Meclis Başkanlığına verdiği Yasa önerisinde; "13 Mart 2016 Pazar günü, Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırılarından biri sonucunda çoğu genç 35 yurttaşımızı kaybettik. Onlarca yaralı yurttaşımız hayatta kalma mücadelesi veriyor" hatırlatmasını yapan CHP'li Sezgin Tanrıkulu; öneri içeriğinde şunları vurguladı;
"Türkiye’de son bir yılda düzenlenen 6 bombalı saldırıda toplam 225 kişi hayatını kaybetti, binden fazla kişi yaralandı.
Son saldırı ile birlikte artık açıkça görüldü ki, ülkemizde insanlar en temel hakkı olan yaşam hakkı büyük bir risk altındadır ve devlet kurumları görevlerini gereği gibi yerine getirmemektedir. Bu durumun kabul edilmesi kesinlikle mümkün değildir. Hükümetin bu olaylarda herhangi bir sorumluluk kabul etmemesi ve bazı iktidar yandaşlarının ülkemizin bir Ortadoğu ülkesi olduğunu hatırlatarak adeta bu tür katliamlara alışmamamızı salık veren yorumları ise katliam kadar korkunçtur, insanlık dışıdır, vicdan ve sorumluluk duygusundan yoksundur.
Devlet örgütlenmesinin temel amaçları, insanların can ve mal güvenliği ile temel insan haklarının korunmasıdır. İç ve dış güvenliği sağlayacak örgütlenmeye gitmek, devletin hem egemenliğinin bir göstergesidir hem de meşruiyetinin kaynaklarından biridir. Anayasanın 5. Maddesinde, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak, devletin temel amaç ve görevleri içinde sayılmaktadır.
Günümüzde insan hakları hukukunun bir gereği olarak devlet yaşama hakkını koruyamadığı yurttaşlar ve yakınları için bunu tazmin edici tedbirler almak yükümlülüğüyle karşı karşıyadır. Anayasanın 125. Maddesinde de idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğu açıkça belirtilmektedir. Terör eylemlerinden dolayı idarenin sorumluluğunda zarar doğrudan idarenin eyleminden kaynaklanmasa da idare ortaya çıkan zararı gidermekle yükümlüdür. Nitekim 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun ile terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddî zarara uğrayan kişilerin, bu zararlarının karşılanması düzenlenmiştir.
Fakat bu amaçla getirilen haklar hem Anayasanın eşitlik ilkesine uymalı hem de geride kalanların insan onuruna yaraşır bir hayat sürmelerine yetecek seviyede olmalıdır. Bu, toplum olarak terörü önleyecek bir devlet ve hükümet yapısı oluşturamadığımız için kayıplarımıza ve onların geride bıraktıklarına karşı en büyük borcumuzdur.
Terör mağduru siviller için “Sivil Şehit” kavramı uzun süre kamuoyunda kullanılmış fakat konu şehit ve gazilerimizin faydalandığı 2330 sayılı kanunda değil, 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında ele alınmıştır. Burada esasen “terörden zarar gören gerçek ve tüzel kişiler” ile yakınlarının maddi zararlarının sulhen karşılanması düzenlenmektedir
Kanun Teklifiyle terör olaylarında yaşamını yitirenler ve yaralıların mevzuat kapsamında şehit ve gazi statüsünde kabul edilmesi, şehitlere veya gazilere sağlanan haklardan aileleri veya kendilerinin aynen yararlandırılması öngörülmektedir. Ayrıca şehit ve gazilerimizin haklarının güçlendirilmesi kapsamında aylık, nakdi tazminat, kamuda istihdam imkânlarının artırılması, araç alımlarında ÖTV istisnası getirilmektedir"
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Bu madde ileterör saldırısı ve benzeri terör olayları sebebiyle yaşamını yitirenler ve yaralananların şehit ve gazilerimiz ile eşit nakdi tazminata hak kazanmaları öngörülmektedir.
MADDE 2- Bu madde ileaylıklardaki farklılıkların giderilmesi amaçlanmaktadır.
MADDE 3- 13 Mart 2016 tarihinde Ankara’da yaşanan terör olayı ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yaşanmış terör olaylarında yaşamını yitirenler ve yaralılar, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ve diğer mevzuat kapsamında şehit ve gazi statüsünde kabul edilmesi ve şehitlere veya gazilere sağlanan haklardan aileleri veya kendilerinin aynen yararlandırılması amaçlanmaktadır.
MADDE 4- Bu madde ile; şehitlere veya gazilerin aileleri veya kendilerine ödenen nakdi tazminat miktarı yükseltilmektedir.
MADDE 5- Bu madde ile; şehitlere veya gazilerin aileleri veya kendilerine bağlanan aylık miktarı yükseltilmektedir.
MADDE 6- Bu madde ile,Şehitlere, gazilere, terör saldırısı ve benzeri terör olayları sebebiyle yaşamını yitirenler ve yaralananlara sağlanan kamuda istihdam edilme hakkı artırılmakta ve her yıl bütçe kanununda açık olarak atama yapılacak sayının belirlenmesi öngörülmektedir.
MADDE 7- Bu madde ileşehit ve gaziler ile terör saldırısı ve benzeri terör olayları sebebiyle yaşamını yitirenler ve yaralananların sözkonusu araçların iktisabında özel tüketim vergisinden istisna kılınması öngörülmektedir
Bu Haber 2060159 Defa Okunmuştur