Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Süriyeli sığınmacıları Türk vatandaşlığına alacağız" açıklaması üzerine, Türk Hukuk Enstitüsü Genel Başkanı Av. Ali Çelikkaya bu düşünceye tepki göstererek; "Türk vatandaşlığına bu kadar kolay geçme şeklinin çeşitli sakıncalar doğuracağı gibi, bu yaptırım Hukuki mantıkla izah edilemez. Endişeliyiz, yani olmaz" uyarısında bulundu.
İŞTE AV. ÇELİKKAYA'NIN O TARİHİ TEPKİSİ;
"Sayın Cumhurbaşkanı’nın, ülkemizde bulunan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı sığınmacıların, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanmalarının kolaylaştırılacağına dair açıklaması Enstitümüz tarafından kaygı ile takip edilmiştir.
Halihazırda, Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında, geçici koruma statüsü ile ülkemizde yaşamlarını idame ettiren Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının, Türk vatandaşlığını kazanmalarının kolaylaştırılması, vatandaşlık hukuku ve iltica hukukunun temel esaslarına aykırılık teşkil edecektir. Türk hukukunda, yabancı bir devlet vatandaşının doğum veya soybağı esasına göre Türk vatandaşlığını kazanamaması halinde başvurabileceği hukukî yol, yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılmasıdır.
Adi telsik olarak da adlandırılan bu yol ile Türk vatandaşlığının kazanılabilmesi için, öncelikle, 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu m. 11/I-b hükmünde ifade edildiği üzere, yabancının, başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz olarak beş yıl ikamet etmesi gerekmektedir. Bu ikametin nasıl olması gerektiğini gösteren Kanun’un Uygulama Yönetmeliği m. 16’da ise bu beş yıllık ikametin Türkiye’de yerleşme niyeti ile gerçekleşmesi gerektiği kabul edilmiştir.
Türk vatandaşlığını kazanmaları kolaylaştırılmak istenen Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşları, 28.04.2011 tarihinden itibaren ülkemize gemli bulunan esasen idare tarafından yerleşme niyetleri aranmaksızın geçici koruma statüsü ile, ayrıca ikamet izni almaksızın Türkiye’de ikamet ettirilmeksizin. Bu nedenle, Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşları, beş yıllık ikamet şartını sağlamış gibi gözükseler de, Kanun ve Yönetmelik’te aranan bu şartı kesinlikle sağlayamamaktadırlar.
Bununla birlikte, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslar arası Koruma Kanunu’nda düzenlenen ve geçici korumaya nazaran daha etkili bir koruma sağlayan uluslararası koruma statülerinin dahi, beş yıllık ikamet şartını sağlamadığı bir durumda, adı üzerinde geçici koruma ile Türkiye’de bulunan herhangi bir devlet vatandaşının bu şartlardan muaf tutulması yahut mevcut ikamet sürelerinin yasal ikamet gibi değerlendirilmesi yabancılar hukukunun temel ilkelerine, devletin milletlerarası hukuktan kaynaklı egemenliğine ve milletlerarası hukuk kurallarına aykırılık teşkil edecektir.
Öyle ki, Milletlerarası Adalet Divanı’nın 1955 yılında almış olduğu Nottebohm kararında belirtildiği üzere, vatandaşlığı kazanmak isteyen kişi ile devlet arasında gerçek bir bağ bulunmalı, vatandaşlık bağının siyasi bir bağ olmasından kaynaklı olarak, kişi ile devlet arasında bir sadakat ilişkisinin varlığı da aranmalıdır. Bugün yürürlükte olan Türk Vatandaşlığı Kanunu da isabetli olarak ikamet, sadakat, yerleşme niyeti gibi kavramlar açısından çağdaş vatandaşlık hukuku yaklaşımları üzerine bina edilmiştir.
Kanun’da bu yaklaşımlar açıkça kabul edilmişken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin neredeyse savaş halinde olduğu, hiçbir diplomatik ilişkisinin bulunmadığı Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının ayrıcalıklı bir muamaleye tabi tutulmak istenmesi, ağır sayılabilecek şartları sağlayarak ikamet izni ile Türkiye’de ikamet eden yabancılardan ayrı bir yere konulması, hukukî bir mantıkla izah edilemez. Ayrıca, Geçici Koruma Yönetmeliği hükümleri ile Türk vatandaşlarının sahip olduğu birçok haktan, halihazırda herhangi bir yükümlülük yerine getirmeden yararlanan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarına böyle bir kolaylık tanınmasına yönelik isteğin altında açık bir bilgisizlik ve öngörüsüzlüğün yattığı aşikardır.
Yine bu şekildeki günübirlik küçük hesaplarla devletlerin vatandaşlık ve yabancılar politikalarının belirlenmeyeceği de aklı başında her bireyin kabulü olmalıdır. Tüm bu hususlarla birlikte, önemle belirtilmelidir ki, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı, çerçevesi kanunla çizilmiş, bir hukuk devletine yaraşır şekilde objektif şartlara bağlanmış bir hukuki statüdür. Bu hukukî statünün ve yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kazanılması halinin, daha önce hukuka aykırı olarak esnetildiğine şahit olduğumuz Türk vatandaşlığının istisnaî yoldan kazanılmasındaki gibi aşındırılmasına karşı çıkma görevi ise, özelde tüm hukukçuların genelde ise tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının üstüne düşmektedir"
Bu Haber 1168116 Defa Okunmuştur