Depremler kıyameti 10 ilimizde yaşanırken, binalar yıkılırken, on binlerce insanımız rahmetli olurken, Borsa fareleri fırsat bilip cirit attılar, yağmalar yaptılar.
Maalesef bazı yetkililerde bu yağmaya göz yumdu.
Oysaki Devlet si ve ahlakı gereği; tüm Borsa işlemleri anında durdurulması gerekiyordu. Durmadılar. Borsada, 6-7 Şubat günü, yani yıkımlar ölümler yaşanırken işlemler yaptılar.
Herkes isyan etti. Ankara eski Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün’ün; cumhurbaşkanına ve Hazine bakanı Nebati’ye çağrılar yapması sonucu, 8 Şubat günü işlemler duruldu ama 6-7 Şubat günü yapılan Borsa işlemleri hala iptal edilmedi.
Depremler sonrası Borsa İstanbul’un 2 gün süreyle açık kalıp, işlemler yapması nedeniyle, deprem bölgesi 10 ilimizde ki 381 bin yatırımcı, 5,4 milyar lira kaybetti.
SAYIN BAHÇELİ.. BİR DE BORSADA Kİ “AKBABALARDAN” BAHSETSENİZ ve DEVLET TÖRESİNİN GEREĞİNİ YAPMASINI İSTESENİZ
Türkiye'yi derinden sarsan depremin ardından Borsa İstanbul'da işlemlerin 3 gün devam etmesi hem yatırımcı hem siyasiler tarafından çok eleştirildi.
Özellikle bölgede bulunan 381 bin yatırımcının işlem yapamaması, zaten her şeyini kaybetmiş depremzede yatırımcıya bir darbe de sermaye piyasalarından geldi.
Ankara eski Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün’ün; cumhurbaşkanına ve Hazine bakanı Nureddin Nebati’ye, çağrılar yapması ve bu çağrının kamuoyunda büyük destekler bulması sonucu; depremin olduğu 6 ve 7 Şubat günü değil, 8 Şubat çarşamba günü işlemler durduruldu ama Borsada, 6-7 Şubat günleri yapılan işlemler iptal edilmedi.
Yatırımcı yüzde 8'i aşan kayıpla kapanan Çarşamba günkü işlemlerin iptal edilmesine sevinse de, 6 ve 7 Şubat günkü yüzde 8.8'lik kayıp ta, depremzede yatırımcıya önemli ölçüde darbe vurdu.
İşlemlerin geçerli olduğu 2 günde; yüzde 8.8 eriyen Borsada, Borsa şirketlerine yatırım yapanların toplam portföyleri ise 480 milyar lira (25 milyar dolar) azaldı.
Yatırımcıların en çok dikkat çektiği nokta ise tek bir aracı kurumdan gelen satışlar oldu.
Gelen bilgilere göre; bu satışlara önceki hafta Cuma günü önemli reel sektör yatırımları da bulunan bir yatırımcının aşırı risk alarak yaptığı işlemlerin deprem sonrası kapatılması zorunluluğu nedeniyle açık tutulduğuna dair söylentiler oldu.
Bu söylentiler yatırımcıları daha da kızdırdı. Tek bir yatırımcı için başta depremzedeler olmak üzere birçok yatırımcının zararına göz yumulması ve yatırımcıların topluca tepki göstermelerini beraberinde getirdi.
Fırsat eşitliği açısından da en çok dikkat çekilen nokta ise deprem bölgesinde bulunan yatırımcılar.
Büyük depremlerin ardından 2 gün kapanmayan, sonrasında ise Çarşamba günkü işlemleri iptal edilen Borsa İstanbul'da işlemlerin geçerli olduğu 6 ve 7 Şubat günlerinde deprem bölgesindeki 10 ilde ki 381 bin yatırımcının, 5.4 milyar lira zararı oluştu.
Merkezi Kayıt Kuruluşu rakamlarına göre; depremzede yatırımcıların, Borsadaki portföyü 56.2 milyar lira düzeyinde.
Bu Haber 85304 Defa Okunmuştur