AKP iktidarını hemen,hemen her konuda soru yağmuruna tutan CHP İstanbul milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Askerlerimize yedirilen At eti rezaletini ve skandalını ortaya çıkarmıştı.
Ama işin başka bir perde arkası vardı.. CHP bu yüzden At eti rezaletinin peşini bırakmıyor ve Milli Savunma Bakanına birçok sorular ileterek; "At eti nereden ve nasıl temin edilmiştir" diye sordu..
Ve işin en ilginç yanı; CHP'li Tanrıkulu, bu At eti olayını 9.5 ay önce Milli Savunma bakanlığına soru önergesi ile sormuş ama cevap alamamış..Ne zaman cevap aldı, vurgun vurulduktan, askerlerimiz at eti yedikten sonra yani 9.5 ay sonra soru önergesine cevap verilmiş. Yani bu kirli oyun maalesef devlet eli ile oynanmış
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'na ortaya çıkardığı skandalın içerğini sorduk.. Şöyle açıkladı;
"31 Mart 2017 tarihinde Başbakanın yanıtlaması istemiyle vermiş olduğum 7/12816 esas numaralı yazılı soru önergesinde, Milli Savunma Bakanlığının Erzurum iç Tedarik Bölge Başkanlığı tarafından 2015 yılı Ekim ayında yapılan 300 tonluk et ihalesini kazanan "Pınarsan Gıda” adlı Mersin'de kayıtlı firmanın Gölcük Donanma Komutanlığı'na teslim ettiği 1.950 kilo etin bozuk olduğu, durumun ortaya çıkması üzerine yerine teslim edilen etlere ise at eti karıştığı haberinin basına yansıdığı ifadelerine yer verilmiş, akabinde, Gölcük Donanma Komutanlığına önce bozuk et sonra da at eti satıldığı iddiasının doğruluğu sorulmuş, iddialar ile ilgili olarak, gerek ihaleyi gerçekleştiren ve denetleyen yetkililer gerekse firma hakkında soruşturma açılıp açılmadığı, açılmışsa akıbeti ile ilgili olarak bilgi istenmiş, ihaleyi kazanan firmanın Gölcük Donanma Komutanlığına teslim ettiği etlerin ne kadarının kullanıldığı, kullanılmayan ne kadarlık kısmının nerede muhafaza edildiği, söz konusu firmanın daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ya da diğer kamu kurumlarının açtığı toplam kaç ihaleye katıldığı, söz konusu firmanın kazandığı diğer ihalelerin incelenip incelenmeyeceği, 2010 — 2017 yılları arasında yıllar bazında 29 Mart tarihi itibariyle Türkiye'de illere göre toplam kaç firmanın taklit ve tağşiş yaptığının belirlendiği, bu firmaların ve ürünlerin hangileri olduğu, 2010 — 2017 yılları arasında yıllar bazında 29 Mart tarihi itibariyle Türkiye'de illere göre taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen firmalara ne tür yaptırımlar uygulandığı sorularına cevap istemiştik..
Şimdi TBMM Başkanlığına verdiğimiz soru önergemizlede Milli Savunma Bakanına soruyoruz ve bu sorularımıza acilen cevap vermesini bekliyoruz.
14 Aralık 2017 tarihinde ise Milli Savunma Bakanı tarafından yanıtlanan 7/12816 esas numaralı önergesinde, "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı için 12.500 kg Kavurma Tipi Kutulanmış Et Konservesi tedariği kapsamında; MSB Erzurum Tedarik Bölge Başkanlığınca 08 Ekim 2015 tarihinde Pınarsan İnş.Nak.San. ve Ltd.Şti. ile sözleşme imzalanmıştır.
Kavurmanın 8.950 kg'ı sorunsuz tüketilmiş, ancak kalan 5.550 kg için muhtelif zamanlarda kapak açıldığında koku geldiğinin tespiti üzerine, yüklenici firmadan ürünleri değiştirmesi talep edilmiştir. Yüklenici firma tarafından yeni getirilen kavurmalar serolojik analizler için Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmiş, yapılan analizler sonucunda 4.050 kg kavurmada at eti tespit edilmiştir.
Bunun üzerine Erzurum Tedarik Bölge Başkanlığınca sözleşme fesih edilmiş ve kesin teminat irat kaydedilmiştir. At eti tespit edilen kavurmaların bedelinin tahsili ve söz konusu firmanın kamu ihalelerinden yasaklanması için gerekli işlemler başlatılmıştır.
22 Mart 2017 ve 19 Nisan 2017 tarihlerinde Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile Kocaeli Gıda Tarım il Müdürlüğüne durum bildirilmiş ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerince yüklenici firma hakkında gerekli işlemlerin başlatılması talep edilmiştir.
