Üç şeker fabrikasının satıldığı gün, Tarım Bakanı’ndan “Gıdasını üretemeyen devlet bağımsız olamaz” açıklaması geldi
Tüm itirazlara rağmen ülkenin son fabrikaları da haraç mezat satılıyor... Dün de Afyon, Burdur ve Elbistan’daki Türkşeker’e ait fabrikalar satıldı.
Tüm bunlar olup biterken, aynı gün içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan çok ilginç bir açıklama geldi. Bakan Fakıbaba, “Gıdaya ulaşmak gün geçtikçe daha da önemli hale geliyor. Kendi gıdasını üretemeyen hiçbir devlet bağımsızlıktan söz edemez. Son zamanlarda gördük, tır’lar dolusu doları olan ülkeler gıdaları olmayınca ne duruma düştüler” dedi.
TARIMIN STRATEJİK ÖNEMİ ARTIYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa’da yaptığı konuşmada gıdaya ulaşmanın gün geçtikçe daha da önemli hale geldiğini belirterek, “Böyle bir ortamda kendi gıdasını üretemeyen hiçbir devlet bağımsızlıktan söz edemez. Son zamanlarda gördük, tır’lar dolusu doları olan ülkeler gıdaları olmayınca ne duruma düştüler” dedi. Tarımın, kaliteli ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın yanında ekonomik kalkınma için büyük bir şans olma özelliği taşıdığını ifade eden Fakıbaba, sektörün stratejik öneminin her geçen gün arttığını dile getirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne bağlı Bereket Sigorta ve Gübretaş Bölge müdürlüklerinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ürün çeşitliliği ve yüksek üretim potansiyeliyle tarımsal üretimde dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğunu söyledi.
Tarımın, kaliteli ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın yanında ekonomik kalkınma için büyük bir şans olma özelliği taşıdığını ifade eden Fakıbaba, sektörün stratejik öneminin her geçen gün arttığını dile getirdi. Gıdaya ulaşmanın gün geçtikçe daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Fakıbaba, şöyle devam etti,
“Böyle bir ortamda kendi gıdasını üretemeyen hiçbir devlet bağımsızlıktan söz edemez. Son zamanlarda gördük, tır’lar dolusu doları olan ülkeler gıdaları olmayınca ne duruma düştüler. Çok şükür ki Türkiyemiz var ve o ülkelerin yardımına koşuyor. Teknolojiyi dünya seviyesinde hatta daha da ileri bir şekilde temin etmek öncelikli amacımızdır. Tabii bunun kadar önemli bir başka mesele de tarımsal girdileri üreticilerimiz için uygun hale getirmektir. Bu bakımdan Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştirakleri bizim için çok önemli. Hizmeti üreticinin ayağına götürmelisiniz. Ayrıca hizmette kaliteyi de artırmalısınız. Yani anlayacağınız üreticinin hizmetkarı olacaksınız. Böyle olduğu takdirde çalışmalarımız anlam kazanacaktır.”
Tarım sektörünün vazgeçilmezi gübre
Fakıbaba, gübrenin tarım sektörünün vazgeçilmez girdilerinden olduğuna işaret ederek, “Ülkemizde gübre tüketimi 6 milyon tonun üzerindedir ancak bu rakam hedeflerimiz için yeterli değil. Böyle hizmet noktalarının sayısını çoğaltmalıyız ancak böylelikle hedeflerimize ulaşabiliriz. Gübretaş, 1,9 milyon tonun üzerinde olan satış rakamlarıyla sektöründe lider bir kuruluşumuzdur.” diye konuştu. Bakan Fakıbaba, Gübretaş’ın Şanlıurfa’da da çok önemli bir başarı yakalayacağına inandığını belirterek, bu başarının bölge tarımına da aynı oranda tesir edeceğini söyledi.
Üç fabrika daha satıldı
Erken seçim kararının ardından şeker fabrikalarının satışına devam ediliyor. Dün yapılan ihalelerde Afyon, Burdur ve Elbistan şeker fabrikaları satıldı.
Afyon Şeker Fabrikası’nı 725 milyon liraya Doğuş Yiyecek alırken, Burdur Şeker Fabrikası da Ersel şirketine 487 milyon liraya satıldı. Elbistan Şeker Fabrikası ise açık artırmaya gidilmeden Mutlucan şirketine 297 milyon liraya satıldı. Elbistan Şeker Fabrikası için açık artırmanın yapılmaması dikkat çekti. Ayrıca dün yapılan ihalelerle birlikte bugüne kadar 9 şeker fabrikasının satışı yapılmış oldu.
Özelleştirme İdaresi’nde (ÖİB), kurumun Başkan Yardımcısı Bekir Emre Haykır başkanlığında pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihaleye, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ, Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ, Kayseri Şeker Fabrikası AŞ, Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Turizm Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ-MBM Enerji İnşaat Turizm Emlak Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ Ortak Girişim Grubu, Özbey Holding AŞ Ortak Girişim Grubu, Alkon Yapı Sanayi Tekstil Ticaret AŞ, Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ katıldı.
İhalede ilk olarak kapalı zarflarda elemesiz teklifler alındı. Üç elemeli tur sonrasında gerçekleştirilen açık artırmada başlangıç tutarı 701 milyon 100 bin lira, artırım aralığı da 1 milyon lira olarak belirlendi. Açık artırma sonunda en yüksek teklifi 725 milyon lirayla Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ verdi.
Teknik olarak sonuçlanan ihalenin neticesi, komisyonun nihai kararının onaya sunulmasının ardından duyurulacak.
Bu Haber 585090 Defa Okunmuştur