CHP İstanbul Milletvekili Dr. Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde İklim değişikliği etkileri göz önüne alındığında, hem İstanbul’un hem de Marmara Bölgesinin nüfusunun seyrekleştirilmesi konusunda planlama yapıldığı iddiası doğru mudur?" diye sordu.
CHP'nin Soru önergesi şöyle:
İstanbul’un 2017 yılına kadar olan su ihtiyacını Melen Çayı üzerinde kurulu 2 barajın karşılayıp karşılamadığının merak konusu olduğunu belirtirken; bu 2 baraj dışında içme suyuna yönelik planlanan barajların hakkında da kamuoyuna bilgi verilip verilmeyeceğinin merak konusu olduğunu belirtirken;
İstanbul’un su ihtiyacının karşılanması için Kocaeli sınırları içinde bulunan Sungurlu Barajı’nın yapılması halinde ne kadarlık bir alanın sular altında kalacağı, bu alanların içerisinde nitelikli tarım ve orman arazisinin olup olmadığı ve bu anların ekonomik değerinin hesaplanıp hesaplanmadığının merak konusu olduğunu belirtirken bu baraj alanlarından yaşayan 100 bin kişinin göç etmek zorunda kalacağı iddiasının ne derecede doğru olduğunun da acilen bildirilmesi gerektiğine değindi.
Tanrıkulu, İstanbul’un en önemli turizm bölgelerinden biri olan Ağva’nın bu barajlardan ne oranda etkileneceğinin de henüz bilinmediğine de değinirken kurulacak barajlar akabinde İstanbul’da daha sert bir iklimin hâkim olacağı iddiasına da henüz bir yanıt verilmediğini öne sürdü.
1. İklim değişikliği etkileri göz önüne alındığında, hem İstanbul’un hem de Marmara Bölgesinin nüfusunun seyrekleştirilmesi konusunda planlama yapıldığı iddiası doğru mudur?
2. 2020, 2030 ve 2040 yılları için İstanbul İli nüfusu kaç milyon olarak planlanmaktadır?
3. İstanbul İlinin 2017 yılına kadar su ihtiyacını Melen Çayı üzerinde kurulu 2 barajın karşılaması söz konusu mudur?
4. İstanbul İli için bu 2 baraj dışında içme suyuna yönelik planlanan barajlar hangileridir?
5. İstanbul İli su ihtiyacı için Kocaeli sınırları içinde bulunan Sungurlu Barajı ne zaman faaliyete geçecektir?
6. Bu barajın yapılması halinde ne kadarlık bir alan ile kaç köy ve hangi bölgeler sular altında kalacaktır?
7. Sular altında kalacak bölgeler arasında kaç dönüm nitelikli tarım arazisi ve orman arazisi vardır?
8. Bu alanların ekonomik değeri hesaplanmış mıdır?
9. Bu baraj alanlarından 100 bin kişinin göç etmek zorunda kalacağı iddiası doğru mudur?
10. İstanbul'un önemli turizm bölgesi olan Ağva’nın da bu barajlardan etkileneceği iddiası doğru mudur?
11. İstanbul'da ve Marmara Bölgesinde, kurulacak barajlar akabinde daha sert iklimin hakim olacağı iddiası doğru mudur?
12. İstanbul İlinin nüfusunun azaltılarak Marmara Bölgesinin planlı bir şekilde büyümesine yönelik hangi planlar mevcuttur?
Bu Haber 765783 Defa Okunmuştur