Coronavirüs tedbirleri gereğince; Çalışma Bakanlığı, işyerlerinde faaliyetlerin durmamasını önlemek adına, sigortalı çalışanın kısmen çalıştığı var sayılarak ve işten çıkarılmaları önlemek için, günlük ihtiyaç harcamaları 58 lira üzerinden hesaplanarak, aylık tutar BİN 752 lira ödenmekte idi..
Halbuki; tespit edilen ödenek rakam; tek kişiyi değil de en az 3 kişilik bir aileye ödenmekteydi..
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BUGÜN SONA ERDİ..
Asgari ücretin de çok altında ödenen bu ücretle yaşam şartlarının yerine getirilmesinin çok zor olduğu gerek çalışan ve gerekse Muhalefet partileri tarafından dile getirilmesine rağmen, Çalışma Bakanlığı bu gün Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasına son verildiği ve ücretlerinde son kez yatırıldığını açıkladı..
Cumhur ittifakını temsil eden tüm siyasileri se ödeneğin kaldırılmasını savundular..
CHP’Lİ AVUKAT ERDOĞAN KILIÇ’TAN; CUMHUR İTTİFAKINI TEMSİLEN EDEN TÜM SİYASİLERE İLGİNÇ ÖDÜL TEKLİFİ..
CHP’li Eğitimci- Avukat Erdoğan Kılıç; kısa çalışma ödeneği miktarının insani yaşam gereksinimlerini yerine getirmede çok geride kalmasına rağmen, bu cüzi ücretin de ödenmesine son verilmesinin sosyal devlet anlayışına ve insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayarak;
“Sosyal Hukuk devletinin görevi, yurttaşlarını aç yatağa göndermemektir.
Pandemi ile mücadele önlemleri sürecekse, kısa çalışma ödeneği de devam etmelidir.. Ödeneğin kaldırılmasını insanlık ayıbı olarak ilan ediyor ve kınıyorum” diye tepki gösterdi..
CHP’li Eğitimci- Avukat Erdoğan Kılıç, Kısa Çalışma ödeneğin kaldırılmasının nasıl bir insanlık ayıbı olduğunu test etmek için de, ödeneğin kaldırılmasını savunan Cumhur İttifakını temsil eden tüm siyasilere şu ilginç teklifini yöneltti;
“Ücretsiz izine ayrılın.. Ve 1 ay da olsa devlet katkısı ile yaşayacak bir siyasiye ‘üstün yaşam ödülü’ olarak bir takım yazlık elbise alacağım”
Bakalım bu ilginç teklifi yerine getirebilecek bir siyasi çıkacak mı?
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?
30.04.2011 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanan Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik, ödeneğin yasal dayanağıdır.
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu baz alınarak hazırlanan yönetmeliğe göre, sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin, ekonomik kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması, işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması hallerinde, işçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi söz konusudur.
Bu Haber 139851 Defa Okunmuştur