Yakın geçmişte; "Siyasi parti kapatma" işlemini durdurmada öncülük eden AKP iktidarının, şimdi çeşitli kelme oyunları ile Siyasi Parti kapatma yasası değişikliğini meclise getireceği ileri sürüldü.
"Süresiz" değil de sadece; TBMM'de ki çoğunluğa hakim olan Partinin insiyatifine bıraklıacak, "Parti kapatma" yasasının meclise getirleceği duyumlarını aldıklarını belirten CHP İstanbul milletvekil Musfa Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanlığına soru önergesi vererek Başbakan Binali Yıldırm'a sordu; "Bu duyumlar doğru mu?"
İŞTE O SORU ÖNERGESİ METNİ;
"2010’da bazı AKP’lilerin de tepkisiyle reddedilen parti kapatmayı çoğunluk partisinin iznine bırakan Anayasa Değişikliği Teklifi’nin yeniden gündeme getirilmesi için hazırlık yapıldığı ile ilgili olarak haberler basına yansımıştır.
AKP Genel Başkanının, iki kez “Parti kapatma zorlaştırılıyor” görüntüsü altında TBMM gündemine getirdikleri, ancak kabulünü sağlayamadıkları Anayasa Değişikliği Teklifinin yeniden TBMM’ye sunulması talimatını verdiği, Saray’da Anayasa’ya uyum amacıyla altı yasada yapılması planlanan düzenlemelerin ele alındığı toplantıda, çoğunluk partisine siyasi parti kapatma yolunda önemli bir olanak sağlayacak düzenlemenin de gündeme geldiği, kurmaylarından bu konuyla ilgili düzenlemenin de uyum yasaları sürecinde ele alınmasını istediği, toplantıya katılan bazı isimlerin bu durumu kabul ederken hukukçu kökenli bazı Milletvekillerinin, bunun ancak Anayasa değişikliği yoluyla yapılabileceğini belirttiği de yine basına yansıyan haberler arasındadır.
Bu bağlamda;
1. 2010’da bazı AKP’lilerin de tepkisiyle reddedilen parti kapatmayı çoğunluk partisinin iznine bırakan Anayasa Değişikliği Teklifi’nin yeniden gündeme getirilmesi için hazırlık yapıldığı iddiaları doğru mudur?
2. "Parti kapatma zorlaştırılıyor” görüntüsü altında TBMM gündemine getirilen, ancak kabulü sağlanamayan Anayasa Değişikliği Teklifinin yeniden TBMM’ye sunulması talimatı verildiği iddiası doğru mudur?
3. Saray’da Anayasa’ya uyum amacıyla altı yasada yapılması planlanan düzenlemelerin ele alındığı toplantıda, çoğunluk partisine siyasi parti kapatma yolunda önemli bir olanak sağlayacak düzenlemenin de gündeme geldiği, kurmaylardan bu konuyla ilgili düzenlemenin uyum yasaları sürecinde ele alınmasının istendiği iddiaları doğru mudur?
4. Anılan tüm iddialar doğru ise, Saray'da Anayasa'ya uyum amacıyla düzenleme yapılması planlanan altı yasa hangisidir?
5. AKP’nin “temelli kapatma” yerine “kapatma” yaptırımı öngörmesi, kapatmanın yanı sıra Milletvekillerinin cezalandırılması ya da "Hazine Yardımı"nın kesilmesi gibi hükümler dolayısıyla “Parti kapatma zorlaştırılıyor” diye sunduğu teklifin, o dönem muhalefetin yanı sıra daha sonra siyasetten tasfiye edilen bazı AKP’lilerin de tepkisine yol açtığı, bu düzenlemenin oylamasında en az sekiz AKP Milletvekilinin de muhalefete destek vermesiyle maddenin reddedildiği göz önüne alındığında,
AKP’nin, ‘parti kapatmayı zorlaştıran demokratik bir düzenleme’ görüntüsü ile çoğunluk partisinin muhalefet partilerini kapatma kıskacına alma girişimi son bulacak mıdır?
6. Türkiye’de parti kapatma girişimlerinin aksine, siyaset kanallarının genişletilmesi hususunda AKP Hükümeti çalışma yapacak mıdır?
Bu Haber 876601 Defa Okunmuştur