MMUZAFFER KALA yazdı
(DEMOKRATİK SENDİKALAR KONFEDERASYONU (DESK) GENEL BAŞKANI)
SENDİKA
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunun tanımlar başlıklı 3.maddesi (f) fıkrasına göre sendika : Kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve meslekî hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşları, ifade eder.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun tanımlar başlıklı 2. madesinin (ğ) fıkrasına göre sendika: İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az yedi işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşları, ifade eder.
Sendikayı, işçilerin ya da işvrenlerin ve ya kamu görevlilerinin ayrı ayrı olmak üzere iş, kazanç, toplumsal ve kültürel konular yönünden çıkarlarını korumak, yeni haklar sağlamak ve onları daha da geliştirmek amacıyla aralarında yasalar uyarınca kurdukları birlik olarak da tarif edebiliriz..
Sendika, genelde çalışanların sosyal, ekonomik hak ve çıkarlarını korumak, sorunlarını çözmek amacı ile kurulmuş, ekonomik öğeler taşıyan, devlet, siyasi parti ve iktidar örgütlenmelerinden bağımsız örgütlerdir.
Sendika, çalışanların haklarını işverenlere ve devlete karşı korumak ve geliştirmek üzere oluşturdukları örgütlere verilen isim de diyebiliriz.
Sendikayı, çalışan veya çalıştırılanların serbest kuruluş sistemine göre kurulup kanunlara uygun bir biçimde örgütlenerek ortak meslekî ve ekonomik hak ve menfaatlarini korumayı ve geliştirmeyi amaçlayan tüzelkişilik diye de tarif edebilir .
Sendikal yapı, iş yeri temsilcilikleri temelinde şekillenir. Şube ya da bölge merkezleri çatısı altında birleşen bu birimler en üstte Genel Merkez çatısı altında toplanırlar. Beş Sendikanin Bir araya gelişi ile üst kuruluş olan Konfederasyon kurulur.
1-Sendika,bir şirket,bir ticari kuruluş değildir.Yöneticileri kar elde etmek için değil üyelerin sosyal, ekonomik, toplumsal ve kültürel konular yönünden çıkarlarını korumak ve geliştirmek için seçilmişlerdir.
2-Sendika bir sigorta şirketi değildir, bugün ve gelecekte daha insanca, daha iyi koşullarda çalışıp, yaşayabilmeleri için uğraş verirler
3-Sendika, bir siyasi parti değildir; Buna rağmen, tarım, hayvancılık ve madencilik, hukuki sorunlar, vergi politikaları, sosyal güvenlik sistemi, sağlık ve eğitim, ulaştırma ve haberleşme hizmetleri, tüm bunlar siyasal sistemle ve kararlarla biçimlendiğine ve bunların her biri bizleri çalışma ve hayat şartlarını etkileyip, belirlediğine göre, sendikalar siyasal bir dünyanın içindedir.
4-Sendika, bir avukat değildir. Üyelik aidatı da vekalet üçreti değildir. Üyenin görevi üyelik aidatı ödemekle bitmez, onunla başlar.
Sendika, memurlar adına hak ve çıkarlarını savunan, destekleyen, hatta onlar adına iktidar mücadelesi veren siyasal partilerle, kuruluşlarla çeşitli düzey ve biçimlerde ilişkiler içinde olsa da örgütsel bağımsızlığını özenle korumalıdır.
Sendika memurların birliğidir,işyerinde ve hayatın her alanında örgütlü mücadelesinin adıdır.
Sendikal mücadele, medyatik ve göstermelik hak savunuculuğu ile memruların adına ve onlara rağmen aktifleştirilen sadece bir kaç yöneticisi tarafından memurların pasif bırakılması değildir.
Bu Haber 1595921 Defa Okunmuştur