Tüm eleştiri ve uyarılara rağmen kapı açıldı, STK'lar, her an birer devlet kuruluşu olabilecekler...
İçişleri Bakanlığı’nın “derneklere kayyım atamasının önünü açan düzenleme” olarak eleştirilen teklif, tüm eleştiriler kulak arkası edilerek yasalaştırıldı.
“Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. 43 maddelik teklif TBMM’de 254 kabul, 113 ret oyu ile kanunlaştı.
Teklif, derneklere ilişkin içerdiği maddeler nedeniyle “sivil toplumu susturma amacı taşıdığı” gerekçesiyle sert bir şekilde eleştiriliyor.
Erdoğan da onaylarsa “STK’lar keyfi müdahaleye açık hale gelecek”
Yardım Toplama Yasası’nda yapılan değişiklikle internetten yardım toplamaya ilişkin düzenlemelerin de eleştirildiği muhalefet şerhinde, “Birçok sivil toplum örgütü, topladığı yardımlarda terörizmin finansmanı bahanesi ile müdahaleye açık olabilecektir” görüşüne yer verilmişti.
Türkiye’deki mal varlıklarına gecikmeksizin el konulabilecek
Kanunla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarında belirtilen organizasyonların veya bunlar tarafından doğrudan veya dolaylı olarak kontrol edilen ya da bunların adına veya hesabına hareket eden kişi veya kuruluşların yasaklı işlem ve faaliyetlerde bulunduklarına ilişkin makul sebeplerin varlığı halinde, Türkiye’deki mal varlıkları gecikmeksizin dondurulacak.
“KAHROLSUN AMERİKA”
“Ha bir de; Vicdan Beşten de Dünyadan da büyüktür”
Teklifin yasalaşmasını Mavi Marmara davasının avukatlarından Gülden Sönmez de eleştirdi. Sönmez, sosyal medya hesabından, “Geçmiş olsun STK’lar, avukatlar, geçmiş olsun sevgili ülkem. Ama yine de içimizde kalmasın, kanuna rağmen sloganımızı atalım; “KAHROLSUN AMERİKA”… Ha bir de VİCDAN beşten de, dünyadan da büyüktür” diye yazdı.
Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesi Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanun’la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarında belirtilen organizasyonların veya bunlar tarafından doğrudan veya dolaylı olarak kontrol edilen ya da bunların adına veya hesabına hareket eden kişi veya kuruluşların yasaklı işlem ve faaliyetlerde bulunduklarına ilişkin makul sebeplerin varlığı halinde, Türkiye’deki mal varlıkları gecikmeksizin dondurulacak.
BMGK kararlarında belirtilen madde, malzeme ve ekipmanın ithali, ihracı, transiti ve teknolojinin transferi veya nükleer faaliyetlere ya da nükleer silah atma sistemlerinin geliştirilmesine katkı sağlanması veya destek verilmesi yasak olacak.
İDARİ PARA CEZASI İLE CEZALANDIRILACAK
Kanunun uygulamasıyla ilgili Denetim ve İşbirliği Komisyonu oluşturulacak.İnternet ortamında izinsiz yardım toplanmasının engellenmesi ile toplumda var olan yardımlaşma duygusunun istismar edilmesinin önlenmesi amacıyla valilik veya İçişleri Bakanlığı’nın talebi üzerine hakim kararıyla söz konusu faaliyetlere ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.
İzinsiz yardım toplayanlara 5 bin Türk Lirası’ndan 100 bin Türk Lirası’na kadar idari para cezası verilecek. İnternet ortamında izinsiz yardım toplanması halinde 10 bin Türk Lirası’ndan 200 bin Türk Lirası’na kadar idari para cezası uygulanacak.
İzinsiz yardım toplanmasına yer ve imkan sağlayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyeti sonlandırmazsa 5 bin Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılacak.
Ticaret Bakanlığı, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterinin elektronik ortamda tutulmasını zorunlu kılabilecek.
Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre, yürütülen soruşturma veya kovuşturmalar bakımından muhafaza altına alınan veya el konulan mal varlığı değerlerinin kıymeti tespit edilecek.
CEZA, ÜÇTE BİRİNE KADAR ARTIRILACAK
* Mahkemelerce terör örgütü olduğuna kesin olarak karar verildikten sonra terörizmin finansmanı suçu kapsamına giren fiilleri gerçekleştirdiği hususunda makul sebeplerin varlığına istinaden kişi, kuruluş veya organizasyonların Türkiye’de bulunan mal varlığının dondurulmasına karar verilebilecek.
Terörizmin finansmanı suçu, örgütü kuran veya yöneten ya da örgüt üyesi tarafından gerçekleştirilmesi halinde, bu kişiler hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları uyarınca verilecek ceza üçte birine kadar artırılacak. Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’da yer alan “mal varlığı” tanımı uluslararası alanda kabul görmüş tanımlar ile uyumlu hale getiriliyor.
Türkiye’de bulunan mal varlığının dondurulmasına karar verildiği takdirde ilgililer hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca soruşturma açılması talebiyle suç duyurusunda bulunulmasına Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı tarafından karar verilecek. Soruşturma ve kovuşturma sonucunda verilen kararlar Değerlendirme Komisyonu’na sunulmak üzere Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’na gönderilecek.
Bu Haber 228369 Defa Okunmuştur