AYTEN SOYSAL yazdı
www.haber2000.com
EĞTİMDE; STRESLİ SÜREÇLER
Türkiye’de eğitim sistemi son 15 yılda, 14 kez değişikliğe uğramıştır. Eğitim sistemi üzerindeki adeta yap-boz tarzı sürekli yapılan değişiklikler tüm velilere, öğrencilere ve eğitimcilere stresli bir süreç yaşatmaktadır.
Bir anne olarak, 10 yıllık süre zarfında kızımın sınavlara girdiği yıllarda SBS, YGS – LYS olarak değiştirilen sistemde, henüz 11 yaşında iken 6., 7. ve 8. Sınıfın her yıl sonunda üst üstte girilen SBS adı altındaki sınavlar yüzünden kızım da stresten oluşan migren ağrılarına sebep olmuştur.
Sınav sistemini değiştirmeği hobi haline getiren yöneticiler, velilerin güvenini yitirdiği gibi öğrencilerde de erken yaşlardan itibaren sınav fobisi yaratmıştır.
Eğitim yöneticileri, öğrencilerin stresini, azaltmadığı gibi soruların çalındığı, yanlış soruların sorulduğu sınav sistemi ile güvenirliliğini kaybetmiştir.
Eğitimci Profesör Peter Senge ‘nin dediği gibi “Eğitim, öğrencilere saygıyla başlar”
Toplum ve gençlerimizin geleceğini bu kadar yakından ilgilendiren eğitim sistemi değişiklikleri, toplumun beklentileri doğrultusunda ölçme, yöntem ve teknikleri analiz edilerek uzun çalışmalar sonucu yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, eğitim ile ilgili sözlerinin birinde ‘’Geleceğin güvencesi sağlam temellere dayalı bir eğitim ile eğitim ise öğretmene dayalıdır.“ demiştir.
Bir ülkenin ileri gelmişlik seviyesine ulaşmasının birçok yöntemi mevcuttur. Bu gelişmişlik yöntemlerinin temelinde yatan yegâne etmen ise eğitimdir. Çünkü eğitimsiz kalmış bir milletin kalkınma, büyüme ve ilerlemesi pek de mümkün olmamaktadır.
Mevcut eğitim sistemi ile yapılan son değişiklikte adı Teog olan sınavda, Eğitim-İş verilerine göre 2017 yılında, 15.000 öğrenci tüm ders sorularını doğru yaparak birinci olmuştur.
Oysa ekonomik işbirliği ve kalkınma örgütünün (OECD) 2016 yılında yaptığı küresel eğitim araştırmasında Türkiye 38 ülke arasında 35.sırada yer alarak, sondan 4. Sırada bulunmaktadır.
Türkiye’yi Güney Afrika, Brezilya ve Meksika takip etmiştir. Sıralama öğrencilerin matematik ve fen bilimleri testlerine göre yapılmıştır.
Ayrıca ülkemiz, kız öğrencilerin eğitime katılımında da OECD sıralamasında yine sonlarda yer almaktadır.
Yine Uluslararası PISA testi sonuçlarına göre de, Türkiye’ de ki, öğrencilerin bilim, matematik ve okumada OECD ortalamasının altında kalmıştır. OECD-PISA testi 3 yılda bir yapılmakta Türkiye 72 ülke arasında 50.sırada yer alırken, önceki yıllarda ki testlere göre performansı gerilemiştir.
Ülkemizde bir seferberlik yapılacak ise, İYİ Parti Lideri ve aynı zamanda da bir eğitimci olan Sayn Meral Akşener’in programında belirttiği gibi, Eğitim Seferberliği ile aşılabileceğini düşünüyorum.
Sayın Meral Akşener’in eğitimin, eğitimcilere bırakılacağını ve her türlü siyasi müdahalenin dışında tutulacağını belirterek çok önemli bir noktaya temas etmiştir.
Ayrıca okul yöneticisi olmanın şartlarının da belirleneceği, yöneticilerin atanmasında bilimsellik, objektifliğin konularının önemi belirtilmektedir.
Ülkemizin dünyanın en müreffeh ve gelişmiş ülkeleri arasında olmasını istiyorsak, Eğitim Seferberliği ’ne ihtiyaç vardır.
Eğitimci bir Lider, MERAL AKŞENER ‘in bu seferberliği başlatarak, ülkemizi en gelişmiş ülkeler arasında yer aldıracağı inancı ile destekçisi ve takipçisi olmaya devam edeceğim.
Bu Haber 1069393 Defa Okunmuştur