Felç geçirmesi nedeniyle iki hafta önce hastaneye kaldırılan eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, 93 yaşında yaşama veda etti.
13 Eylül'de hastaneye kaldırılan Şimon Peres'in felç geçirdiği ve tedavi için uyutulduğu açıklanmıştı. 2014 yılında siyaseti bırakan Peres, israil siyasetinde önemli bir figür olarak görülüyordu.
ŞİMON PERES KİMDİ?
Şimon Peres 1923 yılında Polonya'da dünyaya geldi. 1934 yılında ailesiyle birlikte Filistin'e göç eden Peres, İsrail'in bağımsızlık savaşında çeşitli görevlerde bulundu.
Harvard mezunu olan Peres, 66 yıllık siyaset hayatında 12 hükümette görev yaptı. İsrail parlamentosuna 1959 yılında seçilen peres, 2007 yılına kadar aralıksız olarak görev yaptı.
İki defa başbakanlık yapan Peres, 2007-2014 arasında cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturdu ve başbakanlık yaptıktan sonra bunu başaran İsrailli ilk siyasetçi oldu.
Şimon Peres'in politik kariyerinin zirve noktası 1994 yılında kazandığı Nobel Barış Ödülü oldu. Ödülü eski İsrail başbakanlarından İtzak Rabin ve Filistin Kurtuluş Örgütü Lideri Yaser Arafat’la paylaştı. Peres bu ödüle, Filistin ve İsrail arasındaki Oslo görüşmelerinde dışişleri bakanı sıfatıyla önemli rol üstlenmesi nedeniyle layık görüldü.
"ONE MINUTE" OLAYI
Türkiye-İsrail ilişkilerindeki tarihi anlardan birinin baş aktörüydü. PereS, 2009 yılında İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda, dönemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "one minute" çıkışının hedefindeki isimdi.
Davos'taki gerginlik, Şimon Peres'in siyasi kariyerindeki en zor anlardan biri olarak kayıtlara geçti. İkili ilişkilerde yeni bir dönemi başlatan o gerginlik, yıllarca çok konuşuldu ancak Peres yıllar boyunca sessizliğini korudu. Peres, 7 yıl sonra o an sorulduğunda da, "Ben ileriye bakan bir insanım. Olan oldu, bitti" değerlendirmesinde bulunsa da, cumhurbaşkanlığı döneminde yaşanan “alçak koltuk” krizi ile Mavi Marmara olayı, Türkiye-İsrail hattında gerginliği daha da tırmandırdı...
Bu Haber 1226291 Defa Okunmuştur