Dün akşam üzeri, Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine zam yapıldığı resmen duyurulmuş ve yapılan zam tarifesi geçiş yapan sürüsücülere uygulanmıştı..
Fakat, 1 Saat sonra Ulaştırma Bakanlığı ise bu resmi duyurunun sitelerinde yanlışlıkla, sehven konulduğunu ve belirtilen zammın geri çekildiğini kamuoyuna duyurumuştu..
CHP İstanbul milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu'da; bu zam skandalını Ulaştırma ve Altyapı Bakanına sorarak; "Bu zam kaousunu ortaya atanlar kimlerdir? Haklarında ne gibi yasal işlemler yapılmıştır?" diye sordu..
Sezgin Tanrıkulu'nun TBMM Başkanlığına vermiş olduğu ve Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın yazılı oalrak cevaplamasnı istediği soru önergesinde şunlar vurgulandı;
"Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine; “Yanlışlıkla”, “sevhen”de olsa geçiş ücretlerine zam yapıldığı duyuruldu. Avrasya Tüneli tek yön geçiş ücretleri otomobiller için 32.10 TL minibüsler için 48.10 TL olarak Bakanlık resmi sitesinden duyuruldu.
Avrasya Tüneli 2016 yılında açıldığında otomobiller gidiş geliş 33.20 TL ödüyordu. Bu “sevhen” duyuruya göre tek yön için otomobillerden 32.10 TL alındı ve Gidiş geliş 62.20 TL oldu. Buna göre Tünel geçiş ücretine iki yılda yüzde 93 zam yapıldığı haberleri vurgulandı
Bu bağlamda;
1. Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine zam yapılmasını “yanlışlıkla, sehven” duyuruyu; resmi siteye koyan sorumlular kimlerdir?
2. Vatandaşların cebinden 1 saatte olsa haksız olarak paralarının “gasp” edilmesine ve kargaşalar yaratılmasına neden olan bu sorumlular hakkında, her hangi bir idari işlemler yapıldı mı, yapıldı ise ne gibi idari yaptırımlar olacaktır?
3. Bakanlığın, “zam uygulaması yanlışlıkla bakanlık sitesine konulmuştur” denilerek, yapılan zamların geri çekildiği bakanlıkça kamuoyuna duyurulmuştur..
Buna göre, yanlışlıkla bakanlık resmi sitesine eklenen “zam” duyurusu hangi işletmeye aittir?
4. Avrasya Tüneli açıldığından bu yana toplamda geçiş yapan araç sayısı kaçtır? Yıllara göre dağılımı nedir?
5. 1 Şubat 2019 tarihi itibariyle, Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında yapılan ödeme miktarı nedir?
6. 1 Şubat 2019 tarihi itibariyle, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan tünel hangi şirketlere kaç yıllığına verilmiştir?
7. Dövizin yükselmesi nedeniyle Tünel geçişleri için dolar üzerinden yapılan anlaşmaların Türk Lirasına çevrilmesi için başlatılmış bir çalışma bulunmakta mıdır?"
Bu Haber 717675 Defa Okunmuştur