RUFAY KARAHAN yazdı
Bilindiği üzere “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” başlığını taşıyan bir kanun teklifi TBMM’de kabul edildi ve 16 nisan da halk referandumu olarak sandığa taşınıyor.
Bu kanun teklifi içindeki maddelerin tamamı önemli olmakla birlikte üzerinde düşünülmesi ve tartışılması gereken en önemli değişiklik maddesi Milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesidir.
Sebebi ise, kanun maddesinin değişikliğinin toplumun ihtiyaçlarına gerçekten cevap verip vermeyeceği konusudur.
Bir başka deyişle , toplumun hali hazırda böyle bir madde değişikliğine hazır olup olmadığıdır.
Daha başka bir deyişle de bu maddenin neden değiştirildiği ve kim yada hangi toplum kesimlerine yarayacak olmasıdır.
Hükümet kanadı, fevkalade masumane bir düşünce ile 12 Eylül’ün sebep olduğu depolitizasyon, hatta 12 eylül öncesinin kaba oligarşik siyasi olumsuzluk sürecinin açtığı yaraları sarmak için, genç kuşağı ve bu kuşağın verebileceği enerji ile halkı siyasete yönlendirme ve siyasetle birlikte yönetime katılmaya olan ilgiyi artırma gibi pozitif bir düşünce ile bu öneriyi getirmiş olabilir.
Nüfusumuzun çok genç olması ve bu gençliğin enerjisinin aktiviteye katılmasını istemek de bu düşünceyi körüklemiş olabilir.
Hatta On yıllardır Ülkemizi altmış ve üstü yaş gurupları tarafından yönetmiş olması ya da aslında yönetememiş olması da genç nesillerin bir an önce politize olup yönetime katılması düşüncesi önemli etken olabilir.
Hatta Sayın Cumhurbaşkanının son yıllarda kendi siyasi düşünsel ve politik kulvarındaki gençlerle çok sıcak ve yakın diyalog kurması, bu maddenin gençlere bir politik jest olarak sunulmak istenmesi de etken olabilir.
Daha da ötesi, bu siyasi düşünsel ve politik kulvardaki gençlerin içinden hatırı sayılır olanların özel eğitim ve ilgi ile birer hatip olarak siyaset sahnesine adapte edilmek istenmesi de olabilir.
Ancak; ne var ki, Türkiye gibi eğitim sisteminin erken olgunlaşmış genç nesiller yetiştirebilecek kadar sağlam demokratik düşünsel ve bilimsel alt yapısının olmaması bu önerinin en önemli engellerinden birisidir.
Dünya da mevcut ülkelerin elli bir tanesinde Milletvekili seçilme yaşı18 olmasına ve bu yaştaki gençlerin az sayıda da olsa seçilmelerine rağmen, yapılan araştırmalar ,gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere genç milletvekillerin parlamentolarda yeterli ekonomik, sosyal, politik ve en önemlisi tecrübesizlikten kaynaklı yeterli verimi sağlayamadıklarını ortaya koymaktadır.
Türkiye; giderek kentlileşen, bölgesel ve küresel ortak sorunların giderek artığı bir ülkede nüfusunun çok genç ve dinamik olması hasebiyle siyasete karşı ilginin artması, arttırılmak istenmesi doğal ve beklentisi olan bir durum ama ülkemizdeki siyasi kültür bunu gerçekleştirecek düzeyde olmamakla birlikte yapılacak fiili uygulama şekil olmaktan öteye gidemeyecektir.
Tabi ki gençler siyaset yapmalı, ülke yönetiminde bir an önce söz sahibi olmalıdır. Gençlerin siyasete katılımını sağlamak demek meclise 18 yaşında milletvekili olarak göndermekle değil, siyasete girdiğinde toplumsal sorunlara öneri ve çözüm sağlayacak bilimsel ve siyasi alt yapıyı oluşturacak eğitim sistemiyle donanımını sağlamakla olmalıdır.
18 yaşına gelmiş bir kişi henüz liseyi bitiriyor veya bitirmiş durumundadır. Ülkemizde orta ve lise düzeyinde öğrenci gençlere hangi temel küresel ekonomi, uluslararası ve yerel siyaset ve öznel ve global kültürel alanlarda dersler veriliyor da ,genç öğrenciler 18’nde milletvekili olmak için kendilerini hazır hissedebiliyorlar.
Bir başka deyişle, 18 yaşına gelene kadar hangi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı genç öğrenci hangi siyasi partinin alt tabanından yetişip 18 yaşına geldiğinde ön seçimlerden başarıyla geçerek Milletvekili adayı olmaya hak kazanacak durumda temel öğreti, sosyal kavram ve güncel duruma sahiptir. Üstelik hali hazırda mevcut seçim sistemi ve genel başkanların tahakküm ve boyunduruğu altında inleyen partilerin varlığıyla …
Milletvekilliğini çok önemli bir kamu görevi olarak adlandırıp askerlikten muaf tutmak güzel ve medeni bir düşünce olmakla birlikte işin başka bir sosyal ve psikolojik direnç ölçme boyutudur.
Türkiye’de cezaî ehliyet yaşı 18, askere gitme ise 20’dir. 18 yaş reşit olma sayılsa da psikolojik reşit yaş 20’dir ve askerlik yaşıdır. Askere gitme yaşı 20 olarak belirlenmişse milletvekili olabilme yaşının 18 olarak belirlenmesi hakkaniyetli olmamakla birlikte tutarlı da değildir.
Bir tarafta 18’nde askerliğini yapmadan milletvekili olmuş, devletin her türlü sükseli nimetinden faydalanacak bir genç, diğer tarafta hayatın en ufak bir güzelliğinin henüz farkına varmadan vatan savunması için canını verecek olan diğer bir genç.
Korkarım algı şu olabilir ki; bir kısım elit tabaka şahsiyet çocukları ya da torunlarının bu iş için uygun kaftan olarak düşünülmesi, gelir dağılımının uzun aralıklı uçuk farklı olduğu ülkemizde sosyal ve psikolojik ayrışıklıklara ve toparlanası güç sorunlara sebep olabilir.
Takdir halkımızındır.
Bu Haber 1257846 Defa Okunmuştur