CHP, TBMM Başkanlığına araştırma önergesi vererek, ekonomi sıkıntılara kalıcı çözümler ortaya konulması için Araştırma önergesi verdi..
CHP İstanbul milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu imzası ile verilen Araştırma önergesinde Türkiye'de yoksulluk sınırının 6 Bin 542 lira olduğuna dikkat çekilerek, az gelirle geçinmeyen vatandaşların umutsuz ve mutsuz olduğunu vurgulayıp, Ekonomik sıkıntılarda kalıcı çözümlerin araştırlması gerektiğini istedi.
Tanrıkulu'nun TBMM Başkanlığına verdiği Araştırma önergesi şöyle;
Türkiye'de yoksullukla etkin mücadele edilerek yoksul vatandaşlarımızın sayısını azaltmak ve onların insan onuruna yakışır, asgari geçim standartlarının üzerinde yaşamalarını sağlayabilmek için etkili ve sürekli politikaların belirlenerek ivedi uygulanması amacıyla Anayasa'nın 98'inci, TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.
GEREKÇE
Yoksullukla mücadele Devletin asli ve birincil görevleri arasındadır. Ülkemizde yoksulluk sorunu, çözülmek yerine, istismar edilmekte ve sorun üzerinden fayda sağlanmak istenerek adeta yoksulluk yönetilmektedir.
Yoksullukla mücadele sivil toplum kuruluşlarına, yerel yönetimlere ve hayırsever yurttaşlara bırakılarak soruna yönelik planlı ve samimi politikalar son 16 yılda geliştirilmemiştir.
Yoksulluk, insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamama durumudur. Türkiye’de yoksulluğu, yolsuzluğu bitireceği iddiasıyla iktidar olan AKP, söz konusu sorunların hiçbirini çözemediği gibi halkı adeta yoksulluğa alıştırarak yoksulluğu yönetme gayesi gütmektedir.
Yoksulluğu yönetme amacıyla birlikte halkın onuru ile oynanmakta ve yoksulluk üzerinden nemalanmaktadır. Ayrıca yapılan yardımlar ile ilgili yolsuzluk iddiaları bulunmakta olup iddiaları çürütecek veya iddiaların aksini ispatlayacak ne bir çalışma ne de bir kanıt bulunmaktadır.
2019 Yılı Ocak Ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı ile ilgili olarak Türk-İş'in açıkladığı araştırma sonucuna göre, gıda fiyatlarındaki artışların devam etmesi, yürütülen kampanyaların ve piyasaya yapılan müdahalelerin çarşı-pazar ve marketlerdeki fiyat artışını önlemediği ifade edilmektedir.
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 8 TL olarak belirlenmiş, gıda harcamasıyla birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise ( yoksulluk sınırı) 6 bin 542,88 TL, evli olmayan ya da çocuksuz bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 2 bin 451,97 TL olarak hesaplanmıştır.
Belirtilen açıklamalar ve yapılan hesaplamalar yoksulluk üzerine kalıcı, planlı ve sorunu çözme yönünde bir eylem bulunmadığını göstermektedir. Tüm bu hususlar gençlerimize de umut yerine umutsuzluk ve mutsuzluk vermektedir.
Sonuç olarak gelinen noktada, yoksulluğu azaltmak ve insanların asgari geçim standartlarının üzerinde yaşamalarını sağlamak için, hangi politikaların izlenmesi gerektiğinin belirlenmesi bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu Haber 600589 Defa Okunmuştur