CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına, kamuoyunda ki sahte işyeri kurulduğu ve sahte sigortalı yapıldığı iddialarını sordu.
Bakanlıkta; CHP'li Tanrıkulu'nun iddialarını cevaplayınca Skandallar ortaya çıktı..
İŞTE O CEVAPLAR... AMA DİKKAT.. SİZDE SAHTE SİGORTALI OLABİLİRSİNİZ
Önergede bahsi geçen yolsuzluk ve usulsüzlükler sonucunda meydana geldiği tespit edilen 272.615.839 TL’lik Kurum zararı, Kurum müfettişleri ve denetmenlerinin yaptığı denetim faaliyetleri neticesinde ortaya çıkarılmış olup, Kurumda denetim zafiyeti söz konusu değildir.
Kurum müfettişlerince gerçekleştirilen soruşturmalar neticesinde, usulsüz işlemlerle 4-b kapsamındaki sigortalılara haksız hizmet kazandırılması, sigortalıların sahte sigortalı gösterilmesine aracılık ve iştirak etmesi ve para karşılığında sigortalılara sahte işyerlerinden prim yatırmadan sahte sigortalılık tesis edip Kurumu dolandıran organizasyonun içinde yer alması eylemleri tespit edilen personel hakkında gerekli işlemler başlatılmıştır.
Kurum Batıkent Veri Merkezinde, vatandaş ve paydaşlara yönelik hizmetler güvenli, etkin, hızlı ve kesintisiz olarak gelişen teknolojiye uygun altyapı ile sağlanmaktadır.
15/01/2013 tarihinden itibaren zorunlu olarak ülke çapında uygulanmakta olan elektronik reçetenin, Kurum tarafından karşılanması için muayene kaydının bulunması şart olup, muayene kaydı bulunmayan hastalara ait e-reçeteler ödenmemektedir. Ancak, geriye dönük takiplere bağlı yazılmış olan ve hastane tarafından ilişkilendirilmiş reçeteye ait takiplerin silinmesi halinde reçeteler açıkta kalabilmekte, bu durumdaki reçeteler Kurum tarafından karşılandığında ise muayene kaydı bulunmasına rağmen denetimlerde tedavi kaydının olmadığı değerlendirilmektedir.
■'Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol" de sahtecilik olaylarına karşı gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmıştır. Sahtecilikle ilgili ihbarlar Kurum Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına iletilmekte olup, gerekli soruşturmalar yapılmaktadır. Ayrıca, Kurum tarafından gerçekleştirilen risk analizleri sonucu riskli görülen alanlarda riskin ortadan kaldırılmasına yönelik gerekli tedbirler alınarak suiistimallere karşı sistemli bir çalışma yürütülmektedir.
Kurumca gerek ihbar ve şikayetler üzerine, gerekse hazırlanan yıllık çalışma plan ve programlan çerçevesinde hastane ve eczaneler inceleme kapsamına alınmakta ve gerektiğinde yerinde denetim yapılmakta olup, ayrıca başta kayıt dışı istihdamla mücadele ve genel sağlık sigortası uygulamaları olmak üzere Kurumun tüm iş ve işlemleri üzerinde veri analizleri yapılmak suretiyle sistem üzerinden de denetimler gerçekleştirilmektedir.
Kurum, sahtecilik ve kayıt dişilik olaylarına karşı aşağıda yer alan tedbirleri almaktadır..
- Sağlık kurum ve kuruluşlarınca, kişilerin müracaatı aşamasında, acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya verilmiş ise Kurum sağlık kartı belgelerinden biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapılması zorunludur. Kimlik tespiti, biyometrik kayıt işlemi veya biyometrik kimlik doğrulama işlemini usulüne uygun yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle Kurumun zarara uğramasına sebebiyet veren sağlık hizmeti sunucularından ödenen tutar geri alınmaktadır.
- 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında sağlanan yardımlardan ücretsiz faydalananların, sağlık kurum ve kuruluşlarına yukarıda belirtilen belgeleri ibraz edememeleri halinde söz konusu Kanun kapsamında bulunduklarını gösterir belgeye göre gerekli işlemler yürütülerek somasında söz konusu belgelerin ibrazı ilgili Kurumdan istenmektedir.
- Sosyal güvenlik kapsamındaki kişilerin, kendi adına bir başkasının sağlık hizmeti almasını veya Kurumdan haksız bir menfaat temin etmesini sağlaması yasaktır. Bu fiilleri işleyenlerden Kurumun uğradığı zararın iki katı kanunî faiziyle birlikte müştereken ve müteselsilen tahsil edilmekte olup, ilgililer hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri doğrultusunda suç duyurusunda bulunulmaktadır.
-Kişinin sağlık hizmeti sunucusuna müracaatı sırasında ilk biyometrik verinin Kurum veri tabanına kayıt işleminin, sağlık hizmeti sunucusu tarafından yapılması zorunluluğu vardır. MEDULA-Hastane sisteminde kimlik tespiti kapsamındaki kişilerin doğrulanması amacıyla "Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi" uygulamasına 15/09/2012 tarihinde 20 ilde bulunan özel sağlık hizmeti sunucularında başlanmış olup, günümüzde ülke genelindeki sözleşmeli tüm özel sağlık hizmeti sunucularında uygulanmaktadır.
Sosyal Güvenlik Reformuyla birlikte sosyal güvenliğe ilişkin birçok konuda olduğu gibi kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda da kapsamlı düzenlemeler yapılmıştır. Reformla birlikte kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda sadece Kurumun yaptığı çalışmalarla başarılı olunamayacağı; kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, bankalar ve toplumun diğer ilgili kesimleri ile işbirliği yapılarak bu sorunun ortadan kaldırılabileceği hususu benimsenmiştir.
Sosyal güvenlik reformu ile oluşturulan bu yeni anlayış kapsamında, Kurum olarak kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmaları aşağıda yer alan 5 temel strateji altında yürütülmektedir:
1) Hizmet Kalitesinin Artırılması
2) Veri/Bilgi Paylaşımı
3) Denetim Sisteminin Etkinliğinin Artırılması
4) Teşvik Uygulamaları
5) Bilgilendirme Bilinçlendirme Çalışmaları
Sahte işyerleri ve sahte sigortalı kavramları yeni bir olgu olup, 2012 Ekim - 2016 Şubat döneminde toplam 5.593 sahte işyeri ve 220.037 sahte sigortalı tespit edilmiştir.
Ayrıca, 2008 Ekim - 2016 Şubat dönemi arasında toplam 161.205 tescilsiz işyeri ve 2.123.191 tescilsiz sigortalı tespit edilmiştir.
Bu Haber 1281761 Defa Okunmuştur