Ayrıca dolandırıcılık ve ihaleye fesat karıştırma sebebiyle Gölcük Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Sözleşme hükümleri gereği fiziksel ve laboratuvar muayenesi sonuçlanmadan gıda maddelerinin tüketime sunulması söz konusu değildir.
Bu kapsamda; İçeriğinde at eti bulunduğu tespit edilen konserveler hiçbir şekilde personelin tüketimine sunulmamıştır. At eti tespit edilen 4.050 kg konserve imha edilmek maksadıyla Kocaeli Tarım il Müdürlüğüne teslim edilmek üzere Gölcük Donanma Komutanlığı depolarında muhafaza edilmektedir. 4. Pınarsan İnşaat Nakliye Sanayi ve Limited Şirketi'nin diğer birliklerle yaptığı tedarik sözleşmelerinin tamamı (24 adet) 10 Eylül 2017 tarihinde fesih edilmiştir." ifadelerine yer verilmiştir.
Bu bağlamda;
1.Yazılı soru önergesi neden verildiği tarih üzerinden yaklaşık 9.5 ay geçtikten sonra yanıtlanmıştır? Geç cevap verilmesinin sebebi tahlil sonuçlarının beklenmesi midir?
2.Pınarsan İnşaat Nakliye Sanayi ve Limited Şirketi TSK'da başka hangi askeri garnizonlara et veya başka gıda temini yapmıştır?
3.Bahse konu şirketin yemek işi yapan ve zehirlenmelere neden olan şirketlerle bir iş ilişkisi ve bağlantısı var mıdır? Aynı şirket piyasaya et ya da başka gıda dağıtımında bulunmuş mudur?
4.Bu şirketten konserve alımı yapan ve denetimden sorumlu askeri yetkililer hakkında da açılan bir soruşturma var mıdır? Varsa, akıbeti nedir?
5.At etini nerden ve nasıl temin etmiştir?
6.Yapılan at eti belirleme tahlili dışında söz konusu ürünler ile ilgili başka kimyasal analizler yapılmış mıdır? Yapılmışsa, analiz sonuçları nelerdir?
7.Milli Savunma Bakanının verdiği yanıtta, kavurmanın 8.950 kg'nın sorunsuz tüketildiği ifadesine yer verildiği göz önüne alındığında, bahse konu 8.950 kg kavurma etinin mahiyeti nedir?
8.Hammadde etini ilgili mamul yiyecek şirketi nereden temin etmiştir?
9.Milli Savunma Bakanının sorumluluğu nedir ve gereğini yapacak mıdır?
10.Pınarsan İnşaat Nakliye Sanayi ve Limited Şirketi'nin yöneticileri ve ortakları kimlerdir?
11.Bu firmadan et alım işi bir ihale ile mi belirlenmiştir? Yapılan alımda bu tur bozuk mal alımları tespit edildiğinde bir tazminat yaptırımı sözleşmeye konulmuş mudur?
12.Garnizonlarda soğuk hava deposu yeterli midir? Son kullanma tarihi geçen ürünler ile ilgili ne tür işlemler yapılmaktadır?
13.Bahse konu şirketin kurucularının ve aracılarının askeriye ve siyasetle bir bağlantısı var mıdır?
14.Pınarsan İnşaat Nakliye Sanayi ve Limited Şirketi hangi tarihten itibaren faaliyet göstermektedir?
15.Milli Savunma Bakanı, gelen yanıtta, Pınarsan İnşaat Nakliye Sanayi ve Limited Şirketi'nin diğer birliklerle yaptığı tedarik sözleşmelerinin tamamını (24 adet) 10 Eylül 2017 tarihinde fesih edildiğini ifade etmiştir. Sözleşmesi iptal edildiği ifade edilen birlikler hangileridir?
16.Deniz Kuvvetleri Komutanlığı dışında, TSK'da başka hangi birliklere, hangi tarihlerde Pınarsan İnşaat Nakliye Sanayi ve Limited Şirketi konserve ve gıda temini sağlamıştır?
17.Yemek firmalarının denetlenmesi ve işlemler aşamasında, TSK'da bir gıda mühendisi tarafından kontrol ve denetimler yapılmakta mıdır?
18.Türkiye genelinde bu tür yemek firmaları nasıl ve kimler tarafından hangi sıklıkla denetlenmektedir?
19.Pınarsan İnşaat Nakliye Sanayi ve Limited Şirketi daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ya da diğer kamu kurumlarının açtığı toplam kaç ihaleye katılmıştır?
20.Söz konusu firmanın kazandığı diğer ihaleler incelenecek midir?
21.2010 — 2017 yılları arasında yıllar bazında 22 Aralık tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre toplam kaç firmanın taklit ve tağşiş yaptığı belirlenmiştir, bu firmalar ve ürünleri hangileridir?
22.2010 — 2017 yılları arasında yıllar bazında 22 Aralık tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen firmalara ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?
Bu Haber 613445 Defa Okunmuştur