Avrupa Hareketlilik Haftası
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Avrupa Hareketlilik Haftası” kapsamında, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı ve Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ile TBB hizmet binasında ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Başkan Şahin toplantıda, tüm belediyeleri Avrupa Hareket Haftasına katılmaya davet etti.
Kaymakcı: “Düzenli olarak bisiklet kullanan bir kişi 2 yıl daha uzun yaşıyor”
Bugüne kadar TBB ile birçok ortak proje gerçekleştirdiklerini belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı, 2018 yılında 51 katılımcı ülkenin 2519 farklı şehrinde etkinler düzenlendiğini, 2019 yılında ise 589 şehrin AB Hareketlilik Haftası’na kaydolduğunu ifade etti. Ülkemizden Ankara, İzmir, Rize, Bartın ve Amasra’nın çeşitli etkinliklerle bu süreçte yer aldığını aktaran Kaymakcı, belediyelerin Hareketlilik Haftası’na gösterdikleri ilgiden memnun olduklarını kaydetti.
“Düzenli olarak bisiklete binen bir kişi binmeyen kişiye göre 2 yıl daha uzun yaşıyor. Günde 25 dakika yürüyen bir kişi ise yürümeyen bir kişiye göre 7 yıl daha fazla yaşıyor.” sözleriyle sportif faaliyetlerin önemine dikkat çeken Kaymakcı, düzenlenen bu tür etkinliklerle farkındalığı artırmayı amaçladıklarını söyledi. Konuşmasında Türkiye’nin AB üyelik sürecine de değinen Kaymakcı, “ Biz Avrupa Birliği üyeliğine koşarak gitmek isteyen bir ülkeyiz. Bu dönemde koşmamız engellense de yürüyerek de olsa yolumuza devam edeceğiz, bu konuda kararlıyız.” şeklinde konuştu.
Berger: “Alternatif ulaşım yolları teşvik edilmeli”
Avrupa Hareketlilik Haftasını TBB ile işbirliğinde yürütmekten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Büyükelçi Berger, belediyelerin vatandaşların sorunlarına doğrudan temas eden kurumlar olduğuna vurgu yaparak, sorunların çözümünde belediyelere önemli görevler düştüğünün altını çizdi.
Şehirlerde yaşanan ulaşım sorunlarından bahseden Berger, günümüzde bir ülkenin ekonomik performansının büyük oranda kentlerde gerçekleştiğine değinerek, trafik sorununun ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi.
AB sınırları içerisinde trafik sıkışıklığının maliyetinin ortalama 130 milyar euro olduğunu açıklayan Berger, Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’da ise bu maliyetin 2 milyar euroya kadar ulaştığını belirtti. Berger, şehirlerde yaşanan trafik sorunun çözümünü ise sürdürülebilir ulaşım tedbirlerinin hayata geçirilmesi ve insanların alternatif ulaşım yollarına teşvik edilmesi olarak açıkladı.
Fatma Şahin:“Hareketliliği bir yaşam standardı haline getirmeliyiz”
Birlik Başkanı Fatma Şahin, günümüzde artan küreselleşme, sanayileşme ve kentleşmenin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsederek, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme alışkanlarının ciddi sorunları beraberinde getirdiğini hatırlattı. Sportif faaliyetlerin ve sağlıklı beslenmenin insanın yaşam kalitesini olumlu etkilediğine değinen Şahin, şehirlerdeki spor alanları ve bisiklet yollarının artırılması gerektiğinin altını çizdi.
Başkan Şahin, Gaziantep’te hayata geçirdikleri 55 km’lik bisiklet yolu ve yürüyüş yolu çalışmaları hakkında bilgiler vererek bisikletin, sağlıklı, güvenli ve ucuz bir ulaşım aracı olduğuna dikkat çekti.
Hareketliliğin yaygınlaşması için şehirlerdeki fiziki koşulların uygun hale getirilmesinin bir zorunluluk olduğunu ifade eden Şahin, “Çocuklarımızı günlük yaşamlarında hareketliliğe teşvik edecek oyun ve yeşil alanları çoğaltmalı ve bunu bir yaşam standardı haline getirmeliyiz.” dedi.
Başkan Şahin, TBB olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ve ilgili Bakanlıkların destekleriyle bu alanda belediyelerle birlikte yeni projeler geliştireceklerinin sözünü de verdi.
Bu Yılın Sloganı: “Birlikte Yürüyelim”
Ulusal koordinatörlüğü Birliğimiz tarafından yürütülen Avrupa Hareketlilik Haftası, konuyla ilgili farkındalık oluşturarak, daha temiz ve sağlıklı bir çevre için belediyelerin kalıcı tedbirler almasını teşvik etmek amacıyla her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanan bir Avrupa Komisyonu kampanyasıdır. Günümüzde dünya çapında kutlanmaya başlanan etkinlik haftasında, şehirlerde motorize trafiğin kısıtlanması ve çevreci alternatiflerin geliştirilmesi konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.
Avrupa Hareketlilik Haftası’nın bu yılki eylem çağrısı “Güvenli yürüme ve bisiklete binme”, sloganı ise “Birlikte Yürüyelim” olarak belirlendi. Türkiye'de 2018 yılında 26 şehir etkinliğe dahil olurken, 2019 yılında yaklaşık 40 şehrin Avrupa Hareketlilik Haftasına katılması hedefleniyor.
Bu Haber 350321 Defa Okunmuştur