca “TOA (Tahsili Olanaksız Alacaklar) hesabına aktardığı, Sayıştay’ın, Türkiye Varlık Fonu’na devredilen Halkbank’ın 2016 yılı hesaplarına ilişkin raporu TBMM’ye sunulduğu, bankanın 2016’da geri alınamadığı için takibe düşen kredilerinin sayısı ve tutarının oldukça yüksek olduğu belirtilen raporda, “Yakın izleme hesaplarında bulunan her 100 kredi adedinden 10’u, her 100 TL riskten 25,5 TL’si TOA’ya aktarılmıştır. Bu oranlar oldukça yüksek görülmüştür” denildiği yine basına yansıyan haberler arasındadır.
Bu bağlamda;
1.- Sayıştay’ın, Türkiye Varlık Fonu’na devredilen Halkbank’ın, 2016 yılı hesaplarına ilişkin TBMM'ye sunduğu raporda sadece 2016’da 3 bin 686 adet 1.1 milyar liralık krediyi geri alamayacağını anlayınca “TOA (Tahsili Olanaksız Alacaklar) hesabına aktardığı göz önüne alındığında, 3 bin 686 adet 1.1 milyar liralık kredi detayları nedir, bu krediler kimlere ya da hangi şirketlere kullandırılmıştır?
2.- Halk Bankası'nın 2015’te 3.3 milyar iken, 2016’da alacaklarının yüzde 34,1 oranında 1.1milyar TL artarak 4.5 milyara çıkmasının gerekçeleri nedir?
3.- Bir vatandaşın herhangi bir bankadan kullanmış olduğu kredi taksidini en fazla 3 kez ödememesi akabinde bankalar yasal işlem başlatıp, gerekli önlemleri de alırken, Halk Bankası'nın 2015’te 3.3 milyar iken, 2016’da alacaklarının yüzde 34,1 oranında 1.1milyar TL artarak 4.5 milyara çıkmasında ihmali ya da sorumluluğu bulunanlar kimlerdir?
4.- Halk Bankasının kredilerinin ve takipteki kredilerinin oranının sektörden daha fazla oranda artış göstermesinin gerekçeleri nelerdir?
5.- Bankanın takip tutarının önceki yıl sonuna göre yüzde 29,3 oranında 1.1 milyar TL artış göstermesinin ve dönem içerisinde takibe aktarılan tutarın ise, önceki yıl sonuna göre yüzde 53,5 oranında artmasının gerekçeleri nelerdir
6.-Halk Bankasının takipteki kredi ve alacaklarının, 2 milyar TL’nin (yarısına yakınının) teminatsız alacak olmasında ve takipteki kredilerde risk- teminat dengesinin banka aleyhine bozulmuş olmasında sorumluluğu olanlar kim ya da kimlerdir?
7.- Raporda yer alan, Yönetim Kurulu’nun bir firmaya kredi verme için gayrimenkulün ipoteği alınmasının kararlaştırılmasına karşın ipotek alınmadığı ifadeleri göz önüne alındığında, bahse konu firmanın ismi nedir, firma yöneticileri ve ortakları kimlerdir?
8.-Raporda başka bir firma grubunun kredisinin vadesinin hiçbir geçerli neden olmadan uzatıldığı ifadelerine yer verilmiştir. Bahse konu firmanın ismi nedir, firma yöneticileri ve ortakları kimlerdir?
9.-Raporda yer alan şube tadilatları, hizmet alımları ve gayrimenkul satışları ile ilgili yapıldığı iddia edilen usulsüzlükler nelerdir?
Bu Haber 718540 Defa Okunmuştur