TL, dolar karşısında her geçen gün devalüasyon yaşıyor. İktidar ise bu durumu, ekonomideki kötü durumla ilişkilendirmeyip “dış güçlerin operasyonu” diye sunuyor.
Gerçekler ise bunun tersini söylüyor.
Türkiye gibi tüm gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında değer kaybederken, TL bu para birimlerinden de fazla bir değer kaybı yaşayarak “negatif” olarak ayrışıyor. Ekonomideki kırılganlıklar TL’de kendisini gösteriyor.
AYNI LİGDEKİLER DE BİZE FARK ATTI
Türk Lirası, ekonomideki kırılganlıklar yüzünden küresel gelişmelere daha da hassas bir tepki veriyor. Bu yüzden, dolar karşısında en çok eriyen para birimleri arasında başı çekiyor.
Öyle ki, Türk Lirası sadece dolar ve Euro karşısında değil, ekonomik olarak “aynı ligde yer aldığımız” Tayland Bahtı’na karşı da sene başından bu yana yüzde 16, Meksika Pezosu’na karşı yüzde 15, Güney Afrika Randı’na karşı da yüzde 14 değer yitirdi.
BULGAR LEVASI BİLE % 57 DEĞER KAZANDI
Merkez Bankası’na ait son 2 yıla ait verilere bakılınca da Türk ekonomisinin kırılgan yapısının TL’deki değer kaybını diğer para birimleri karşısında da sürdürdüğü görülüyor.
Dolar, son 2 yılda TL karşısında yüzde 59, avro ise yüzde 66 değer kazandı. Türkiye ile aynı kategoride yer alan Güney Afrika’nın para birimi Güney Afrika Randı TL’ye karşı yüzde 81, Bulgar Levası yüzde 57, Rumen Leyi yüzde 55, Pakistan Rupisi ise yüzde 32 değer kazandı.
Bu Haber 636769 Defa Okunmuştur