KİM BÜYÜYOR?, KİM KÜÇÜLÜYOR?
Hükümet kanadından klasik hale gelen Türkiye büyüyor söylemi nedense vatandaşa bir türlü yansımıyor. Gözle görülür bir iyileşmenin aksine, her geçen yıl yoksulluk daha da artıyor.
Türkiye büyürken vatandaş küçülüyor!
İşsizlik artıyor, cari açık büyüyor, istihdam oranı ise günden güne azalıyor ancak ülkeyi 18 yıldır yöneten AK Partililere göre Türkiye sürekli büyüyor.
Gerçek enflasyonun yüzde 30’lard olduğu ve Türk lirasının son bir yılda yüzde 30 değer kaybettiği ülkemizde ekonomi kimlere büyüyor?
Büyüyoruz söylemine inat Türkiye'nin giderek yoksullaşmasının nedeni iktidarın yanlış para ve ekonomi politikaları. Büyüyen Türkiye'de(!) aksine zenginle fakir arasındaki uçurum her geçen yıl daha da artıyor.
Adaletsiz paylaşımın yanında hukuk alanındaki skandalların yanısıra israf rüşvet ne yazık ki yoksulluğu da kalıcı hale getirdi. Bununla birlikte ekonomideki kırılganlık her geçen yıl daha da artıyor
Yüksek enflasyon, cari açık, dövize olan yüksek bağımlılık Türkiye'yi en zayıf beş ülke olan Hindistan, Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika'nın arasına da katmış durumda.
TÜRKİYE KİME BÜYÜYOR?
Hemen her gün ekonomi güzellemesi yapan iktidarın aksine ne istihdamda gözle görülür bir iyileşme yaşandı, ne işsizlik azaldı ne de yüksek enflasyon ve dövize bağımlılığı azaltabildi.
Aksine işsizlik daha da arttı, fiyat istikrarı bozuldu, enflasyon tırmandı, istihdam azaldı, ekonomi daha da küçüldü.
Zaten krizde olan Türkiye ekonomisi koronavirüs salgını nedeniyle daha da dibe çekildi.
Ülkenin maliye bakanının istifasının TL’nin değer kazanmasına neden olması işin trajik boyutunu açıklaması adına manidar bir durum.
TÜİK verilerine göre ekonomi birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 büyüdü. Ancak ikinci çeyrekte ekonomi çakıldı. 2019 yılının aynı döneminde göre ekonomimiz yüzde 9,9 daha küçüldü.
TÜRKİYE'DE GERÇEK İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 31
İşsizlikse apayrı bir bunalım. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında işsizlik oranı yüzde 10,3 olarak belirlenmişti. Bu yüzdelere göre işsiz sayısı 2 milyon 464 bin kişiydi. Bugün TÜİK’in tartışmalı rakamlarına göre bile 11 milyon 92 bin kişiye, oranı ise yüzde 31'e ulaştı. Yasaklarla işten çıkarmaların önüne geçilse de çalışanlar çok az bir gelirle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.
TÜRKİYE’NİN DIŞ BORCU KATLANARAK ARTIYOR.
Türkiye’nin dış borcu günden güne artıyor. 2002’de 130 milyar dolar seviyelerinde olan dış borç stoğu, bugun 421 milyar dolar!
Türkiye ekonomisinde sadece 2020 yılında ödenmesi gereken dış borc yaklaşık 169 milyar dolar.
Bu Haber 287775 Defa Okunmuştur