Dünya Pi Günü, matematik sabiti pi sayısı anısına kabul edilmiş ve her yıl 14 Mart'ta kutlanmaktadır. Nedeni ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının anımsatmasıdır.
İşte Pi sayısı ile ilgili bilmeniz gereken her şey.
Japonya'da yaşayan Google çalışanı Emma Haruka Iwao, şirketin bulut hesaplama servisinin yardımıyla Pi sayısının 31 trilyon basamaklı halini hesap etti.
Iwao'nun, 170 terabayt veriye ihtiyaç duyduğu hesaplamayı 25 sanal makineyle 121 günde tamamladığı belirtildi.
Çocukluğundan beri Pi sayısından çok etkilendiğini ifade eden Iwao, "Çok şaşkınım. Hala bu gerçeğe alışmaya çalışıyorum. Dünya rekorunu kırmak gerçekten zordu" diye konuştu.
Iwao, Pi sayısında bir son olmadığını belirterek rekorunu geliştirmek istediğini söyledi.
Pi sayısının 31 trilyon basamaklı halini söze dökmenin, 332,064 yıl alacağı da kaydedildi. Sayının daha önce en fazla 22 trilyon basamaklı hali hesaplanmıştı.
Pİ SAYISI NEDİR?
Pi sayısı aslında bir orandır ve dairenin çevresinin çapına bölümünden elde edilir.
Pİ SAYISINI KİM BULDU?
Pi sayısının kim tarafından bulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bu sayının tarihi millattan önceye kadar dayanıyor.
SEMBOLÜNÜN ANLAMI NE?
Pi sembolü, Yunan alfabesinin 16. harfidir.
KAÇ BASAMAĞI BİLİNİYOR?
Pi sayısının 6 trilyonuncu, 8 trilyonuncu, 9 trilyonuncu ve 10 trilyonuncu basamakları 5'tir (İnanmıyorsanız kontrol edin)
NE ZAMANDAN BERİ KUTLANIYOR?
İlk kez 1998 yılında San Francisco Exploratorium'da ünlü bir fizikçi olan Larry SHAW tarafından kutlanan Pi Günü, Türkiye’de ilk kez 2007 senesinde kutlanmıştır.
PİPHİLOLOGY NEDİR?
Pi sayısını ezberlemek için kullanılan yöntemlerin tümüne verilen isimdir.
Bu Haber 733095 Defa Okunmuştur