Emekli Bir- Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, Emeklilerin sorunların TRT KENT Radyosunda, Özgür YILMAZ2ın sunduğu programa konuk oldu.
Ankara İdare Mahkemesi’nden, “Emekliler de Sendika Kurabilir” Kararı çıkartan, Yeni Emekli Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş; Ülkemizde ki 11 milyon emeklini sorunlarını TRT Kent Radyosunda şöyle sıraladı,
a) Emekli olmuş, emeğini hakkın alamayan, hakkını koruyamayan, derdini kimseyle paylaşamayan aldığı maaşla geçinemeyen, yasal boşluk nedeniyle örgütlenemeyen, ak saçlı sesiz çoğunluğun adına burdayız. Ülkemizde her alanda dengesizlikler vardır. Ancak en çok mağduriyeti emekliler yaşamaktadır.
b) Emekliler arasındaki ücret dengesizliği, aynı kurumda, aynı pozisyonda ve aynı alanda çalışanlarda olduğu gibi emekliler arasında da çok farklı, hakkaniyete uymayan maaşlar ödenmektedir. SSK Emekli ikramiyesi ile Emekli Sandığı emeklisini arasında 4 kat fark vardır. Geçmişte emekli ikramiyesiyle bir ev alınırdı. Şimdi emekli ikramiyesiyle dairenin önündün bile geçirmiyorlar.
C) Sendikal örgütlenmenin gerektirdiği faaliyet ve etkinliklerin yapılabilmesi için, gereken maddi kaynağın üye aidatlarıyla oluşturulabileceği gerçeğine rağmen, sendikamıza üye emeklilerin kendi talepleri doğrultusunda maaşlarından üyelik aidatı kesintisi yapılmaması nedeniyle, istenilen ve planlanan faaliyetler ve etkinlikler gerçekleştirilememektedir.
D) SGK’na tabi olarak emekli üyelerimizden oluşan sendikamızın üye aidatlarının, kaynaktan kesimi yapılmamaktadır. Ancak Sosyal Güvenlik Kurulu Başkanlığı hiçbir şart aramadan 07.07.2005 Tarih ve 390 Sayılı Kararlarıyla Türkiye İşçi Emeklileri Derneğine ve Tüm İşçi Emeklileri Derneğinin üyelerinin yıllık üyelik aidatının emekli aylık gelirlerinden kesilmesini uygun görmüştür. Oysaki biz Dernek değil, Yargı (Mahkeme) Kararıyla Sendikayız ve sendikalar kapsamında yorumlanmalıyız.
Bu bağlamda;
1- Anayasanın 10. Maddesindeki eşitlik ilkesi dikkate alınarak diğer dernekler olduğu gibi sendikamız üyelerinin yazılı talebi ile kaynaktan kesim yapılmasını,
2- 20.07.2007 Tarihinde Danıştay 10. Dairesi Esas: 2004/11046 ve 2007/4117 Sayılı Kararıyla “sendikalar önceden izin almaksızın kurulur hükmünü” getirmiştir.
3- Yine 12 Eylül 2010 anayasa referandumuyla “toplu sözleşme hükümleri emeklilere de yansıtılır” hükmü varlığının, TBMM’de ele alınarak çözümünü, ,
4- Eşi çalışmayan emeklilere aile yardımının çalışırken olduğu gibi kesilmeden emeklilikte de devam ederek verilmesini eşler arasındaki bağları biraz daha güçlü kılacağına inanıyorum.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2010/9354 Esas ve 2011/11833 Karar sayılı ilamı ile Avrupa Sosyal Şartı Yasasının 5. Ve 6. Maddelerinde; “Herkesin” Sendika Kurma hakkının olduğunun ve yine uluslararası antlaşmalarla emeklilere de Sendika kurma hakkı tanınması ile Sendikamızın kurulduğunu, kaldı ki; Anayasamızın 90. Maddesinde yer verilen hükme bağlı “iç hukuk kapsamı haline geldiği kabul edilen, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde sendikamızın hukuki varlığının kabulü ve üye aidatlarını kaynaktan kesilmesine acil çözüm getirilmesini istemekteyiz.
Örgütlü toplum yönetime talip olurken, örgütsüz toplum güdülmeye mahkûmdur. Yine SGK’lar, taraflı ve siyasi alanlarda oynadığından, benim insanımın almış olduğu mühendislik diploması işe yaramıyor. İlle de meslek odasından belge alacan ki bir faaliyette bulabilesin. Ve yine işe başlayan bir girişimci meslek odalarından belge alabilmesi için yüksek meblağlar ödemektendirler.
Bu Haber 1304806 Defa Okunmuştur