Merkür’e yolculuk başlıyor. Güneş’e en yakın gezegene güneş sistemi hakkında dünyadan yapılan gözlemlerle elde edilemeyen verileri sağlaması amacıyla uzay aracı gönderiliyor.
Yolculuk yedi yıl sürecek, en büyük sınav 450 dereceye kadar çıkan ısıya verilecek
Avrupa Birliği ve Japonya güneş sisteminin en küçük gezegeni Merkür’e uzay aracı gönderecek. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japon Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ortaklığındaki ‘BepiColombo’ misyonu kapsamında Ariane 5 roketinin Fransa Guyanası’ndan bugün fırlatılacağını açıklandı.
Yaklaşık 1.6 milyar euro bütçeli misyon, hem Merkür gezegeni hakkında detaylı bilgiler edinmeyi hem de güneş sistemi hakkında dünyadan yapılan gözlemlerle elde edilemeyen verileri sağlamayı amaçlıyor.
Roketin, Merkür gezegenine 7 yıl sonra ulaşması planlanıyor. BepiColombo’nun ayrıca Güneş Sistemi’nin oluşumuna dair de henüz cevaplanamayan bazı sorulara yanıt bulması ümit ediliyor.
Projenin direktörlerinden bilim insanı Joe Zender, “Eğer yaşadığımız gezegeni, Dünya’da hayatın nasıl başladığını ve başka gezegenlerde hayat olup olamayacağını anlamak istiyorsak önce kendi Güneş Sistemi’mizin sırlarını çözmemiz gerekiyor” diyor. Zender, Güneş Sistemi’nin ortaya çıkışına dair teorilerde Merkür’ün hep sorun yaratan, teorinin mantığına uymayan bir yanı olduğunu ifade ediyor ve BepiColombo’nun bu gizemi çözmeye çalışacağını söylüyor.
Hâlâ çözülememiş olan en büyük gizemlerden birisi Merkür’ün kütle yoğunluğunun neden bu kadar yüksek olduğu. Gezegenin çekirdeğinin de eriyik maddelerden oluştuğu sanılıyor. Diğer yıldız sistemlerinde yıldıza en yakın gezegenler incelendiğinde Merkür’den çok daha soğuk oldukları tespit edilmişti.
Güneş’ten 58 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Merkür bugüne kadar en az araştırılabilen Güneş Sistemi gezegeni. BepiColombo görevinde yer alan isimlerden biri olan Leicester Üniversitesi’nden Suzanne Imber, görevin en zorlu sınavını yüksek ısıya karşı vereceğini söylüyor.
Imber gezegenin Güneş’i gören kısmında sıcaklığın 450 dereceye kadar yükseldiğini, ancak Güneş görmeyen kısımda dahi ısının 180 dereceleri bulduğunu kaydediyor.
Bu Haber 691807 Defa Okunmuştur