(ANALİZ HABER)
Türkiye; Yerel seçimlerden 1 yıl sonra yapılması gereken erken genel seçime gidince siyasi dengeler de değişti ve bu değişen dengeler Erken Yerel Seçim kararı alınmasına öneli ölçüde etken oldu
KAYBEDENLER VE KAZANANLAR
Genel Seçimde AK Parti Birinci parti olarak seçildi ve Partili cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı ama önemli oranda da oy kaybetmiş oldu
CHP’de; millet ittifakında ki oy akışı ile milletvekili sayısını artırdı ama hemen, hemen her yerde önemli oranda oy kaybına uğradı
1 kasın 2015 Genel Seçim tablosu ile 24 Haziran Seçimleri tablosunda ki oy oranlarını karşılaştırdığımızda; en kazançlı Parti’nin yeni kurulan ve kurulması ile birlikte baskın bir seçimle karşılaşan İYİ Parti’nin olduğu gözleniyor. İYİ parti tüm sıkıntı ve engellemelere rağmen Meclise girdi ve grup kurma başarısını elde etti
İkinci kazançlı Parti’nin ise HDP olduğu gözleniyor.. HDP’de Barajı aştı ve Mecliste şuan üçüncü parti pozisiyonunda.
Yine Oy kayma değişikliklerine baktığımızda İYİ Parti’nin MHP, CHP ve AK Parti’den önemli oranda Oy aldığı gözlenirken, HDP’nin de CHP’den en az Yüzde 4 oranında Oy devşirdiği gözleniyor.
MHP’nin ise daha önce AK Parti’ye kayan oyları yanı sıra AF umudu içinde olan Mahkum yakınları ve Adliyelerde davaları devam eden kesimlerden önemli oranda oy aldıkları görülmekte
KAYIPLARI GÖREN İKTİDAR, KASIM 2018’DE ERKEN YEREL SEÇİME GİDİYOR
Güvenilir kaynaklardan aldığımız net bilgilere göre; bu oy oranı kayıplarını gören AK Parti, MHP ile koalisyon işlevinden sonra çıkaracağı yasalarla birlikte Anayasa’da önereceği bir değişiklik ile Erken Yerel Seçim kararı almayı planlıyor.
Mart 2019’da yapılacak olan yerel Seçimleri 8 Kasım 2018 tarihine çekecek.
Muhalefet partilerinin de bu öneriye “Evet” diyeceği düşünülürken, AK Parti ve CHP arasında Büyükşehir Belediye başkanlıklarını almada büyük bir çekişme yaşanacağı da gözlenmekte
ANKARA’DA DURUM ÇOK KARIŞIK
Ankara’da; partilerin 1 Kasım seçimlerinde aldıkları oylar ile 24 Haziran 2018 seçimleri oylarını karşılaştırdığımızda AK Parti’de, CHP’de önemli oranda oy kaybına uğradıkları görülüyor
AK Parti kalesi sayılan ilçelerinde önemli oranda düşüşler yaşadığı gibi, CHP’de kalesi sayılan Çankaya ve Yenimahalle’de hatırı sayılır oy oranları kaptırmış.
Her iki tabloda karşılaşma yaptığımızda AK Parti Altındağ ve Keçiören ve Mamak’ta önemli düşüş yaşamış
CHP’nin ise her ilçede oylarını HDP’ye kaptırdığı açıkça gözlenmekte.
İYİ Parti ise hem AK Parti’den, Hem CHP’den hem de MHP’den önemli oylar devşirdiği görülmekte.
ANKARA’DA BELEDİYE BAŞKAN ADAYI ARAYIŞLARI BAŞLIYOR ve GÖKÇEK FAKTÖRÜ YENİDEN OLUŞABİLİR
Gerek AK Parti’de gerek se CHP’de mevcut Belediye Başkanlarının olumsuz performansları hem İYİ Parti’ye, hem de HDP’ye oy geçişken ligine neden olduğu görülüyor.
Diğer taraftan; AK Parti’nin en çok oy kaybetme sebebi ise Melih Gökçek’i Büyükşehir görevinde iken gerekçesiz bir şekilde zorla istifa ettirilme tepkisi olduğu gözleniyor.
Bu tepki oyları İYİ Parti’ye ve MHP’ye kaydı.
Bütün bu ağır tepkilere rağmen; Melih Gökçek’in, 24 Haziran’da çok aktif şekilde partisine çalıştığı ve yine tepkili kesimlerden önemli oranda tepkileri ve küskünlükleri kaldırıp, AK Parti’ye oy verdirdiği bilinmekte.
