TDK SÖZLÜKLERİNDE YANLIŞ VE YARGILAYICI SÖZCÜKLER VAR
Türkiye’nin ilk ve tek Roman kökenli milletvekili olan, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Özcan PURÇU, Türk Dil Kurumu’nun web sitesinde erişilebilir halde yer alan sözlüklerde “Roman” sözcüğünün anlamının ayrımcı, aşağılayıcı, yanlış olarak yer almasına tepki gösterdi.
Konuyla ilgili olarak Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili PURÇU, TDK’nın sözlüklerdeki yanlış ve yargılayıcı ifadeleri kaldırması ve bu ayrımcı zihniyetin sona ermesi için hukuk mücadelesi vereceğini söyledi.
ÖNCE AYRIMCI BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRMEK GEREK
CHP İzmir Milletvekili PURÇU, ülkemizde hala, Roman kökenli vatandaşlara yönelik yaygın ve köklü önyargının devam ettiğini, Romanların çoğu zaman “çingene” olarak tanımlandığını, “çingene” sözüne ise olumsuz anlamlar yüklendiğini belirtti. Milletvekili PURÇU, Romanlara yönelik ayrımcı politikanın, devletin ideolojik aygıtları aracılığıyla sürdürüldüğünü belirtti.
Tüm dünyada “Roman” tanımının benimsendiğini belirten CHP Milletvekili Özcan PURÇU, “önyargıları yıkmak, Romanları ötekileştirmekten vazgeçmek, yaşanan sorunları sonlandırmak için önce bakış açımızı değiştirmemiz gerek. Türk Dil Kurumu’nun web sayfasında hala erişilebilir halde Romana çingene, çingene sözcüğüne ise kötü kılıklı, seyrek görülen tip gibi açıklamalarla yer verilmesi kabul edilemez.
TEPKİLERİMİZE SES VERİLMESİNİ; YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ İSTİYORUZ
Bugün Türk Dil Kurumu’nda Başbakanın önerisiyle Cumhurbaşkanınca tayin edilen Kurum Başkanı ve 40 asıl üye Bilim Kurulunu oluşturuyor. Kurumun bilimsel çalışmaları bu kurul tarafından plânlandığı gibi yönetim işlerini üstlenen Yürütme Kurulu ile bilimsel çalışmaları yürüten Kol ve Komisyonların üyeleri de bu kurul tarafından seçiliyor. Atatürk’ün kurduğu bir kurumda, bu çağda hala ayrımcı ifadelerin yer aldığı sözlükler erişilebilir durumda…
Devletin saygın bir kurumunda, bilim insanlarından oluşan Kurul ve sözlükleri hazırlayan ekibin tepkilerimize ses vermesini ve yanlışların düzeltilmesini istiyoruz.” Diyen CHP Milletvekili Özcan PURÇU önergesinde şu noktalara dikkat çekti:
“Büyük Türkçe sözlük başta olmak üzere 13 farklı sözlüğü erişime açan, sözlüklere internet üzerinden erişimi de mümkün kılan, Başbakanlık’a bağlı Türk Dil Kurumu’nun TDK’nın internet sayfasında “roman” sözcüğünün aranmasıyla, BSTS / Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü 1983 kaydında “Ortaoyunu'nda çingeneye verilen ad”, BSTS / Tiyatro Terimleri Sözlüğü 1966 kaydında “Orta oyununda çingeneye verilen ad”, BSTS / Yazın Terimleri Sözlüğü 1974 kaydında “2. Halk yazınında, ortaoyununda çingene rolündeki oyuncuya verilen ad”, Güncel Türkçe Sözlük kaydında ise “öz. a. Çingene” karşılıklarına erişilmektedir. TDK’nın internet sayfasında “çingene” sözcüğünün aranmasıyla, BSTS / Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü 1983 kaydında “Genellikle argo konuşan, falcılık yapan, yaban otları satan, kimi kez de çalgıcılık yapan, seyrek görülen bir tip”, BSTS / Tiyatro Terimleri Sözlüğü 1966 kaydında “(Kar.): Kötü kılıklı, esmer kadın tipi” karşılıklarına erişilmektedir.”
TDK SÖZLÜKLERİNDEN AYRIMCI İFADELER KALDIRILMALI
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Milletvekili Özcan PURÇU bu bağlamda önergesinde Başbakan DAVUTOĞLU’na şu soruları yöneltti:
- Romanlara yönelik önyargıları yeniden üreten, ayrımcı ve ırkçı bu tanımlamaların acilen kaldırılması ile ilgili bir plan var mıdır? Varsa bu plan nedir?
2- Devletin resmi kurumları aracılığı ile ayrımcılık suçunu işlenmesi ile ilgili, bu suça taraf olanlar hakkında bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?
Yukarıda belirtilen sözlüklerin yeniden baskısı yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise aynı tanımlar muhafaza edilmekte midir?
Bu Haber 877768 Defa Okunmuştur