İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, her ramazan ayında gündeme gelen "Sakız orucu bozar mı?" sorusuna ilginç olduğu kadar, diyanet İşlerinin Fetvasını yok sayan bir cevap verdi.
Müftü Yılmaz, "Daha önce çiğnenmiş bir sakızı yeniden çiğneniyorsa, içinde gıda maddesi olmayacağı için orucu bozmaz'' demesi şaşkınlık yarattı
İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, ramazan ayının başlamasıyla müftülüğün Nuruosmaniye Camisi'nin avlusundaki ek hizmet binasında 'Alo Fetva' hattında vatandaşların sorularını cevapladı.
Müftü Yılmaz, bu konuda ki çalışmalarını aktararak şöyle diyor;
“İnsanlar arkadaşına, çevresine soramadıkları soruları burayı arıyor ve cevap alıyorlar. Sorular, yüz yüze olmadığı, telefonla olduğu için daha çok çekinmeden, utanmadan sorusunu sorma imkanı var. Bir de karşısındaki muhatabın Diyanet İşleri Başkanlığı'nın elemanı olduğunu, vaiz olduğunu biliyor. Onun da kendisine kurulun fetvasına dayanarak fetva vereceğini biliyor.
Arayan kişi karşısındakini görmediği için telefonla soru sormak daha kolay oluyor.
''Sorulara Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetva kitabındaki fetvalar istikametinde cevaplar verildiğini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti :''Gelen sorular sıkça gelen sorular, 'sabah ezanının okunmasıyla namaz kılınabilir mi?', 'kusmak orucu bozar mı?', 'oruçluyken dişleri fırçalamak orucu sıkıntıya sokar mı?', 'kan vermek, diş yaptırmak' gibi sorular geliyor. Alo Fetva hattına en fazla ramazan ve zekatla alakalı sorular geliyor.
DİYANET İŞLERİNİN FETVASINDAN Bİ-HABER MÜFTÜ OLUR MU?
İstanbul Müftüsü diyor ki; “Mesela sakız ilk defa çiğnenirse, ilk defa ağzınıza almışsanız içinde gıda maddesi olduğu için orucu bozar.
Ama daha önce çiğnenmiş bir sakızı yeniden ağzınıza alıp çiğneniyorsa, içinde gıda maddesi olmayacağı için orucu bozmaz. Bunun yanında kan aldırmak, diş yaptırmak orucu bozmaz.''
PEKİ; DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ BU KONUDAKİ FETVASI NEDİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı da, geçen yıl “Alo fetva” da bu konuda sorulan soruya aynen şu cevabı vermişti…
“Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak “kenger sakızı” gibi katkısı bulunmayan sakızlarla daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi orucu bozmaz. Bununla birlikte, oruçlu iken bu tür sakızları çiğnemek mekruhtur”
İSTANBUL MÜFTÜSÜNE ORUCUN ÖNEMİNİ HATIRLATIRIZ
Oruç Farsça'da ki rûze kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir.
Arapça'sı savmve sıyâmdır. Savm kelimesi Arapça'da "bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek" anlamında kullanılır.
Fıkıh terimi olarak ise, imsak vaktinden iftar vaktine kadar, bir amaç uğruna ve bilinçli olarak, yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak demektir.
Bu Haber 495541 Defa Okunmuştur