Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, Ankara'da ki ve tüm ülkede ki Kahveci esnafların, Cumhurbaşkanlığına; "İmdat battık" mesajlarını iletmek adına, Kahveci esnafları ile birlikte geniş bir basın toplantısı yaptı..
Basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğana; "Sayın Cumhurbaşkanım, bir kahvenin 50 yıllık hatırı var da, 500 yıllık Kahvehane kültürümüzün hiç mi hatırı kalmadı? Kahvehanelerde oyun oynama yasaklarınız sürerken bizler battık ve açlığa mahkum edildik..
Açız, aç.. Bizleri Kornavirüs değil, açlık öldürecek.. Lütfen acilen ya yasakları kaldırın, ya maddi desteklerde bulunun, ya da Kahvehaneleri tamamen kapatın" sitemli mesajlarını iletti..
KAHVEHANE ESNAFI BATTI
Ankara Kahvehaneciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, koronavirüs salgını ile mücadele sürecinde aylarca kapalı tutulan ve daha sonraları da oyun oynama yasağı şartı ile sadece çay içme izni verilen kahvehane esnafının, müşteri ağırlayamadığını söyledi.
Yaklaşık 3 ay boyunca kepenk kapatan birçok işletme haziran ayında faaliyetlerine yeniden devam etmeye başladı ancak koronavirüs salgını ile mücadele sürecinde aylarca kapalı tutulan ve daha sonraları da oyun oynama yasağı şartı ile sadece çay içme izni verilen kahvehaneler, faaliyetlerine devam edemiyor.
Oyun oynama yasağının olduğu kahvehaneler, müşteri ağırlayamazken çoğu kahvehane esnafı dükkanının kapısına kilit vuruyor.
Sesimizi duyurmaya çalışmamıza rağmen mağduriyetimizi giderecek bir sonuç alamadık
Yaşanan bu sürecin kahvehane esnafını ekonomik anlamda yıprattığını belirten ve konuyla ilgili basın açıklaması yapan Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven,
“Koronavirüs salgını ile mücadele sürecinde aylarca kapalı tutulan ve daha sonraları da oyun oynama yasağı şartı ile sadece çay içme izni verilen kahvehane esnafının olağanüstü kötü günler yaşaması ve birçok esnafın kapısına kilit vurmak zorunda kalması neticesinde, mağduriyetimizin giderilmesi adına sesimizi her platformda duyurmamıza rağmen bir sonuç alamadık. Aylardır esnafın sesini duyurmaya çalışıyor, artık feryadımızın duyulmasını istiyoruz. Bekleyecek ve dayanacak gücümüz kalmadı” vurgusunu yaptı
İnsanlar ‘Oyun oynanmıyorsa ben kahvehaneye neden geleyim?’ diye soruyor
Kahvehaneci esnafının “İmdat, Battık!” feryadına ses verilmesi gerektiğini belirten Güven, “Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgının Türkiye’de görülmeye başladığı mart ayından itibaren yaklaşık 3 aylık bir süreçte işyerlerimizin faaliyeti geçici süreliğine durduruldu. Daha sonraki süreçte iş yerlerimiz açıldı ama tavla, okey, kağıt gibi kahvehanelerde oynanan tüm oyunlar yasaklandı. Bu nedenle bizler de iş yapamaz hale geldik. Kahvehaneye gelen insanlar, ‘Oyun oynanmıyorsa ben buraya neden geleyim?’ diye soruyor” diye konuştu.
Borç değil hibe kredisi verilmesini isterdik
Oyun yasağı nedeniyle kahvehanelerin açılamadığını ve birçok esnafın dükkanının kapısına kilit vurmak zorunda olduğunu belirten Güven, “Kahvehaneci esnafı 6 aydır zor günler geçiriyor. Bu süreçte Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla verilen 25 bin lira destek paketinden yararlanabilen arkadaşlarımız oldu ancak biz isterdik ki, borcu borçla kapatmayalım çünkü zaten bizim esnafımızın yüzde 50’si borç batağındaydı. Biz, bize borç değil, hibe kredisi verilmesini isterdik” ifadelerini kullandı.
Bir Kahvenin kırk yıllık hatırı var da kahvehanecilerin hiç mi hatırı yok?
Faaliyeti durdurulan birçok işletmenin haziran ayından itibaren faaliyetine devam edebildiğini ancak kahvehaneci esnafının 6 aydır iş yapamadığını söyleyen Güven, “Alışveriş merkezleri, kafeler açıldı. Otobüs ve uçaklar yolcu ağırlamaya devam ediyor.
Plajlar da turist ağırlamayı sürdürüyor. Birçok yer tam kapasiteyle doluyor ancak iş kahvehanelere gelince bizler faaliyetlerimize devam edemiyoruz. Bir kahvenin kırk yıllık hatırı var da kahvehanecilerin hiç mi hatırı yok? Kahvehaneci esnafı, yıllardır devletine ve milletine hizmetini sundu. Şimdi ise ekonomik anlamda çok zor bir sürece girdi. 500 yıllık kültürümüzün ölmesini istemiyoruz. Bu nedenle sesimizin duyulmasını bekliyoruz” mesajını iletti
Esnaf ve Sanatkarı koruyacak tedbirlerin alınmasını bekliyoruz
Güven, Türkiye Büyük Millet Meclisinden çıkan kanuna göre mal sahiplerinin borcu olan esnafa üç ay boyunca dava açamadığını ancak üç aylık sürenin dolmasının ardından mülk sahiplerinin kirasını ödeyemeyen esnaf ve sanatkarlara dava açmaya başladığını söyledi.
“Esnaf ve sanatkarın kimsesiz kalmasını istemiyoruz” diyen Güven, “Esnaf ve sanatkar bu milletin omurgasıdır. Bu nedenle hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem tüm siyasi parti liderlerine hem de tüm milletvekillerimize seslenerek ‘Anayasanın 173. maddesini işletiniz’ diyorum. Bu maddeye göre; esnaf ve sanatkar korunur ve esnaf ve sanatkarı korumak için tedbirler alınır. Biz bu maddenin uygulanmasını istiyoruz. Kahveci esnafının önünün açılmasını bekliyoruz” dedi.
Binlerce liralık yatırım yapılmış olan dükkanların kapatılması büyük kayıp
Binlerce liralık yatırım yapmış olan esnafın dükkanını kapatmasının büyük kayıp olduğunu da vurgulayan Güven, “Bugün bir kahvehanenin yatırım maliyeti 50 bin liradan başlıyor. Bir milyon yatırım yapmış olan esnaflarımız var. Şimdi biz nasıl bunca yatırım yapılan iş yerlerimizi nasıl kapatacağız? Kapatsak ne yapacağız?
Biz salgının ne kadar ciddi olduğunun farkındayız elbet. Hatta bir meslektaşımız koronavirüsten hayatını kaybetti. Her şeyin başında sağlık olduğunu biliyoruz ama biz kahvehaneci esnafı aylardır açız. Ekonomik anlamda yıprandık. Esnafımızın kira, vergi, SSK borcu birikti. Bu borçları nasıl ödeyeceğiz?
Biz, esnafın üzerindeki bu vergilerin iptal edilmesini istiyoruz. Kira stopajlarımız yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü. Bunun için teşekkür ediyoruz ama bu da yeterli olmuyor. Bizlerin sesinin bir an önce duyulmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Bu Haber 325588 Defa Okunmuştur