Son dönemlerde Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan şiddetli yağış ve sellerin sayısındaki artış, beraberinde “neden” sorusunu da getirdi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, “Son günlerde yaşanan sel felaketleri bir kez daha göstermiştir ki; küresel iklim değişiklikleri ve Karadeniz Bölgesi’nde doğaya yapılan bilinçsiz ve kontrolsüz müdahaleler bu olaylarda etkili olmaktadır” açıklamasında bulunurken, kontrolsüz yapılan HES’lere, dere yataklarında yapılan yetersiz ve yanlış ıslah çalışmalarına ve betonlaşmaya işaret etti.
AFETLERİN SEBEBİ HEM İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HEM DE DOĞA TAHRİBATI
Küresel iklim değişikliği ve doğaya yapılan müdahalelerin bu olaylarda etkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yusuf Demir, “Karadeniz Bölgesi, Türkiye ve dünyanın göz bebeği olmasına rağmen insanoğlunun bilinçsizce yaptığı müdahaleler ile doğada bozulmalar meydana gelmektedir.
Kontrolsüz yapılan HES’ler, dere yataklarında yapılan yetersiz ve yanlış ıslah çalışmaları ve betonlaşma doğada tahribatlar meydana getirmektedir” sözlerine yer verdi.
Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, son günlerde yaşanan sel ve su taşkını afetlerine ilişkin bir açıklama yaptı. Küresel iklim değişikliği ve doğaya yapılan müdahalelerin bu olaylarda etkili olduğunu söyleyen Demir,
"Küresel iklim değişikliği ve buna bağlı kuraklığın etkisi güneyden kuzeye doğru yayılmakta, Karadeniz Bölgesi’nde son yıllarda karasal iklimin yansımaları daha sık ve net görülmektedir. Özellikle son günlerde yaşanan sel felaketleri bir kez daha göstermiştir ki, küresel iklim değişikliklerinin ve Karadeniz Bölgesi’nde doğaya yapılan bilinçsiz ve kontrolsüz müdahalelerin bu olaylarda etkisi olmaktadır” şeklinde konuştu.
KONTROLSÜZ YAPILAN HES’LER, BETONLAŞMA…
Karadeniz Bölgesi’nde son yıllarda artarak yaşanan doğal afetlerde iklim değişiminin etkisi kadar başka parametrelerin de olduğunu söyleyen Demir, “Karadeniz Bölgesi Türkiye ve dünyanın göz bebeği olmasına rağmen insanoğlunun bilinçsizce yaptığı müdahaleler ile doğada bozulmalar meydana gelmektedir.
Kontrolsüz yapılan HES’ler, dere yataklarında yapılan yetersiz ve yanlış ıslah çalışmaları ve betonlaşma doğada tahribatlar meydana getirmektedir. Son yıllarda Karadeniz’de deniz suyu sıcaklığının yükselmesiyle deniz suyu yüzeyinde oluşan buharlaşma; deniz üzerinden gelen hava hareketi ile dağlara çarparak ani ve kısa süreli şiddetli yağış ve akabinde selleri meydana getirmektedir” sözlerine yer verdi.
Bu Haber 201002 Defa Okunmuştur