Bir zamanların “tarım ülkesi” Türkiye’de çiftçi, artık borçsuz ve bankasız üretim yapamaz hale geldi.
Tarlasını ekebilmek, masraflarını karşılayabilmek için bankalara mahkûm edilen çiftçiye bir de “kanunsuz ve fahiş faiz” ödetildiği iddiası gündeme geldi.
Bakanlar Kurulu kararına göre çiftçiye yüzde 8’den kullandırılması gereken tarımsal krediler, Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 2012 yılında yaptığı bir anlaşmadan dolayı yüzde 22,5’ten kullandırılıyor.
Bunlardan haberi olmayan çiftçinin borcu ise katlanıyor. Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre; Türkiye’de hiçbir sektörde yüzde 22.5 kârlılık oranı bulunmazken, çiftçinin kullandığı krediden yüzde 8 doğrudan, yüzde 14.5 de gizli faiz tahsil ediliyor.
Bu durum ülke tarımının neden yerlerde süründüğünü acı bir şekilde gözler önüne seriyor. Tarımın belkemiği çiftçi, bu yüzden bir türlü belini doğrultamıyor.
ÇİFTÇİYE PİYASA FAİZİ UYGULANIYOR
Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne tahsis ettiği “tarımsal kredileri” “ticari kredi” olarak veriyor. Yani piyasa faiz oranlarından kullandırıyor. Tarımsal kredilerin faiz oranı yüzde 8 olduğu için Tarım Kredi de aradaki farkı çiftçiden “kaynak kullanım ücreti” olarak tahsis ediyor.
Faiz her yükseldiğinde Tarım Kredi’nin kaynak kullanım ücreti de artıyor. Dolayısıyla yüzde 8 indirimli kredi kullandığını düşünen çiftçinin kredi maliyetleri de farkına varmadan yükseliyor.
Türkiye genelinde örgütlü bulunan Tarım Kredi Kooperatiflerinin 1 milyon 200 bin çiftçi ortağı var. Tarım Kredi’den yüzde 8 indirimli tarımsal kredi kullanan çiftçinin kredi maliyeti, yüzde 12.5 kaynak kullanım ücreti yani gizli faiz, yüzde 1 bina bağış fonu ve yüzde 1’de destekleme fonu ile birlikte yüzde 22.5’a çıkıyor.
Yani 100 lira kredi kullanan çiftçi, bu borcunu ancak 122.5 lira olarak kapatabiliyor.
Bu Haber 656729 Defa Okunmuştur