(EKONOMİ SERVİSİ)
Yüksek Yargı Zaferini Basın mensupları ile paylaşıp, değerlendirmelerde bulunan Yeni emekli Bir-Sen Genel Bakanı İsrafil Odabaş ve Sendika yöneticileri, siyasi iktidara da istemlerini sıralayıp; “Emeklinin rahat bir yaşam sürdürebilmesi için en az bugün işe başlayan bir devlet memurunun almış olduğu 2855 TL maaş alması gerekmektedir. Eşi çalışmayan emeklilere aile yardımının, emeklilikte de verilmesini istiyoruz” dediler
Basın açıklamasında Danıştay’ın vermiş olduğu karar ile Emeklilerin de Sendika Kurabilmelerinde artık hiçbir Yasa engeli kalmadığını vurgulayan Yeni Emekli Bir-Sen Genel başkanı İsrafil Odabaş, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü;
“Tarihi bir Yüksek Yargı kararı. Çünkü ülke nüfusumuzun yaklaşık yüzde %15’ni oluşturan emeklilerin sendika kurabilmesi için uzun yılardan beri verdiğimiz hukuk mücadelesini kazandık.
12 milyon emekliyi ilgilendiren bu kararı; kamuoyuna duyurmanın yanı sıra biran önce sendikamıza üyelik işlemlerini yapmaları için de emeklilerimize çağrıda bulunmak istiyorum.
Sözü çok fazla uzatmadan emeklilerin sendika ve toplu sözleşme hakkını yok sayan bürokratik engellere karşı vermiş olduğumuz hukuk mücadelesini özetlemek istiyorum. Anayasamız başta olmak üzere Türkiye’nin imzaladığı uluslararası antlaşmaların gereği emeklilerin de sendika kurma hakkının olduğunu savunduk.
Bu kapsamda Yeni Emekliler Birliği Sendikası’nı (Yeni Emekli Bir-Sen) kurmak için 26 Eylül 2013'te kuruluş dilekçesiyle Ankara Valiliğine başvurduk.
Valilik yetkilileri, emeklilerin sendika kuramaz. Yasa gereği hakkınız yok” cevabını verdi ve Sendika kuruluş dilekçemizi işleme koymayarak, başvurumuzu reddetti.
Bunun üzerine haklı davamızdan geri adım atmak yerine, Ankara Valiliğinin ret işlemenin iptali istemiyle Ankara 7. İdare Mahkemesinde dava açtık.
Talebimiz üzerine valiliğin işlemini iptal eden mahkeme, ayın zamanda Ankara Valiliği ve İçişleri Bakanlığının "emekliler sendika kuramaz" kararını hukuka aykırı bularak, Anayasanın 17. ve 51. maddeleri ile İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin 11. maddesi gereğince emeklilerin sendika kurabileceklerine hükmetti. Ve böylece sendikamızın tüzel kişiliği için ilk adım atılmış oldu.
Kararın gereğini yerine getirmek yerine yeniden harekete geçen Ankara Valiliği, Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin kararının yürütmesini durdurmak için Danıştay’a başvurdu.
Bunun üzerine Danıştay 10. Dairesi, Ankara 7. İdare Mahkemesi kararının yürütmesinin durdurulması istemini oy birliğiyle reddederek, emeklilerin sendika kurabilmelerinin önünü tamamen açmış oldu.
EMEKLİLERİN SENDİKA KURMA EVRAKLARI ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINA GÖNDERİLECEK..DANIŞTAY KARARI SONRASI, TÜRİYE'NİN İLK EMEKLİ SENDİKASI RESMEN KURULACAK
Geçtiğimiz hafta kararın bize tebliğ edilmesi üzerine kuruluş dilekçesi ve sendika karar defterinin onaylanması için yeniden valiliğe başvurduk. İl Sendikalar Masası, dilekçemizi Danıştay’ın kararıyla birlikte bakanlığa gönderecek. Umuyoruz ki yakın bir zamanda kuruluşumuz tescillenir.
Bu tarihi kararın alınması için uzun yıllar süren çabamız sadece sendikamızın üyeleri için değil, 12 milyon emekli vatandaşımız için alınmasına öncülük ettiğimiz için mutluyuz.
Zira yüksek mahkemenin kararına göre Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı emeklileri ile onların dul ve yetimleri de sendika kurabilecekler.