Fakat bütün bu iyi dönüşlere rağmen AK Parti Ankara’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde oldukça zorlanacağı ve hatta kaybedeceği ihtimali oldukça yüksek.
Evet; AK Parti MHP’nin yerel seçimlerde de desteğini alabilir ama CHP’nin de İYİ Parti ile HDP’den, SP’den destekler alacağı da konuşulmakta.
AK Parti’nin de, CHP’nin de mevcut Belediye Başkanlarının performansları umut vermediği için hemen, hemen tüm ilçelerde yeni adaylar seçeceği belirtilmekte.
Peki, AK Parti Ankara Büyükşehir Başkan adayı olarak kimi gösterebilir?
Süleyman Soylu konuşuluyor idi ama Soylu’nun son aylarda toplumda aldığı ağır tepkiler, bunu imkansız hale getirdi.
Daha önceleri dillendirilen ve özellikle Bülent Arınç’ın desteklediği Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin de gösterilme şansı oldukça düşük.
Çünkü kaynaklar; Veysel Tiryaki’nin Altındağ’a dahi yeniden aday gösterilmeyeceğinin düşünüldüğü belirtiyor.
Yani; AK Parti Ankara’da kazanabilecek Büyükşehir adayı bulmakta oldukça zorlanacak..
Peki; görevinden haksız şekilde alınıp, yerine atanan Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından da kamuoyunda çeşitli suçlama söylemleri ile yıpratılmaya çalışılan Melih Gökçek, yine AK Parti’nin alternatifi olabilir mi?
Yakinen bildiğimiz Melih Gökçek böyle bir istemde asla bulunmaz ama Erdoğan ve Parti yönetiminin görev önermesi halinde Gökçek’te bu öneri karşısında “Evet” diyebilir..
Yani; AK Parti, Melih Gökçek faktörünü yeniden şans olarak her an kullanabilir.
Aksi takdir de CHP’nin, İYİ Parti ve HDP desteği ile gösterebileceği ile gösterebileceği Büyükşehir Adayı rahatlıkla kazanır ama Çankaya’ya yeniden oy akışını sağlayacak bir başkan adayı da lokomotif olması şartı ile.
Altındağ ilçesi de; AK Parti için riskli hale dönüşmüş durumda. AK Parti bu bölgede de MHP ve İYİ Parti ile SP, BBP kesimin oy alabileceği bir aday gösterirse rahatlıkla alabilir.
Mamak ilçesinde ise Belediye Başkanlığı seçimi; AK Parti ile CHP kıyasıya bir mücadele arasında geçeceği gözlemlenmekte.
Çünkü; CHP’nin, Mamak için şuan konuşulan ve her kesimden oy alabilecek 2-3 önemli aday isimleri var..
CHP’nin Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’i de yeniden aday göstermeyeceği de gelen bilgiler içinde
İŞTE KARŞILAŞTIRDIĞIMIZ 1 KASIM VE 24 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE ANKARA VE BAZI İLELERİNDE Kİ OY DAĞILIMLARI
1 KASIM ANKARA SEÇİMİ OY DAĞILIMI
AK Parti 1.618.972 48,80% 16
CHP 1.022.500 30,82% 11
MHP 471.092 14,20% 4
HDP 134.449 4,05% 1
İLÇELER
ÇANKAYA :
CHP : 55.89
AK PARTİ : 22.41
MHP : 12.71
HDP : 6.98
ALTINDAĞ
AK PARTİ : 63.18
CHP : 21.53
MHP : 9.96
HDP : 3.06
MAMAK
AK PARTİ : 49.46
CHP : 32.71
MHP : 11.79
HDP : 3.96
KEÇİÖREN
AK PARTİ : 55.5
CHP : 24.38
MHP : 15.11
HDP : 2.92
YENİMAHALLE
AK PARTİ : 42.72
CHP : 36.49
MHP : 14.35
HDP . 4.39
24 HAZİRAN SEÇİMLERİ ANKARA
AK PARTİ : 40.14
CHP : 26.11
MHP : 13.1
İYİ P. : 12.1
HDP : 6.4
ÇANKAYA
CHP : 47.75
AK PARTİ : 18
MHP : 6.9
İYİ P. : 15
HDP : 10.7
ALTINDAĞ
AK PARTİ : 54.1
CHP : 18.1
MHP : 13.1
İYİ P. : 8.7
HDP : 4.2
MAMAK
AK PARTİ : 40.8
CHP : 29.3
MHP : 13.2
İYİ P. : 8.9
HDP : 6.4
KEÇİÖREN
AK PARTİ : 46.1
CHP : 20.7
MHP : 14.8
İYİ : 12
HDP : 4.5
Bu Haber 1015904 Defa Okunmuştur