‘e-Devlet Kapısı Veri Sızıntısı İddiaları’ hakkında resmi kurumlardan peş peşe açıklamalar geldi. Nüfus Genel Müdürlüğü iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtirken, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı e-Devlet Kapısından yapılan açıklamada ise "Herhangi bir veri sızıntısına rastlanmamıştır” denildi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı e-Devlet Kapısı ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ‘e-Devlet Kapısı Veri Sızıntısı İddiaları’ hakkında açıklama yaptı. Yapılan açıklamalarda iddialar yalanlandı.
Nüfus Genel Müdürlüğü'nden yapılan duyuruda, sosyal medya hesapları üzerinde yapılan paylaşımlara dikkat çekildi. "Sızan veriler arasında kimlik fotoğraflarının ve güncel adreslerin de var olduğu" ifadeleri nedeniyle açıklama yapılmasının gerektiği belirtildi.
HERHANGİ BİR ZAFİYET OLMADIĞI TESPİT EDİLDİ
Nüfus Genel Müdürlüğü, “Yapılan testler sonucunda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlanmış, ayrıca verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin olmadığı tespit edilmiştir” açıklamasını yaparak çıkan dedikoduları yalanladı.
Söz konusu iddiaları dile getirenler ve yayanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağı da ayrıca bildirildi.
İddialara ilişkin bir yalanlama da Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı e-Devlet Kapısı’ndan geldi. İddialar hakkında Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada “Yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı alt yapısında herhangi bir veri sızıntısında rastlanmamıştır” denildi.
KONTROLLERDE VERİ SIZINTISINA RASTLANMAMIŞTIR
Kontrollerin detaylı bir şekilde yapıldığı belirtilen açıklamada “12.04.2022 tarihinde ortaya atılan e-Devlet Kapısı veri sızıntısı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı alt yapısında herhangi bir veri sızıntısında rastlanmamıştır. e-Devlet kapısı vatandaşlarımıza yönelik nüfus, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görseli, biyometri, aile, eğitim, çalışma veya sağlık verisi gibi verileri tutmamaktadır; bu verileri tutan sistemleri erişim sağlayan bir kapı niteliğindedir” denildi.
SERVİS EDİLEN KİMLİKLER SAHTE
Servis edilen sahte Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görsellerinin, kamuoyunca bilinen bilgiler kullanarak sahte kimlik kartı oluşturma uygulamaları vasıtasıyla üretildiği anlaşıldığı ifade edilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı,
“Siber güvenliğin ana öznesi bireye yönelik alınabilecek tedbirler, ulusal siber güvenliğimizin temelini oluşturmaktadır. Dijital mecraları kullanırken veri mahremiyeti ile parola ve cihaz güvenliği konularında bireyler tarafından alınacak önlemler en etkin koruma yöntemidir. Dijital altyapımızın güvenliği ve bireylere yönelik siber güvenlik farkındalığı çalışmalarını tüm kurumlarımız işbirliği içinde faaliyet yürütmektedir.”
Bu Haber 77814 Defa Okunmuştur