SAYIŞTAY ORTAYA ÇIKARDI
Sayıştay'ın Tarım ve Orman Bakanlığı 2018 Raporu yayınlandı. Raporda, Genç Çiftçi Projesi'ndeki usulsüzlükler şaşırttı. Rapora göre bakanlık genç çiftçileri, genç çiftçiler de devleti kazıklamış...
Sayıştay'ın Tarım ve Orman Bakanlığı 2018 Raporu yayınladı. Rapora göre bakanlık hastalıklı hayvanları ithal ederek genç çiftçilere verdi. Genç çiftçilerden bazıları ise yasak olmasına rağmen hayvanları ellerinden çıkardı ve yerine aldıkları hayvanları yakın akrabalarından satın almış gibi gösterdi. Bazıları da kendi kendisine satış yapmış gibi gösterdi. Bakanlık konuya ilişkin Sayıştay'a verdiği cevapta, TİGEM’i işaret etti.
Raporda özellikle hayvan ithalatı ile ilgili çarpıcı bulgular yer aldı. 2016-2017 ve 2018 yılında uygulanan Genç Çiftçi Projesi'nde deyim yerindeyse bakanlık genç çiftçileri, genç çiftçiler de devleti kazıklamış. Rapora göre, akanlık genç çiftçilere damızlık vasfı olmayan, ithalatına izin verilmeyen hayvan ırklarını ve hastalıklı hayvanları ithal ederek genç çiftçilere verdi.
Genç çiftçilerden bazıları ise yasak olmasına rağmen hayvanları ellerinden çıkardıkları ve yerine aldıkları hayvanları ise yakın akrabalarından satın almış gibi gösterdiği ortaya çıktı. Bazıları ise kendi kendisine satış yapmış gibi gösterdi.
Örnek olarak seçilen illerde gerçekleştirilen denetimlerde teslim edilen hayvanların bazılarının damızlık özelliği taşımadığı halde TİGEM tarafından kabul işlemlerinin yapılarak genç çiftçilere teslim edildiği vurgulanan raporda şu bilgiler yer aldı,
"Örneğin Antalya ili Elmalı ilçesinde 2016 yılında 28 adet genç çiftçiye teslim edilen hayvanların damızlık özelliği taşımadığı için il müdürlüğünün görüş yazısı doğrultusunda satıldığı görülmüştür.
Bakanlığa ait “Büyükbaş ve Küçükbaş Takip Sistemi” üzerinden yapılan sorgulamada da şartnamede sayılan ırklar arasında yer almayan Sarole, Brangus, Aubrac ırkı 117 adet hayvanın da 2018 yılında genç çiftçilere dağıtıldığı anlaşılmıştır."
Sayıştay’ın raporuna göre, büyükbaş ve küçükbaş hayvan projesi kapsamında desteklemeden yararlandırılan genç çiftçilerin kendilerine teslim edilen hayvanları uygulama ve takip yılları içinde çeşitli nedenlerle elden çıkardıkları, mevzuat gereği yerlerine almaları gereken hayvanları ise yakın dereceli akrabalarından satın almış gibi gösterdikleri, tebliğe ve taahhütnameye aykırı bu duruma ise il ve ilçe müdürlükleri tarafından müsaade edildiğine dikkat çekildi
Genç Çiftçi Projesi ilk olarak gündeme geldiğinde, gençlerin tarım sektörüne kazandırılması açısından önemli bir proje olduğunu ifade etmiştik. Ancak uygulamada diğer bir çok proje gibi Genç Çiftçi Projesi de ithalat ve rant projesine dönüştürüldü.
Yıldırım "Özetle, gençleri tarıma kazandırıyoruz denilerek uygulanan Genç Çiftçi Projesi ile Türkiye’nin milyonlarca dolar kaynağı hayvan ithalatına gitti. Proje ile hayvan ithal edilen ülkelerin çiftçileri desteklendi. İthalat nedeniyle birileri yine para kazanırken, ülke yine kaybetti" dedi.
Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü/Hayvan Sağlığı ve Karantina Şube Müdürlüğü’nden alınan verilere göre genç çiftçilere teslim edilen hayvanlarda bazı hastalıklar tespit edildiği belirtilen raporda il bazında görülen hastalıklar şöyle sıralanıyor:
- Sığır Tüberkülozu: Adıyaman, Afyonkarahisar, Kastamonu, Kırşehir, Aydın, Bartın, Çankırı, Hatay, Ordu ve Yozgat.
- Sığır Brusellozu: Ağrı, Erzurum, Kars, Kırıkkale, Samsun, Tokat ve Tunceli.
- Koyun Keçi Brusellozu: Aksaray ve Kars
- Koyun Keçi Vebası: Amasya, Kastamonu, Antalya, Bilecik, Bursa, Denizli, İzmir, Ordu, Sinop, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Elazığ ve Tokat
- Şap hastalığı: Eskişehir, Kütahya, Antalya, Malatya, Manisa, Sinop, Balıkesir, Trabzon, Tunceli, Giresun
- Koyun Keçi Çiçeği: Ordu ve Isparta
Bu Haber 291779 Defa Okunmuştur