AYTEN SOYSAL yazdı
TÜRKİYE İŞ BANKASI- BİR DÜNYA MARKASI
Yıl 1923 yaz akşamı idi, Mustafa Kemal Atatürk bakanlarını Çankaya’ya çağırarak bir önerisini paylaşmak istiyordu. Kurtuluş Savaşı sırasında milli mücadeleye destek için Pakistanlı ve Hindistanlı Müslümanların gönderdiği yardım parasından 250.000.- TL kalmıştı.
Bu kalan parayı ekonomiye katkısı olması için bir şirket kurmak istiyor ve konu hakkında Celal Bayar’ın fikrini almak istiyordu.
Celal Bayar, memleket de bankacılık işlerinin yabancıların elinde olduğunu belirterek, memur, tüccar, işçi, esnaf ve çiftçi herkesin ortağı olabileceği, milli bir müessese olarak bir banka kurulması önerisinde bulundu.
Böylece memleketimizin, Türk tüccarların ve milletimizin böyle bir bankaya ihtiyacı olduğu konusunda görüş birliğine varılarak, bir banka kurmaya karar verdiler.
Başlangıçta iş çevreleri hiç umutlu olmadıkları için ve destekleyici de olmadılar.
Öte yandan, kurulacak bu bankanın menfaatlerine ters düşeceğini hisseden yabancılar, Türkler’ in bankacılık yapacak bilgi, sermaye ve deneyimi olmadığını başarısız olacaklarını düşünüyor, dedikodular yayıyorlardı.
Ulu Önderimiz, Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi’nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu.
Kurucumuzun Türkiye İş Bankası A.Ş. kuruldu ve çalışanlarına şunu söylemiştir;
“Bu müesseseyi muvaffak kılmanızı temenni ederim. Böylelikle milli vasıflarınıza bir yenisini ekleyeceksiniz. Kurumlar için en önemli sermaye; zeka, dikkat ve iffettir, teknik ve metodik çalışmasını bilmektir. Bu inançla işe sarılırsanız mutlaka başarırsınız. Çalışmalarınızı dikkat ve hassasiyetle takip edeceğim… ”
Evet, o günden bugüne mensubu olmaktan gurur duyduğum bu güzide kurum, ne bir yabancı sermaye ve yabancı yönetici kabul etmeden Ulu Önder’imizin Kuruluş ilke ve felsefesine bağlı kalarak çalışmıştır.
Büyük bir disiplin ve eğitim ile oluşturduğu çalışma yapısını yıllarca koruyarak, işini eni iyi yaptığını, dünyanın en saygın 10 markası arasında yer alarak bizleri gururlandırmıştır.
Ne büyük ve ileri bir düşüncedir ki o günkü zor koşullarda böyle iyi bir banka kuruldu. Ne güzel bir kurumdur ki, genç yaşta aldığı çalışanlarını disiplinli ve başarılı bir kurumsal kimlik eğitimi ile yetiştirmektedir.
Ayrıca, banka yönetimini kendi içinden çıkardığı sınav, mülakat, performans gibi aşamalardan başarılı gösteren yönetim kadroları ile çalışmaktadır.
Peki, neden paylaşıyorum bu güzide ve örnek kurumun kurulma, çalışma öyküsünü sizlerle?
Çünkü Türkiye İŞ Bankası Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, aynı ilkeler ve emeklerle birçok kurum ve kuruluşlar kurdu.
Zor değildi hazır kurulan bu değerlere sahip çıkarak, kuruluş ilkeleri ve amacına uygun yönetmek diye düşünüyorum. Kurulan diğer kıymeti bilinerek yönetilse idi ne olurdu?
- Bugün, dünya da ilk 10 markası arasında yer alan bir çok kurumumuz olurdu.
- Bugün, dünya ülkemizdeki kaotik yapı ve sıkıntılı süreçlerden değil başarı dolu öykülerimizden, icatlarımızdan bahsederdi.
- Bugün biz gidip dış ülkelerde, borç para arayışında değil yabancı sermaye bizim kapımızı aşındırırdı.
- Bugün onlarca işyeri kapanmaz, onlarca firma konkordato ilan etmez, ekonomimiz çıkmaza girmezdi.
- Bugün, büyüme rakamlarımız her yıl artar, işsizlik oranı Son 10 yılın rekor düzeyi olan % 26 ‘larda olmaz ve gençler umutsuzca dolaşmazdı.
Kısaca ülkemiz, bugün çok iyi yerlerde ve dünya da sözü geçen önemli bir durumda olabilirdi. Biran önce ülkemizin ve halkımızın sıkıntılı günleri atlatması ve müreffeh bir seviyeye ulaşması dileğiyle..
Bu Haber 907866 Defa Okunmuştur