Türkiye’nin ilk ve tek Roman milletvekili, TBMM Katip Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Özcan PURÇU, Uluslararası Roman Kongresinde alınan kararla kabul edilen 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nün ülkemizde de kabul edilmesi için TBMM’ye kanun teklifi sundu.
CHP İzmir Milletvekili PURÇU, kanun teklifi gerekçesinde şu ifadelere yer verdi.
“8 Nisan 1971`de, farklı ülkelerden Romanlar Londra’da bir araya gelmiş, ayrımcılıkla mücadelede işbirliğini teşvik etmek, Romanların sorunlarını tartışmak üzere ilk kez Uluslararası Roman Kongresi toplanmıştır. 1978 yılında 2. Dünya Roman Kongresi 26 ülkeyi temsilen katılanlarla 60 delege ve ek gözlemciyle gerçekleşmiştir. 1990 yılında düzenlenen 4. Uluslararası Roman Kongresi’nde 8 Nisan tarihi "Dünya Romanlar Günü” olarak kabul edilmiştir.
1990 yılından itibaren alınan kararla her yıl 8 Nisan Dünya Romanlar günü olarak kutlanmaktadır. 8 Nisan, 2. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından soykırıma uğratılarak katledilen ve sayısı tam olarak bilinmeyen Romanların anısına dünyanın her yerinde yaşayan Romanlara ithaf edilmiştir. “
Roman Milletvekili Özcan PURÇU “Türkiye’de yaşayan Roman vatandaşlarımız ülkelerine bağlılığını her fırsatta dile getirmekte, eşit yurttaşlık ve devletin imkanlarından yararlanabilme taleplerini dile getirmektedir. Önyargı, dışlanma ve ötekileştirme ile karşı karşıya kalan Roman vatandaşlarımızın insanca yaşam taleplerini yerine getirmek acil ve önemlidir. Toplumdaki önyargıyı yıkmak ise temel öneme sahiptir.” dedi.
8 Nisan’ın ülkemizde de Dünya Romanlar Günü olarak kabul edilmesinin önyargı ve ötekileştirmeye karşı önemli bir adım ve farkındalık yaratma girişimi olacağını hatırlatan PURÇU teklifinde şu ifadelere yer verdi: “Romanların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek, toplumun önyargılarının giderilmesine vesile olmak, farkındalık yaratmak amacıyla 15 yıldan bu yana dünyanın her yerinde kutlanan 8 Nisan Dünya Romanlar Gününün, ülkemizde de “Dünya Romanlar Günü” olarak kabul edilmesi amacıyla, Kanun Teklifi vermiş bulunmaktayım.
Dünya Romanlar Günü tek başına Roman kültürünü kutlamakla sınırlı olmayıp Roman vatandaşlarımızın hayatın her alanında yaşadığı baskı ve dışlanmışlık konusunda farkındalık yaratıldığı, birlik ve mücadelenin, yan yana bir arada yaşayabilmenin vurgulandığı bir gündür. Bu gün, ayrımcılığa karşı hareket etmek, politikalar geliştirmek, birlik ve dayanışmanın gücünü ortaya koymak açısından manidardır.
8 Nisanın ülkemizde Romanlar Günü olarak kabul edilmesi teklifi; 8 Nisanda kamu kurum ve kuruluşlarının sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla tören düzenlemesini, “Roman kültürünün tanıtılması ve sorunlarının görünür kılınması” konusunda farkındalık çalışmaları yapmasını içeriyor.
Bu Haber 1393773 Defa Okunmuştur