İktidar bir eliyle verirken diğer eliyle alıyor. 2018 için asgari ücrete yüzde 10, emekliye yüzde 5-6 zamla vatandaşın bütçesindeki delik giderek büyürken, bir yandan yüksek enflasyon dolayısıyla mutfaktaki yangın, diğer yandan kamu mal ve hizmet vergilerine gelen yüzde 15 artışlar dar gelirliyi bunalttı.
Son 15 yıla baktığımızda ise özellikle enerjide dışa bağımlı olan Türkiye'de dolar ve benzin fiyatlarındaki tırmanış, vatandaşın alım gücünü büyük darbe vurdu. Alım gücü ortalama yüzde 15 geriledi. Türkiye'de benzin ve dolar fiyatı son 15 yılda adeta uçtu. 2002'de uluslararası piyasalarda bir varil petrolün fiyatı 42 dolar, iç piyasada ise seçimlerden hemen sonra 1 litre kurşunsuz benzin 1 milyon 641 bin lira, yani 1.64 YTL'den satılıyordu.
O tarihte dolar kuru ise 1 milyon 668 bin TL idi. Bugünkü para ile 1.66 TL idi. Bugün ise uluslararası piyasalarda 1 varil petrol 65 dolar, iç piyasada benzinin litresi 5.57 TL, dizelin fiyatı 5.06 TL. Dolar kuru ise 3.81 TL'den satılıyor. Böylece 15 yılda benzin fiyatı yüzde 340, dolar fiyatı ise yüzde 230 oranında arttı.
Benzin fiyatlarının dolardan daha hızlı yükselmesindeki en önemli etken ise , benzin üzerindeki verginin litre fiyatında yüzde 65'e ulaşması. Yani litresi 5.57 TL'ye satılan benzinin 3.62 TL'si devlete vergi olarak ödeniyor.
Bu vergilerden dolayı da Türkiye dünyada en pahalı benzin kullanan ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor..2017 ocak başında doların fiyatı 3.54 TL, dün itibari ile ise 3.81 TL. TL'nin değer kaybı yüzde 8.Euro'nun fiyatı yılbaşında 3.71 TL, dün itibariyle 4.52 TL. TL'nin euro karşısındaki değer kaybı yüzde 22. Benzinin litre fiyatı 1 ocak 2017'de 5 TL, dün itibariyle 5.57 TL. Benzin fiyatındaki artış yüzde 12. Dizelin fiyatı yılbaşında 4.5 TL, dün itibariyle 5.06 TL.Ortalama 40 litre benzin alan bir deponun fiyatı ise 225 liraya doluyor.
Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikaları (TAGBİS) Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, döviz kuru ve petroldeki hareketliliğin devam etmesi halinde akaryakıt fiyatlarının daha da yükselebileceğini belirterek "Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarını belirleyen petrol ve döviz artışını sürdürürse, benzinin litre fiyatı 6 lirayı bulabilir" dedi
Akaryakıt fiyatlarındaki zamların sanılanın aksine sektöre getirisinin olmadığını vurgulayan Zülfikar, "Akaryakıt litre fiyatlarında sektörün kârı 50 kuruşu geçmez. Satış fiyatının geriye kalan kısmını vergiler ve hammadde oluştuyor" dedi. Zülfükar, son dönemde sayıları artan elektrikli otomobillere de dikkat çekerek, gerekli altyapının kurulması halinde sektörün şarj istasyonu kurmaya hazır olduğunu söyledi.
Enerji piyasası uzmanı Cüneyt Kazokoğlu Türkiye'nin dışa bağımlılığı petrol ve doğalgazda, yüzde 100'e yakın olduğunu söyledi.Kazokoğlu şöyle devam etti"Petrol ve petrol içeren formülle belirlenen doğal gaz fiyatları da ABD Doları cinsinden fiyatlanıyor.
Dolayısıyla, bu ürünlerin neredeyse tamamını ithal etmek zorunda olan Türkiye'nin cari açığı büyük ölçüde enerji kaleminden oluşuyor."
Kazıkoğlu "Türk Lirası'nın değer kaybı sürdüğü sürece Türkiye'ye yansıyan fiyatlar azalmayacak, tam tersine artacak" diyor ve şöyle devam ediyor:
"Bu durum fiyatların belirlenmesindeki ikinci etken, Maliye Bakanlığı'nın inisiyatifindeki Özel Tüketim Vergisi artışları ile birleşince döviz kurundaki kayıp sürdükçe akaryakıt fiyatlarının daha da artması; benzinin litresinin 6, dizelin litresinin 5 liranın çok üzerine çıkmasını beklemek yanlış olmaz."
Bu Haber 750817 Defa Okunmuştur