ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ, BELEDİYE MECLİS TOPLANTISI’NDA AK PARTİ VE MHP’NİN SUNDUĞU ANAYASAYA VE KANUNLARA AYKIRI ORTAK ÖNERGEYİ REDDETTİ
-MANSUR YAVAŞ:“BELEDİYE KANUNUNDA BU YETKİ BELEDİYE MECLİSİ’NİN GÖREVLERİ ARASINDA YER ALMIYOR.. HİÇBİR ZAMAN YASAMA YÜRÜTMENİN YETKİSİNE EL KOYAMAZ BU ANAYASAYA AYKIRIDIR.. TÜMÜ ZARAR EDEN ŞİRKETLERDEKİ YÖNETİM KURULLARININ GÖREVE DEVAM ETMESİNİ İSTEMEK HANGİ İHTİYACIN SONUCUDUR? ANKARALININ ŞAHSIMA VERDİĞİ YETKİYİ HAKKIYLA KULLANMAYA DEVAM EDECEĞİM”
“SEÇİM SONUCUNA HERKESİN SAYGI DUYMASI GEREKİR”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yönetiminde ilk toplantısını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Meclisi’nde önerge krizi yaşandı.
AK Parti ve MHP grubu tarafından verilen ortak önergeyle Belediye Şirketlerinin yönetim kurulu üyelerinin Belediye Meclisi tarafından belirlenmesini talep etmesi üzerine, Başkan Yavaş, önergeyi, “bu durum hukuka ve kanuna aykırıdır” diyerek reddetti.
“TEMSİL YETKİSİ BELEDİYE BAŞKANINDA”
AK Parti ve MHP’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 1 Nisan tarihinde görüş almasının idari hukuka aykırı olduğunu söyleyen Başkan Yavaş, bakanlığa yazı ile görüş sorulmasının etik olmadığını da vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Öncelikle bakanlığa yazılan bu yazı etik değil. Seçimden sonra 1 Nisan’da yazılıyor ve 8 Nisan’da Çevre Bakanlığı’ndan cevap geliyor. İdare hukuku açısından etik olmayan bir temele dayanarak önerge hazırlamışsınız. Büyükşehir Belediye Kanunun 18. maddesinde yetkileri sayılırken Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin bütçe tasarılarının ve bütçe üzerindeki değişiklik önerilerini ve bütçe cetvellerini hazırlamak Belediye Başkanının şahsına ait görevdir, Belediye Meclisine ait değildir.
Belediye Meclisi kanununda bu konuyla ilgili hiçbir madde yoktur. Türk Ticaret Kanununa göre özel hukuk hükümlerine tabi şirketlerin anayasası kendi sözleşmeleridir. Onların sözleşmelerinde de genel kurulun nasıl yapılacağı bellidir.
Yönetim kurulunun görevden nasıl alınacağı yazar. Yönetimin nasıl uzatılacağı net bir şekilde kanunda yazılmıştır. Ticaret Kanunun 364. Maddesi ve 482.'ye 2. maddesi e bendi gereğince, yönetim kurulunun devredilemez yetkileri vardır.
Siz kanunda bu yetkileri devredilemez diye açık hüküm alan bu yetkileri Belediye Meclisi'ne alıyorsunuz ve bu arada yürütmeye ait başlı başına sadece belediye başkanının yetkisini siz belediye meclisine alıyorsunuz. Hiçbir zaman yasama, yürütmenin yetkisine el koyamaz. Bu anayasaya da kanunlara da aykırıdır. Ben de belediye meclisi çalışma yönetmeliği gereğince kanuna ve hukuka aykırı bu önergeyi reddediyorum ve geri iade ediyorum.”
“ANKARALILARIN KARARINA HERKESİN SAYGI DUYMASI GEREKİR”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, konu ile ilgili yaptığı yazılı değerlendirmede ise şu ifadelere yer verdi:
“AK Parti ve MHP grubu, belediyeye ait şirketlerde kontrolü elinde tutmak ve şirketleri yönetmeye devam etmek için bu önergeyi verdi. Yönetimin değişmesine engel olmak için başkana ait yasayla verilen temsil yetkisini elimden almak istediler. Kanunlarda açıkça sadece bana tanınan yürütme yetkisi ile sorumluluğunu elimden almaya kalkan yasaya aykırı bu önergeyi reddederek iade ettim. Belediye şirketlerini biz yöneteceğiz diyorlar ve yine her zaman olduğu gibi kendilerini mağdur konumda göstermek istiyorlar.
Tümü zarar eden şirketlerdeki yönetim kurullarının göreve devam etmesini istemek hangi ihtiyacın sonucudur? Bu durumu kamuoyunun takdirine bırakıyorum ancak seçim sonucunda iradesini ortaya koyarak beni başkanlık görevine getiren Ankaralının kararına herkesin saygı duyması gerekir. Hemşehrilerimin şahsıma verdiği yetkiyi de hakkıyla kullanmaya devam edeceğim.”
Bu Haber 727158 Defa Okunmuştur