CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Anayasa’da devlet okullarında Eğitimin parasız olduğuna işaret ederek, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a verdiği soru önergesinde;
“Adı parasız ama okulların yöneticileri sokak dilencileri gibi duygu sömürüleri yaparak, velilerden Okul giderlerini karşılamak adına halen para toplandığı belirtilmektedir. Yani; vatandaşa parasız olması gereken Eğitim, bu yolla ‘paralı eğitime’ dönüşmüş oluyor. Devlet, dilencilik yapar mı? Okullarda velilerden hala para toplandığı iddiaları doğrumu?” diye sordu.
CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, bu konuda TBMM Başkanlığına verdiği ve Milli Eğitim bakanı Ziya Selçuk’un yazılı olarak cevaplamasını istediği sorular şunlar;
“TC Anayasası 42. Maddede ‘’İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.’’ ifadesi yer almaktadır. Okulların elektrik, su, ısınma gibi giderleri ve öğretmen maaşları dışında Devlet bütçesinin hiçbir katkısı olmamakla birlikte, temizlik görevlilerinin maaşlarından, basit onarım işlerine, kırtasiye masraflarına, dersliklerin, konferans salonlarının hazırlanmasına kadar tüm harcamalar velilerden toplanan paralarla yapılmakta ve Devletin kendi okullarına para göndermediği, okulların velilerden bağış adı altında topladığı paralar ile dolaylı bir paralı eğitim sistemi uygulandığı iddia edilmektedir.
Bu bağlamda;
1. Okulların elektrik, su, ısınma gibi giderleri ve öğretmen maaşları dışında Devlet bütçesinin hiçbir katkısı olmamakla birlikte, temizlik görevlilerinin maaşlarından, basit onarım işlerine, kırtasiye masraflarına, dersliklerin, konferans salonlarının hazırlanmasına kadar tüm harcamalar velilerden toplanan paralarla yapılmakta ve Devletin kendi okullarına para göndermediği, okulların velilerden bağış adı altında topladığı paralar ile dolaylı bir paralı eğitim sistemi uygulandığı iddiaları doğru mudur?
2. İddialar ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?
3. İddialar doğru ise, Devletin kendi okullarına para göndermemesinin gerekçeleri nedir?
4. İlkokulların gider kalemleri nelerdir?
5. Bir ilkokulun 1 yıllık masrafı ne kadardır?
6. Milli Eğitim Bakanlığı, bir ilkokula 1 yılda hangi kalemlerde ne kadar ödenek göndermektedir?
7. İlkokullarda 2015-2018 yılları arasında yıllar bazında öğrenci velilerinden toplam ne kadar bağış toplanmıştır? Toplanan bağışlar nerelere harcanmıştır?
8. 2018 yılı Eylül ayı itibariyle bir ilkokul öğrencisinin eğitim-öğretime hazırlık masrafı ne kadardır?
9. Öğrencilere kitap yardımı haricinde sağlanan yardımlar var mıdır? Varsa, nelerdir?
10. Öğrencilere yapılan yardımların kapsamını genişletme, kıyafet yardımı yapma gibi çalışmalar var mıdır?
11. Öğrencilerin ailelerinin gelir durumunu aşan okul alışveriş listeleri yapıldığı iddiası doğru mudur? İddialar ile ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?"
Bu Haber 662621 Defa Okunmuştur