TBMM'de gündem dışı ilk sözü CHP'nin Roman milletvekili Özcan Purçu aldı.
"92 yıldan beri ilk defa Roman kökenli bir kardeşiniz olarak bu kürsüye çıktım, tarihi bir an olarak bunu nitelendiriyorum." diyen CHP'li Purçu, "Maalesef Roman vatandaşlarımızı devlet bugüne kadar hiç görmedi, mahallelere el uzatmadı, doğru düzgün tanımadı bile. Bakın sizlere Türk Dil Kurumunda şu an Roman vatandaşların nasıl tanımlandığını söyleyeyim sevgili kardeşlerim; Romanlar kötü kılıklı seyrek görülen bir tip olarak şu an nitelendiriliyor. Biz tip miyiz sevgili kardeşlerim? Biz bu ülkenin vatandaşları değil miyiz? Biz kimiz?" diye konuştu.
Bugüne kadar maalesef Romanlarla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapıcı bir karar çıkmadığını anlatan CHP İzmir Milletvekili, şunları kaydetti: "Bunu üzülerek söylüyorum. Bundan sonra bu parti meselesi değil, bu hepimizin meselesi. Biz bu ülkenin vatandaşıysak, 550 milletvekiliysek burada hepimizin sorumluluğu vardır. Lütfen bundan sonra 92 beri görülmeyen Roman vatandaşların sorunlarına değinilsin. Bakın size istatistikler vereceğim. Roman vatandaşların şu an yüzde 75'i ya okula gitmiyor ya da okulu yarıda bırakıyor. Yüzde 2'si lise mezunu, ancak binde 4'ü üniversiteye gidebiliyor. Bu bizim ülkemizin ayıbı, benim, senin onun bunun değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin ayıbıdır. Bunu bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak lütfen ortadan kaldıralım."
Romanların barınma meseleleri olduğunu anlatan Özcan Purçu, "Ben de çadırda doğdum büyüdüm, elektriksiz ve susuz bir ortamda. Daha bakın bizim bebelerimiz çadırda yaşıyor. Burası Somali değil arkadaşlar burası Türkiye Cumhuriyeti. Halen çadırda mı yaşayacağız? Türkiye Cumhuriyeti'nin bu kadar gücü yok mu? Yok mu, lütfen soruyorum sizlere. Bu çocuklar niye çadırda yaşasın ya. Biz bu ülkede 92 yıldan beri mülteci gibi yaşadık.
Türkiye Büyük Millet Meclisi bu ayıbı bir an önce bitirsin. Biz, işsizlikle, önyargı, ayrımcılıkla büyüyen bir toplumuz. Şu an Roman vatandaşların yüzde 96,5'i kayıt dışı işler yapıyor. Halen lağım temizliyoruz, efendim, ayakkabı boyuyoruz. Bu istihdamla ilgili bir an önce Çalışma Bakanlığı da gereken neyse yapsın, yani buna ivedilikle ihtiyacımız var." dedi.
Bu Haber 1126800 Defa Okunmuştur