Enflasyon TÜİK'e göre bile yüzde 70'e dayanırken pazarda hissedilen yüzde 200'ü geçti. Gıda enflasyonu öyle bir hale geldi ki sofralarımız artık tehdit altında...
Gübrede, tahılda ve mazotta yaşanan maliyet artışı ise yılın ilk üç ayında G-20 ülkeleri arasında en çok enflasyonda başı çeken Türkiye'de hissedildi.
TÜİK'in açıkladığı nisan ayı enflasyon rakamlarına göre, Tüketici Fiyat Endeksi nisanda yüzde 7,25 artarken, yıllık bazda yüzde 69,97 oldu. Dünyada enflasyonun en fazla olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye, İran ve Angola gibi ülkeleri de geride bıraktı.
Eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program’daki dolar kuru ve enflasyon hedefini 6 ayda tutturamayan iktidar, başa döndü. 20 Aralık'ta bir anda 12-13 seviyelerine çekilen döviz kuru yeniden 16-17'ye fırladı.
Dolar iki ay boyunca yatay bir seyir izlemesinin ardından günün ilk saatlerine yükselişle başladı. Dolar/TL 16 lira seviyesini aşarak son 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Euro ise aynı dakikalarda 17.10 seviyesini aşarak 17.12 liradan işlem görüyor.
Döviz kurlarındaki yükseliş hız kesmeden devam ediyor. Rekor kıran Dolar/TL 10 günlük yükselişin ardından an itibarıyla 16' TL'yi geçti. 24 Şubat'ta Döviz Endeksli Mevduat'a 1 milyon TL yatıran bir banka müşterisi, bugün 3 aylık vadesinin sonunda yaklaşık 1 milyon 161 bin TL geri alacak.
Müşteriye ödenen 161 bin TL'nin 35 bin TL'si banka, 126 bin TL'si devlet tarafından karşılanacak.
MALİYET ARTIŞI ENFLASYONU PATLATTI
Gübreden, işçiliğe, mazottan elektrik faturasına kadar her kalemde gelen zam ise pazara yansıdı. Dünyanın dört bir yanında tarımsal üretimde yaşanan girdi maliyetinde artış gıda enflasyonunda patlama yaşanmasına neden oldu. Gübre ve bitki ilaçlarının fiyatında sert yükseliş yaşanırken, ambalajlamadan enerjiye ve nakliyeye kadar tüm önemli girdilerin maliyeti artıyor. Bu da kaçınılmaz olarak küresel çapta raflara yansıyor.
TÜRKİYE ŞAMPİYON AMA GIDA ENFLASYONUNDA...
Dünya'dan Evrim Küçük'ün haberine göre; gıda enflasyonu dünyada birçok ülkeyi ele geçirirken Avrupa dışındaki ülkelerde kendini daha da çok hissettiriyor. Sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G20 ülkeleri içinde mart ayında en yüksek gıda fiyat artışı yüzde 60-70 ile Türkiye ve Arjantin’de yaşandı.
Ulusal istatistiklere göre, Rusya, Meksika ve Brezilya gibi ülkelerdeki gıda fiyatları mart ayında yüzde 10-20 arttı. Gıda enflasyonu Ortadoğu ve Sahra Altı Afrika'daki ülkeler için de büyük bir tehdit haline geldi. Avrupa ve Kuzey Amerika'da da enflasyonist baskılar ciddi oranda arttı. Kuzey Amerika’da Avrupa’ya göre daha büyük bir artış yaşanırken, Avrupa kendi içinde ayrıştı.
GIDA ENFLASYONU ABD VE KANADA'DA DAHA FAZLA
2022 yılının ilk çeyreğinde gıda fiyatlarındaki artışlar Fransa ve İrlanda'da yüzde 2.5 iken bazı Doğu Avrupa ülkelerinde ve Baltık ülkelerinde yüzde 10'dan fazla oldu. Özellikle hane halkı harcamaları içinde gıda harcamalarının daha yüksek olduğu Doğu Avrupa’da fiyat artışları ciddi bir sıkıntı yaratmaya başladı.
ABD ve Kanada'daki gıda enflasyonu AB ortalamasına göre nispeten yüksek seyrediyor. ABD'de hububat fiyat endeksi nisan ayında yüzde 10.8'e ulaştı.
Bu Haber 104563 Defa Okunmuştur