Katalonya Parlamentosu'nun bağımsızlık ilanı sonrasi İspanya şokta... Madrid sokaklarında büyük bir sessizlik ve şaşkınlık hakim... İspanya Başbakanı Rajoy'dan itidal çağrısı geldi.
Rajoy Twitter'dan yaptığı açıklamada "Katalonya'da hukukun üstünlüğü yeniden tesis edilecektir" dedi.
Avrupa Birliği'nden flaş açıklama geldi. AB Konseyi Başkanı Tusk, "Bağımsızlık kararı bizim için bir şey değiştirmeyecek, biz sadece İspanya ile diyalog halinde olmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.
ABD'den de İspanya'ya destek açıklaması geldi, "Katalonya İspanya'nın ayrılmaz bir parçasıdır" denildi. NATO'nun yaptığı açıklamada ise "Bu bir iç meseledir. İspanya bunu kendi içinde çözmelidir" ifadeleri kullanıldı. Türkiye, Fransa ve Almanya da İspanya'yı desteklediğini duyurdu.
Katalonya Parlamentosu'nun tek taraflı bağımsızlık kararının arından İspanyaBaşbakanı ve AB'den art arda açıklamalar gelmeye başladı.
AB: İSPANYA TEK MUHATABIMIZ
Katalonya'da yaşanan süreçte sürekli İspanya’nın yanında duran Avrupa Birliği, bu tavrını değiştirme niyetinde değil. Katalonya’nın bağımsızlık ilanının ardından sosyal medya aracılığıyla mesaj veren AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, “AB için değişen bir şey yok. İspanya, tek muhatabımız olmayı sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
Bağımsızlık referandumu sonrasında güvenlik birimlerinin orantısız güç kullanması AB’de ciddi rahatsızlık yaratmıştı. Aynı görüntülerin yaşanması ihtimali Brüksel’i endişelendirmeyi sürdürüyor. Bu konuya da değinen Tusk, “Umarım İspanyol hükümeti, güç argümanını değil argümanın gücünü tercih eder” dedi.
AB, Katalonya konusunda başından bu yana oldukça pasif ancak üyesi İspanya ile dayanışma içinde olan bir yaklaşım benimsedi. Madrid’in yanında duran AB, Katalonya sorununu İspanya’nın iç sorunu olarak görmeyi sürdürüyor. Brüksel’de sorunun çözümü için de adres olarak İspanyol anayasası gösteriliyor. Bağımsızlık referandumu gibi bağımsızlık ilanı da AB’nin gözünde meşru değil.
AB’nin mevcut yaklaşımı dışında fazla bir opsiyonu yok. AB içinde 98 ana bölge var ve bunlardan bazılarında ‘Katalonya benzeri eğilimler’ öne çıkıyor. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de iki hafta önce Lüksemburg Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada bu unsura dikkat çekerek, “Eğer Katalonya’ya ayrılması için izin verirsek, ki bu bizim işimiz değil, diğerleri de aynı şeyi yapar. Bunu istemiyorum. AB’nin 15 yıl içerisinde 98 devletten oluşmasını istemem. Zaten 28 üyeyle nispeten zor, 27’yle de daha kolay olmayacak ama 98’le tamamen imkansız olur” ifadelerini kullanmıştı.
Mevcut AB sınırları içinde İskoçya, İspanya’daki Bask Bölgesi, Fransa’nın Korsika adası, Belçika’nın Flaman Bölgesi, İtalya’nın kuzeyindeki Padanya bağımsızlık eğilimleri açısından en riskli alanlar olarak görülüyor.
Katalonya ile İspanya arasındaki krizin başından bu yana arabuluculuk fikrine soğuk yaklaşan ve taraflardan sadece birinin talep etmesi durumunda bu yönde adım atmayacağını net şekilde ortaya koyan AB’nin bu aşamadan sonra da bu yönde bir adım atma olasılığı düşük. Katalonya’nın, ikili düzeyde destek bulma ihtimali çok düşük görülürken, AB düzeyinde destek bulma ihtimali ‘sıfır’ olarak değerlendiriliyor.
TÜRKİYE, ABD, FRANSA VE ALMANYA'DAN İSPANYA'YA DESTEK AÇIKLAMASI
ABD'den yapılan açıklamada ise, Katalonya'nın İspanya'nın bir parçası olduğu ve Washington'un İspanyol hükümetinin aldığı tedbirleri desteklediği belirtildi.
Almanya ve Fransa'dan da 'İspanya'nın yanındayız' mesajı geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İspanya Başbakanı'na 'tam destek' verdiklerini söylerken Almanya, Katalonya'nın bağımsızlığını tanımadığını açıkladı. AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal konu ile ilgili, "İspanya'nın toprak bütünlüğünden yanayız ifadesini kullandı.
NATO: BU İSPANYA'NIN İÇ MESELESİ
NATO yaptığı açıklamada "Bu bir iç meseledir. İspanya bunu kendi içinde çözmelidir" ifadeleri kullanıldı.
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Şimdi herkesin kafasında aynı soru var: Bundan sonra ne olacak?
Emekli Büyükelçi Uluç Özülker'in bundan sonraki gelişmelerle ilgili yorumu şöyle,
"İspanya değil Avrupa kaosa sürükleniyor. Madrid ağırlıklı olarak krallık hepsi üstünde egemen çıkmıştır.
Üç sorun ortaya çıkacaktır. Katalonlar kendilerinin ekonomik açıdan güçlü olduklarını, hak ettikleri destekleri alamadıklarını ve sonuç itibariyle ispanya'yı ayakta tutan taraf olarak görüyorlar. İspanya bu hale AB'ye girdikten sonra geldi. Bugün Katalonya bağımsızlık sonucuyla karşı karşıya kalırsa, mutlaka AB başta olmak üzere çok ciddi sıkıntıya düşer. Ve buralardan çıkmak mecburiyetinde kalır.
İkinci husus her hâlükârda Katalonya ikiye bölünmüş vaziyette. Bağımsızlık için evet diyenler, yüzde 46'lık katılımla bunun yüzde 92'sini almış durumdadırlar. Katalonya kendi içinde de karışır. Üçüncüsü, Başbakan gayet net bir biçimde ispanyol parlamentosunun desteğini de arkasına alarak hangi adımların atılacağını, bunun ne şekilde bastırılacağına dair açıklamalar yaptı. Büyük bir sabırla bunu erteleyerek geldi.
Bu bir bilek güreşi. Bağımsızlık yanlısı liderle, bütün ispanya çapındaki partiler ve vatandaşların karşı karşıya gelmesine neden olabilecek bir olaydır.
Hem polis, hem askeri hem de adli olarak müdahaleye kadar gider bu iş. Tutuklamalarla tatsız olayların yaşanacağı noktaya gelinir."
Bu Haber 852297 Defa Okunmuştur