TBMM, 31 Aralık’ta işten çıkarıp, 2 Ocak’ta yeniden işe başlamış göstererek danışmanlara kıdem tazminatı ödemiyor.
Halen görevde olan bir milletvekilinin daha önce danışmanına banka üzerinden araba taksitini ödetmesiyle gündem olan milletvekili danışmanlarının hak istismarı sorunu, Kenan Sofuoğlu’nun danışmanının, “Diğer milletvekilleri danışmanların maaşlarından pay alırken Kenan abim giydiğimiz kıyafetimize kadar her şeyimizle kendisi ilgileniyor” paylaşımı ile yeniden gündemde.
HER PARTİDE VAR
TBMM’de milletvekillerinin seçmenle ve kamu ile irtibatını sağlayan, bütün işlerini görerek kariyerlerini sürdürmelerine imkân tanıyan danışmanların statüsü adeta içler acısı.
Yasa koyucu TBMM, 31 Aralık’ta işten çıkarıp, 2 Ocak’ta yeniden işe başlamış göstererek danışmanlara kıdem tazminatı ödemiyor.
TBMM’de her milletvekilinin 1 danışman, 1 ikinci danışman ve 1 de yardımcı personel çalıştırma hakkı bulunuyor. Bazı milletvekilleri seçmenin bitip tükenmek bilmeyen taleplerine karşı kendi maaşlarını yetersiz bularak, bu danışmanların aldıkları maaşların bir kısmı veya tamamını kesmesi tartışmaları beraberinde getiriyor. Hemen hemen bütün partilerde böyle yapan milletvekillerinin olduğu küçük bir araştırmayla anlaşılabiliyor.
SORU ÖNERGESİ DE HAZIRLIYORLAR, ÇOCUK DA BAKIYORLAR
Sözleşmede, “Yasama faaliyetlerinde danışmanlık hizmeti verir” dense de danışmanların bir iş tanımı yok. Yasama faaliyetlerini takip etmek, soru önergelerini hazırlamak, basın metinleri yazmak da görevleri arasında, vekile ulaşıp kamuda bir tayin, terfi, işe alma veya herhangi başka bir ihtiyacını karşılamak da.
Bu iş kalemlerinden ötesi ise kanun koyucu olan TBMM’ye yakışmayan uygulamalara sahne oluyor. Buna göre danışmanlardan market alış verişi yapan da var, çocuk bakıp, vekilin faturalarını yatıran da. Maaşının bir bölümü ile araba, eşya taksitlerini ödeyen de. Üç danışman çalıştırır gibi gösterip, bir kişi ile bütün işlerini yaptıranların da olduğu konuşuluyor.
Bütün bunlar yetmezmiş gibi vekil canı istediği zaman danışmanının işine son verebiliyor.
Bir dönemde 30 danışman değiştiren geçimsiz milletvekili bile varken, 15 yıldır aynı danışmanla çalışan vekillerin olduğunu da kaydetmek gerek.
"Dört yıllığına iş buldum" diye sevinirken, iktidarın aniden aldığı erken seçim kararıyla da danışmanlar işsiz kalıyorlar. Bu kez yeni gelen, ilk kez parlamentoya giren, hele de genç yaşta vekilliği özümsememiş birisinin yanında danışmanlık bulmak için çırpınanların durumu daha hazin sonuçlanabiliyor.
Bir danışmanın anlattığı ise, pes dedirtecek cinsten. “Lavaboya giden bir vekil benden kapının ağzında beklememi istedi. ‘Efendim telefon var, bana istediğinizde ulaşırsınız’ dediğimde, olsun benim hemen ulaşmam gerekebilir! dedi. Ben de çalışamayıp ayrıldım.”
Bu Haber 451210 Defa Okunmuştur