Bundan sonra yetkili sendika, Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı emeklileri ile onların Dul ve Yetimleri bağlı olduğu Sosyal Güvelik Kurumu ile toplu sözleşme yapma hakkına sahip olacak. Artık emekliler kendileriyle ilgili kararı, kendilerini doğrudan temsil eden emekli sendikalarının aracılığıyla verebilecekler.
Yasal düzenlemeyle ilgili de kısa bir not düşmek istiyorum.
2010'da yapılan referandumla kabul edilen anayasa değişikliği sonucunda “toplu sözleşme hükmü emeklilere de yansıtılır hükmü” eklenmişti.
Ancak bu hak, emeklilerin temsilcileri yerine aktif çalışan memurların yaptığı toplu sözleşme ile veriliyor. Bu durum eşitlik ilkesine de anayasadaki toplu sözleşme hükmüne de aykırıdır. Zira toplu sözleşme masasında alınan kararlar çalışan memurlara yöneliktir.
Anayasanın 53. maddesine istinaden çıkarılacak bir uyum yasası ile bu sorun giderilecektir.
Son olarak şunu belirtmek gerekiyor ki 21. yüzyıl da göstermiştir ki, sivil toplum örgütleri uygar dünyanın vazgeçilmez unsuru haline gelmiştir. Hal böyleyken emeklilerin köşelerine çekilip hayatlarını pasif bir şekilde sürdürmeleri düşünülemez.
Aktif bir sivil toplum oluşabilmesi için emeklilerin de örgütlenmesi zaruri hale gelmiştir. Her nedense ülkemizde yanlış bir kanı olan emeklinin “yaşı 60 işi bitmiş” gibi düşünülmektedir. Aslında bu böyle değildir.
Emeklilikte üretim hızı ve performansı değişkendir. Koskoca bir yaşam süreci içerisinde edinilen bilgi, birikim, deneyim, tecrübeyle bezenmiş bir hayatı, üreten ve veren el haline getirdikçe ülkesine ve milletine yaptıkları artı katkı ile yaşam sevinçlerine kavuşacaklardır.
DEVLETİMİZDEN TALEPLERİMİZ
A)- Ülkemizde yaşamakta olan emeklilere de insan onuruna yakışır yaşam standardına uygun bir maaş verilmesini istiyoruz. Çalışırken aldığımız maaşlarla zar zor geçinirken emekli olunca maaşların yarı yarıya düşmesi biz emeklileri açlığa mahkûm etmektedir. Emeklinin rahat bir yaşam sürdürebilmesi için en az bugün işe başlayan bir devlet memurunun almış olduğu 2855 TL maaş alması gerekmektedir.
B)- Eşi çalışmayan emeklilere aile yardımının, emeklilikte de verilmesini istiyoruz.
C)- Milli gelirden ve kalkınmadan emeklilere refah payı verilmesini istiyoruz,
D)- Yılda en az bir kez emeklilere bir maaş tutarı ikramiye verilmesini istiyoruz,
E)- Emeklilerden “Muayene katkı payı, ilaç katkı payı vs katkı paylarının tamamen kaldırılmasını istiyoruz,
F)- Gerçek enflasyonun, temel gıda maddelerinin baz alınarak hesaplanmasını istiyoruz.
G)- Çalışanlar ile emekliler arasındaki ücret uçurumunun düzeltilmesini ve geçmişte olduğu gibi çalışanlara yapılan her türlü maaş artışlarını emeklilere de aynen yansıtılmasını istiyoruz.
H)-Emeklilere emekli olduğu kurumun tanıtım kartının verilmesini istiyoruz.
İ)- Yüzdelik zamla düşük maaşlı emeklileri mağdur ettiğinden, yıllık maaş artışlarının seyyanen yapımlısını istiyoruz.
J)- Ulaşımla ilgili; Kara- Hava- Deniz ve Demir yolları, Otoban, Metro, Belediye ve Halk otobüsleri, Köprü ve tünellerden tüm emekli ve eşlerinin istisnasız yaş belirtmeksizin yararlanılmasını istiyoruz.
K)- Emeklilerin, Kamu kurum ve kuruluşların tüm sosyal tesislerinden ücretsiz yaralanmasını istiyoruz.
Bu Haber 1351658 Defa Okunmuştur