Şeker özelleştirmesinde şaibe giderek artıyor. Bor Şeker Fabrikası özelleştirme ihalesine girmeyen bir firmanın kontrolündeki şirkete hileli bir şekilde devredilirken 5 aydır devredilmeyen Ilgın, Alpullu, Burdur ve Yozgat şeker fabrikalarının devri yeniden uzatılarak Ocak ayına ertelendi.
Fabrikaları satın alan firmaların ihale şartnamesinde istenen yükümlülüklerini yerine getirmeyecekleri açıkça ortaya çıkmasına rağmen Özelleştirme İdaresinin ihaleleri iptal etmemesi şaibe iddialarını artırıyor
Özelleştirme İdaresi’nin şeker özelleştirmesinde kanunlara ve ihale şartnamesine aykırı bir şekilde keyfi uygulamaları devam ediyor.
Özelleştirme ihalesi yapılan ancak 5 aydır devredilmeyen Yozgat, Ilgın, Alpullu ve Burdur Şeker Fabrikalarının devri Ocak ayına ertelendi. Özelleştirme İdaresi, 4 fabrikanın devrinin Ocak ayına ertelenmesine gerekçe olarak kampanya dönemini gösterdi.
Kampanya dönemi gelmesine rağmen Bor Şeker Fabrikası’nın devrini 20 Eylül’de hileli bir şekilde Bor Şeker A.Ş’ye devreden Özelleştirme İdaresi’nin 4 fabrikada devrin Ocak ayına ertelenmesine gerekçe olarak kampanya dönemini göstermesi manidar bulundu.
6 FABRİKANIN DEVRİ YAPILAMADI
Ilgın, Burdur, Alpullu ve Yozgat şeker fabrikalarını satın alan firmaların, uzun bir süredir kaynak bulamadıkları için fabrikaları devralmadıkları iddia ediliyordu. Kampanya döneminden dolayı fabrikaların devrinin en kısa sürede yapılması gerekiyordu.
Satılan 13 fabrikadan 7’sinin devri zamanında yapılırken, geriye kalan 6 fabrikanın devri ise uzun süre yapılmadı. İhale şartnamesine göre firmaların bir kere süre uzatım hakkı bulunuyor. Özelleştirme İdaresi buna rağmen Afyon, Bor, Ilgın, Alpullu, Burdur ve Yozgat şeker fabrikalarında alıcı firmalara sürekli keyfi uzatım hakkı verdi.
Afyon Şeker Fabrikası satıldıktan 4 ay sonra, Bor Şeker Fabrikası da 5 ay sonra devredilirken, geriye kalan 4 şeker fabrikasının devri ise bu sefer Ocak ayında ertelendi.
İHALELER NEDEN İPTAL EDİLMİYOR?
Alıcı firmalar, hükümlülüklerini yerine getirmediği için ihaleler iptal edilerek firmaların geçici teminatlarının da Hazine’ye gelir kaydedilmesi gerekiyor.
Ancak Özelleştirme İdaresi’nin firmaların ihale şartnamesinde istenen hükümlülüklerini yerine getirmeyecekleri net bir şekilde ortaya çıkmasına rağmen ihaleleri neden iptal etmediği merak ediliyor. İhaleler iptal edilmezken, firmalara ihale şartnamesine aykırı bir şekilde süre uzatım hakkı verilmesi şeker özelleştirmelerine yönelik şaibeyi giderek artırıyor.
BOR’A PARASI YETMEDİ YOZGAT’I NASIL ALACAK?
Doğuş Gıda, Bor Şeker Fabrikası’nı devralmadan hileli bir şekilde Bor Şeker A.Ş’ye devretmişti. Doğuş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karakan, Bor Şeker Fabrikası’nın hileli devrini; “Paramız yetmedi, aldık sattık, ne var bunda?” diyerek savunmuştu. Doğuş Gıda, Bor Şeker Fabrikası’nı paraları yetmediği için bir başka firmaya devrederken, Yozgat Şeker Fabrikası’nı ise nasıl alacağı merak ediliyor.
KAMUNUN UĞRAYACAĞI ZARAR BİLİNMİYOR
Ilgın, Alpullu, Yozgat ve Burdur şeker fabrikalarının devrinin Ocak ayına ertelenmesi şeker özelleştirmesinde keyfi uygulamaları belgelerken, yeni bir skandalı da gündeme getirdi. Söz konusu 4 fabrikanın değer tespitleri 2017 üretim rakamlarına göre yapılmıştı. Fabrikalar Ocak ayında devredilmesi durumunda 2018 üretim verileri dikkate alınmayacak.
Bu durumunda kamunun nasıl zarara uğrayacağı ise bilinmiyor. Diğer yandan ihale şartnamesine göre fabrikalardan istenen 5 yıl üretim şartının Ocak ayında yapılacak devirde nasıl uygulanacağı da bilinmiyor. Üretim şartı 2018 yılından başladığı için firmalar fabrikaları devralmadan bir yıllık üretim şartını yerine getirmiş olacak.
TÜRKŞEKER SATIYOR
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin (Türkşeker) Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına göre, şirkete ait Edirne, Çorum, Adana, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Kırşehir ve Yozgat’ta bulunan ve geçici teminat bedelleri 23 bin lira ile 295 bin lira arasında değişen 16 taşınmaz satış yöntemiyle özelleştirilecek.
Bu Haber 557527 Defa Okunmuştur