CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, özellikle Kayyım üstüne kayyım atanmış Belediyelerde yaplılan kamu ihalalerinde ciddi şaibelere yol açtığına dikkat çeken soru önergesini, TBMM Başkanlığına vererek, İçişleri bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması istedi.
İŞTE GÜRSEL TEKİN'in O SORU ÖNERGESİ METNİ;
Bilindiği üzere kamu ihalelerinde idarenin sözleşmeci tarafı seçme özgürlüğü büyük ölçüde sınırlandırılmış ve kamu yararı açısından ihale süreçlerinde kamu kaynaklarının en uygun koşullarda ve fiyattan temin edilmesi amaçlanmıştır.
Bu kurala rağmen, kamuda alımlarının ve ihalelerin büyük çoğunluğu pazarlık usulü ile yapılmakta olup, gerek idareler gerekse Kamu İhale Kurumu bu usulsüzlükleri hep görmezlikten gelmiştir.
15 Temmuz darbe girişiminden sonra da, OHAL’le birlikte belli kişiler için kapalı kapılar arkasında ilan edilmeyen ihalelerin yapılmaya devam ediliyor olması, özellikle de kayyım olarak atanmış belediyelerde bu uygulamaların yapılıyor olması ciddi şaibelere neden olmaktadır.
Bu bağlamda
1- 15 Temmuz sonrası, kayyım atanan belediye sayısı kaçtır? Partilere göre dağılımı nasıldır?
2- Kayyım atanan belediyelerin mali yapılarında bugüne kadar herhangi bir usulsüzlük tespit edilmiş midir?
3- Kayyım atanmış belediyeler tarafından bugüne kadar, doğrudan temin yolu ve davet usulü ile yapılan ihalelerin toplam tutarı nedir? Bunlar hangi firmalara, hangi bedellerle verilmiştir?
4- Kayyımlar tarafından yapılmış ihale ve hizmet alımlarıyla ilgili olarak bugüne kadar açılmış herhangi bir soruşturma ve dava bulunmakta mıdır?
5- İçişleri Bakanlığının kayyım atanan belediyelerde artan şikâyetleri incelemek üzere görevlendirdiği müfettişlerin raporlarına istinaden, kayyım olarak atanan 9 kaymakamın “kayyımlık” görevlerine son verildiği iddiası doğru mudur?
6- Görevine son verilen kayyımlar, hangi kadrolara atamaları yapılmaktadır?
7- Kayyım atanmış belediyelere, yeniden kayyım atamak durumunda kalmanız sizce düşündürücü değil midir?
Bu Haber 613895 Defa Okunmuştur