“GENEL BAŞKAN PARTİ MECLİSİ SEÇİMİNDE ‘BLOK LİSTE’ HAZIRLAYAMAZ, HAZIRLAR İSE TARAFSIZLIĞINI YİTİRMİŞ OLUR”
CHP İKTİDAR HAREKETİ Başkanı Rufay Karahan ve yönetimi; CHP Tüzük Kurultayından önce, Parti Tüzüğünde yapılmasını istedeği 21 Maddelik öneri taslağını Genel Başkan Özgür Özel’e sundu..
Verilen öneri Taslak metninde; değiştirilmesi ve eksiklikler olan maddelerin düzeltilmesi istenilen öneriler içinde en dikkat çeken madde ise; Parti Meclisi seçimlerinde Genel Başkanın taraf tutar şekilde “Blok liste” hazırlanmasına net bir şekilde son verilmesi..
Rufay Karahan başkanlığında hazırlanan, 21 maddelik öneri Tüzük Taslağı şu maddelerden oluşyur;
*Cumhuriyet Halk Partisi “PARTİ MECLİSİ” en yetkili organdır. Yetkileri devredilemez.
*PARTİ MECLİSİ
Madde – 20
İlk (1) fıkra devam eder.
(2) Parti Meclisi; Seçilmiş 94 üye ve Genel Başkan dâhil toplam 95 (doksan beş) üyeden oluşur.
Parti Meclisinin oluşumu; Milletvekili seçim sistemine göre her seçim bölgesi bir üye ile temsil edilir. Bu sayı 87’dir. Seçim bölgesi arttığında parti meclisi sayısı buna göre doğal olarak kendiliğinden artar ve ilk seçimde uygulanır.
Türkiye Cumhuriyeti yedi coğrafi bölge olarak, her bölgeyi bir üye Parti Meclisi Bilim Kurulu Üyesi olarak temsil eder. Bu sayı toplam 7‘dir. Bilim Kurulu Üyeleri seçilmiş 94 üyelik parti meclisi üyeleri arasından 15 gün içinde ayrıca seçilir. (Yeni önerilen)
a.) Parti Meclisi, Kurultay delegelerinin kullandıkları gizli oyla ve açık tasnifle en yüksek oyu alan 94 (doksan dört) seçilmiş üyeden oluşur. (Yeni önerilen)
b.)Genel Başkan Parti Meclisinin doğal üyesidir ve Parti Meclisine başkanlık eder.
Parti Meclisi listelesinden seçime katılmaz. Genel Başkanlık görevi bitince Parti Meclisi üyeliği aynı anda sona erer. Bir sonraki Genel Başkan aynı yetkileri devralır. (Yeni önerilen)
c.) Genel Başkan her bir parti üyesinin haklarını korumak maksadıyla üyeye aynı mesafede olur. Genel Başkan ve/veya parti üst organları yöneticileri, parti içinde herhangi bir kişi, grup veya zümre lehine ayrımcılık veya kayırmacılığa algı yaratacak şekilde gizli ya da açık taraf olamaz ve Parti Meclisi seçimlerinde blok liste çıkarmaz. (Yeni önerilen)
d.) Parti Meclisi üyeliğine aday olan parti üyeleri Genel Merkeze müracaat edebilecekleri gibi, bulundukları İl Başkanlıklarına da parti meclisi seçimlerinden en az yedi gün öncesine kadar müracaatlarını yapabilirler.
İl Başkanlıkları müracaat eden isimleri Genel Merkeze zamanında bildirir. Ülke genelinde parti meclisi üyeliği adaylığı için müracaat eden bütün adayların ismi Genel Merkezde çarşaf listeye İsim ve Soy isimleri alfabetik sıraya göre yazılır.
Seçim sonunda açık tasnif yapılır. Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi oluşur. (Yeni önerilen)
e.) Yedek listeye, asil üyelerin kesinleşmesinden sonra liste devamında en yüksek oyu alan 30 üye, Kadın Kollarından 10 üye ve Gençlik Kollarından 7 üye olmak üzere toplam 47 üye yedek parti meclisi üyesi seçilmiş olur.
Yedek parti meclisi üyeleri oturumlara ve toplantılara katılamazlar.
Genel Merkez, parti meclisi kararlarını yedek üyelerin e-posta adreslerine bildirir. (Yeni önerilen)
f.) Parti Meclisi üyeliğine aday olan Milletvekilleri içinden parti meclisi üyeliği seçiminde sıralamada en yüksek oyu alan altı Milletvekili Parti Meclisine girebilir.
Bu oran Milletvekili genel toplam sayısının %1’ine tekabül eder. (Yeni önerilen)
g.) Parti Meclisinden Milletvekilliği veya Belediye Başkanlığına aday olan üyeler Parti Meclisinden istifa ederler. Seçilsin veya seçilmesin aynı dönem için bir daha geri dönemezler. Boşalan yerlere kadın ve gençlik kotaları göz önünde bulundurularak yedekler sıralamasına göre ilk yedekler göreve çağrılır.(Yeni önerilen)
Diğer maddeler devam eder
PARTİ MECLİSİNİN GÖREVLERİ
Madde – 21
İlk dokuz madde devam eder…
(10) Parti Meclisi, seçim dönemlerinde başka siyasi partilerle ittifak görüşmeleri yapmak üzere Genel Başkanı yetkilendirmenin dışında hiçbir gerekçeyle geçici de olsa görev ve yetkilerini MYK veya başka bir kurula devredemez. (Yeni önerilen)
Bu Haber 61502 Defa Okunmuştur